Η Ρωσία δε βλέπει την τρέχουσα φάση των παγκόσμιων υποθέσεων ως νέο Ψυχρό Πόλεμο

Freepen.gr - Το τρέχον στάδιο των διεθνών υποθέσεων πρέπει τώρα να θεωρηθεί ως ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Θα ήταν πιο σωστό να περιγράψουμε τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις ως τη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kompas της Ινδονησίας.

"Δεν ορίζουμε την τρέχουσα φάση των διεθνών σχέσεων ως νέο Ψυχρό Πόλεμο. Το θέμα είναι διαφορετικό και αφορά κάτι διαφορετικό, δηλαδή τη διαμόρφωση μιας πολυπολικής διεθνούς τάξης. Αυτή είναι μια αντικειμενική διαδικασία. Ο καθένας μπορεί να δει αυτό το νέο. Τα παγκόσμια σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων ενισχύουν τις θέσεις τους στην Ευρασία, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τα λόγια του, χώρες και ενώσεις που αποτελούν τέτοια κέντρα «προωθούν αξίες όπως τα εθνικά συμφέροντα, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα και η διεθνής συνεργασία».

«Με άλλα λόγια, είναι πλήρως εντός της παγκόσμιας αναπτυξιακής τάσης και, ως αποτέλεσμα, πηγαίνουν από επιτυχία σε επιτυχία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως η υπό τις ΗΠΑ συλλογική Δύση προσπαθεί να επιβραδύνει αυτές τις διαδικασίες σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ηγεμονία της, υπονομεύοντας έτσι την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και περιπλέκοντας τα πράγματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Τεράστια χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για την προώθηση της διεθνούς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των χωρών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καίγονται με τη μορφή χιλιάδων τόνων στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που παρέχονται στους Ουκρανούς νεοναζί» είπε.

"Ωστόσο, αυτό το νόμισμα έχει μια πιο φωτεινή όψη. Ο δυτικός εγωκεντρισμός και η περιφρόνηση των συμφερόντων του Παγκόσμιου Νότου και της Παγκόσμιας Ανατολής ενθαρρύνουν τους τελευταίους να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η κατάσχεση ρωσικών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη που οδήγησε τη διεθνή κοινότητα να συνειδητοποιήσει πως κανείς δεν είναι απρόσβλητος από απαλλοτρίωση υλικών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονται στις δυτικές δικαιοδοσίες», εξήγησε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τα λόγια του, όχι μόνο η Ρωσία, αλλά μια σειρά από άλλες χώρες μειώνουν σταθερά την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ και μεταβαίνουν σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και πληρωμών σε εθνικά νομίσματα.

"Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητα των ενώσεων χωρών χωρίς δυτική συμμετοχή αυξάνεται. Το SCO και οι BRICS είναι μια περίπτωση σύγχρονης πολυμερούς διπλωματίας χωρίς ηγέτες ή οπαδούς, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει συναίνεσης. Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Ινδονησίας για ενίσχυση της συνεργασίας με αυτές τις ενώσεις, που αναμφίβολα έχουν μεγάλο μέλλον», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail