Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Ρωσία, δηλώνει πρόθυμο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας

nato.int
Freepen.gr - Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει σύγκρουση με τη Ρωσία και είναι πρόθυμο να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί της, αλλά ταυτόχρονα ανησυχεί για τις δραστηριότητές της σε ορισμένες περιοχές, δήλωσαν οι ηγέτες των κρατών μελών της συμμαχίας σε δήλωση που εγκρίθηκε μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους.

"Αναζητούμε σταθερότητα και προβλεψιμότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία", ανέφερε η δήλωση.

"Υπό το φως των [...] πολιτικών και ενεργειών της, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρωσία εταίρο μας. [...] Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και το μετριασμό των κινδύνων, την πρόληψη της κλιμάκωσης και την αύξηση της διαφάνειας», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Αρκτική.

«Στον Υψηλό Βορρά, η ικανότητά του να διαταράξει τις συμμαχικές ενισχύσεις και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι μια στρατηγική πρόκληση για τη συμμαχία», ανέφερε.

Επιπλέον, η συμμαχία σημείωσε ότι «η εμβάθυνση της στρατιωτικής ολοκλήρωσης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης προηγμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και στρατιωτικού προσωπικού στη Λευκορωσία, έχει επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και την άμυνα της συμμαχίας». Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας «να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και συστήματα ικανά για πυρηνική ενέργεια στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε επίσης ανησυχία για την αναβάθμιση των πυρηνικών της δυνάμεων από τη Ρωσία, επειδή, σύμφωνα με τη δήλωση, θα μπορούσε «να υπονομεύσει την στρατηγική σταθερότητα και τη συνολική ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail