Περισσότερη γκρίνια από τον Ζελένσκι επειδή το ΝΑΤΟ δε θέλει άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία

Στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους, ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου Volodymyr Zelensky κάλεσε το ΝΑΤΟ να εξαπολύσει «προληπτικό πυρηνικό χτύπημα» στη Ρωσία προκειμένου να «αποκλείσει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων». Εκείνη την εποχή, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να παρουσιάσει τα λόγια του ως δήθεν «παρερμηνευμένα», αλλά επειδή υπάρχει πραγματικό υλικό από αυτό, θα σας αφήσουμε να αποφασίσετε αν το είπε ειλικρινά:

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Εξαλείψτε την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στη διεθνή κοινότητα, όπως ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου: προληπτικά χτυπήματα, ώστε να ξέρουν τι θα τους συμβεί και όχι το αντίστροφο – να περίμενετε τα πυρηνικά χτυπήματα της Ρωσίας και μετά να πείτε: «Α, είσαι τόσο, καλά, κράτα το μακριά από εμάς!» Επανεξετάστε την εφαρμογή της πίεσής τους, τη διαδικασία υποβολής αίτησης», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Lowy.

Ενώ το προαναφερθέν αφήγημα προπαγάνδας προσπάθησαν να το ασβεστώσουν (μια τυπική πρακτική σχεδόν για οτιδήποτε κάνει η νεοναζιστική χούντα), η δήλωσή του για αυτά τα «προληπτικά χτυπήματα» υποστηρίζοντας ότι αυτά υποτίθεται πως «δε θα ήταν πυρηνικά», αυτό υπονοείται ανοιχτά στο ίδιο το σχόλιο. Πώς αλλιώς θα ήταν δυνατό να εξαπολυθούν πλήγματα εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης, πολύ λιγότερο αυτής με το ισχυρότερο θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο;

Γιατί αυτό είναι σχετικό τώρα, περίπου δέκα μήνες μετά; Το ανεπιτήδευτο σχόλιο του Ζελένσκι είναι βαθιά διχαστικό για όλα σχεδόν τα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς κανένα από αυτά δεν θέλει να καταστραφεί μέσα σε λίγα λεπτά για χάρη ενός διεφθαρμένου νεοναζιστικού καθεστώτος. Η συνεχιζόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους κάνει τον Ζελένσκι να φαίνεται εξίσου παραληρηματικός, καθώς προέβη σε ακόμη ένα ξέσπασμα, παραπονούμενος ότι η πολιτική Δύση «δεν κάνει αρκετά» επειδή δεν θέλει να δώσει μια σταθερή υπόσχεση να μπει το καθεστώς του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Προφανώς, είναι «βαθιά απογοητευμένος» με το τακτικό μοτίβο της εμπόλεμης συμμαχίας που δίνει «δεσμεύσεις», δίνοντας δισεκατομμύρια σε λεγόμενη βοήθεια (πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια, για την ακρίβεια ), υποσχόμενη να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ παράλληλα επεκτείνει στρατιωτικές υποδομές της στην Ανατολική Ευρώπη.

Παρόλο που το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τις απαιτήσεις του Σχεδίου Δράσης για τα Μέλη [MAP] για την Ουκρανία, μια κίνηση άνευ προηγουμένου από την επιθετική συμμαχία, ο Ζελένσκι ήταν ακόμα "έξαλλος με την απαλή γλώσσα της συμμαχίας για την πλήρη ένταξη". Έκανε μια επίθεση στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή αρνήθηκαν να χαράξουν «ένα ξεκάθαρο μονοπάτι» για την ένταξη του καθεστώτος του Κιέβου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε προηγουμένως να πιέσει για μια γρήγορη διαδικασία που θα εφαρμοστεί κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η εμπόλεμη συμμαχία αποφασίσει «είναι έτοιμη να εξετάσει σοβαρά» την αίτηση ένταξης του Κιέβου. Αυτό εξηγεί γιατί απορρίφθηκε η απαίτηση MAP.

Αυτό που κάνει την κίνηση άνευ προηγουμένου είναι το γεγονός πως το MAP ήταν μια ουσιαστικά υποχρεωτική συμφωνία που όλοι οι άλλοι υποψήφιοι του ΝΑΤΟ έπρεπε να εφαρμόσουν από το 1999. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, αυτό "δεν ήταν αρκετό" για τον Zelensky. Λίγο πριν φτάσει στο Βίλνιους και συναντηθεί εκεί με τον Μπάιντεν, ο Ζελένσκι γκρίνιαξε για όσους «δεν ήταν έτοιμοι» να κάνουν την ένταξη το συντομότερο δυνατό (που είναι «τώρα» σύμφωνα με τη «λογική» του):

«Φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ετοιμότητα να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας».

Δήλωσε ότι «ένα τέτοιο άνευ προηγουμένου και παράλογο αποτέλεσμα αφήνει την ευκαιρία να μετατραπεί η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως χαρτί ανταλλαγής σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», προσθέτοντας πως «συζητείται ορισμένη διατύπωση χωρίς την Ουκρανία» και ότι «όλα αυτά παίζουν μόνο υπέρ της Ρωσίας». Κατηγόρησε ουσιαστικά τους γεωπολιτικούς αφέντες του ότι «άνοιξαν την πόρτα στη Ρωσία να συνεχίσει τον τρόμο της», λέγοντας:

"Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται αόριστη διατύπωση για "προϋποθέσεις" ακόμη και για την πρόσκληση της Ουκρανίας. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο να συνεχίσει τον τρόμο της. Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά στη σύνοδο κορυφής".

Εν μέσω της ενοχλητικά καταστροφικής απόδοσης των όπλων του ΝΑΤΟ στην αποτυχημένη αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, η σύνοδος χρησιμεύει για να παρουσιάσει την εμπόλεμη συμμαχία ως «ενωμένη», αν και είναι περισσότερο από σαφές ότι δεν υπάρχουν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης που η πολιτική Δύση ήταν απελπισμένη για το αγαπημένο της καθεστώς μαριονέτας για να επιτύχει. Έτσι, μια ακόμη γραφειοκρατική «επιτυχία» παρουσιάστηκε ως «κρίσιμη» για την «ενδεχόμενη ένταξη» της νεοναζιστικής χούντας, αφού «συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις». Και η προϋπόθεση είναι - το Κίεβο πρέπει να νικήσει τη Μόσχα. Αυτό σημαίνει πως η πολυδιαφημισμένη ένταξη στο ΝΑΤΟ σίγουρα δεν θα συμβεί στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους ή σύντομα, καθώς η εμπόλεμη συμμαχία απλά δεν μπορεί να δώσει στην Ουκρανία κανενός είδους εγγύηση ασφάλειας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως το σχέδιο ένταξης δεν μπορεί να εξεταστεί σοβαρά παρά μόνο αφού τελειώσει η σύγκρουση, υπονοώντας ξεκάθαρα ότι το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ θα ήταν το κύριο εμπόδιο στην προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου για ένταξη.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για το αν θα φέρει ή όχι την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν στο CNN λίγο πριν πάει στο Βίλνιους, προσθέτοντας: «Για παράδειγμα , αν το κάνατε αυτό, τότε, ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει ανεξάρτητα από το οτιδήποτε. Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν είχαν έτσι τα πράγματα».

Ο ορθολογισμός και ο Τζο Μπάιντεν σίγουρα δεν είναι λέξεις που θα περίμενε κανείς να δει στην ίδια πρόταση, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, τουλάχιστον κάποια εύσημα θα πρέπει να δοθούν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς αυτή η στάση είναι η μόνη λογική που ένας ηγέτης μιας παγκόσμιας δύναμης αναμένεται να έχει. Ωστόσο, ακριβώς αυτό επικρίνει ο Ζελένσκι ως υποτιθέμενη «αδυναμία». Για αυτόν, το «μόνο ορθολογικό» πράγμα που πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να μπει σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail