Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής τελειώνει άθλια για την Ευρώπη

Φωτογραφία: pixabay. com
Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου. Αντί για την κρίση στην Ουκρανία, οι Λατινοαμερικανοί προτίμησαν να μιλήσουν για αποζημιώσεις για τη γενοκτονία των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμερικής.

Lyuba Lulko - pravda.ru/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-CELAC λάθος από την αρχή

Η Ουάσιγκτον έχει εμπλέξει την Ευρώπη σε δύο συγκρούσεις (με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα) και οι Βρυξέλλες αναζητούν τώρα νέους συμμάχους. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τις Βρυξέλλες από την αρχή της συνόδου κορυφής ΕΕ-CELAC (33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής). Αξίζει να σημειωθεί πως` η προηγούμενη σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε πριν από οκτώ χρόνια.

Πρώτον, οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και του Βενεζουελάνου ομολόγου του Νικολάς Μαδούρο (Ρώσοι σύμμαχοι) αγνόησαν τη συνάντηση. Αντ' αυτού έστειλαν τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο στις Βρυξέλλες (ανάλογα).

Δεύτερον, η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky απορρίφθηκε αμέσως λόγω αντίθετων απόψεων στη CELAC σχετικά με τα αίτια της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τρίτον, η τελική δήλωση δεν συμφωνήθηκε ομόφωνα λόγω της θέσης της Νικαράγουας.

Η Νικαράγουα αρνήθηκε να υπογράψει ακόμη και ένα ουδέτερο ψήφισμα

Η ΕΕ ήλπιζε ότι οι υποσχεθείσες επενδύσεις ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ (πριν από το 2027) θα έκαναν τους ηγέτες των χωρών CELAC πιο επιδεκτικούς στον καθορισμό μιας «κοινής θέσης για την Ουκρανία». Ωστόσο, τρεις χώρες (Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα) αρνήθηκαν να υπογράψουν την τελική δήλωση που καταδίκαζε τη Ρωσία.

Το ψήφισμα δημοσιεύτηκε λέγοντας πως η Νικαράγουα αρνήθηκε να επικυρώσει το έγγραφο που ανέφερε τον «πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Το δημοσιευμένο ψήφισμα ήταν μάλλον ουδέτερο στον τόνο του:

«Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία, περιορίζει την ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό, διακόπτει τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύει την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Το ψήφισμα αναφέρει επίσης πως οι χώρες δεσμεύονται σε «διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ουκρανία δεν είναι το μόνο θέατρο πολέμου

Ο σημερινός Πρόεδρος της CELAC, Πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, Ralph Goncalves, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι το μόνο θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων ή ένοπλων συγκρούσεων που καταστρέφουν τις ζωές και τις οικονομίες των ανθρώπων. Η Λατινική Αμερική έχει ένα παρόμοιο hotspot - την Αϊτή. Ο Ralph Goncalves δεν κατανοεί τη «δυσανάλογη παγκόσμια σημασία» που αποδίδει η Δύση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro, ο επόμενος πρόεδρος της CELAC, ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που ζητά τον τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας. Ζήτησε επίσης να σταματήσει η «πειρατεία και η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων» «γιατί όλοι κινδυνεύουμε να ανακαλύψουμε μια μέρα πως τα αποθέματά μας σε ξένες τράπεζες έχουν παγώσει».

Ο ηγέτης της Ονδούρας κάλεσε την ΕΕ να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που παράνομα κατέσχεσε η Δύση στο λαό της Βενεζουέλας. Θα πρέπει επίσης να αρθούν όλα τα «εμπόδια που μας εμποδίζουν να εξομαλύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με αδελφικές χώρες όπως η Νικαράγουα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ονδούρας.

Από την άποψη αυτή, ο πρόεδρος της Κούβας Miguel Diaz-Canel σημείωσε ότι ανησυχεί για την «επίμονη επιθυμία (της Δύσης) να αντικαταστήσει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο με τη λεγόμενη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» που δεν είχε συζητήθηκε ή συμφωνήθηκε με όλα τα κράτη».

Η ΕΕ προσπαθεί να κρύψει τη λεηλασία της Λατινικής Αμερικής

Σύμφωνα με τον Κουβανό ηγέτη, η πολυσυζητημένη στρατηγική σύνδεση με την ΕΕ δεν υφίσταται.

«Ούτε η Λατινική Αμερική ούτε η Καραϊβική ήταν πραγματική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ντίαζ-Κανέλ.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική δεν είναι πλέον η αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε.

"Δεν είναι πρώην αποικίες που χρειάζονται συμβουλές και δε θα δεχθούμε να μας αντιμετωπίζουν ως απλούς προμηθευτές πρώτων υλών. Είμαστε ανεξάρτητες και κυρίαρχες χώρες με κοινό όραμα για το μέλλον", τόνισε ο κουβανός ηγέτης.

Ο Ντίαζ-Κανέλ είπε επίσης πως «η αποικιακή και η καπιταλιστική λεηλασία μετέτρεψαν την Ευρώπη σε πιστωτή, ενώ η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έγιναν οφειλέτες». Οι τρέχουσες δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη του CELAC.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Χοσέ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι οι προμήθειες όπλων της Δύσης επεκτείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και αποσπούν την προσοχή του κόσμου από τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης» έχει επιδεινώσει την πείνα και την ανισότητα στον κόσμο και έχει αυξήσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, είπε ο Λούλα. Μίλησε επίσης κατά των κυρώσεων και των αποκλεισμών χωρίς την υποστήριξη του διεθνούς δικαίου. Η Δύση κατηγορεί τη Βραζιλία πως κατέστρεψε τη ζούγκλα του Αμαζονίου - τους πνεύμονες των πλανητών - και απειλεί τη Βραζιλία με κυρώσεις.

Ινδικές Αποζημιώσεις Γενοκτονίας

Οι Λατινοαμερικανοί πρότειναν να κατοχυρωθεί στο ψήφισμα της συνόδου κορυφής ότι η ΕΕ πρέπει "ηθικά, ηθικά και οικονομικά να αποκαταστήσει τη ζημιά για τη λεηλασία του εθνικού πλούτου και την εξόντωση των αυτόχθονων πληθυσμών. Ως αποτέλεσμα, το ψήφισμα ανέφερε μόνο πψ; τέθηκε το θέμα των αποζημιώσεων, αλλά συζητήθηκαν για το θέμα συνεχίζονται.

Η Λατινική Αμερική δε θέλει να σκέφτεται την Ουκρανία. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θέλουν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και να εφαρμόσουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της MERCOSUR συνήφθη το 2019. Το έγγραφο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απαίτησαν «σεβασμό των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών» και προστασία των τροπικών δασών. Η Βραζιλία αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση για τον σκοπό αυτό. Ο Λούλα θεωρεί αυτές τις θέσεις απαράδεκτες καθώς μπορεί να περιορίσουν την «επανβιομηχανοποίηση» της Βραζιλίας. 

Η Λατινική Αμερική χρειάζεται ρωσικά τρόφιμα, λιπάσματα και καύσιμα

Η ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο κλιμάκωσης πολέμου στην περιοχή. Η φτώχεια και οι κοινωνικές εντάσεις αυξάνονται λόγω της άνευ όρων υποστήριξης στον πόλεμο αντιπροσώπων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι χώρες CELAC δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο καθώς παίρνουν πόρους από τη Ρωσία. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής θα νοιάζονταν λιγότερο για τις επενδύσεις της ΕΕ στις οικονομίες τους αν δεν έχουν βενζίνη στα βενζινάδικα και αλεύρι στα καταστήματα τροφίμων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail