Επιτέλους η ΕΕ ξυπνά και απαντά στην οικονομική επίθεση του Μπάιντεν

Σε κάθε ομάδα φίλων, υπάρχει πάντα ένας φίλος που παίζει το θύμα ή αναζητά απεγνωσμένα την προσοχή. Λοιπόν, στη συμμαχία της Δύσης, αυτός ο φίλος τυχαίνει να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τον πόλεμο της Ουκρανίας ως το στάδιο τους, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί ως ο πανίσχυρος σωτήρας, προτρέποντας την ΕΕ να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να ενωθεί μαζί τους σε μια αναζήτηση υπεροχής.

Αλλά ας το παραδεχτούμε, η Ρωσία δεν ηττήθηκε, αντίθετα, κερδίζει κάθε δεύτερη μέρα. Αντίθετα, η ΕΕ βρίσκεται στην πλευρά των χαμένων, με κατεστραμμένους ενεργειακούς δεσμούς και καταρρέουσες οικονομίες, και τώρα, για να προσθέσουμε αλάτι στον τραυματισμό, οι ΗΠΑ κυριολεκτικά πνίγουν την οικονομία της ΕΕ. Αν θυμάται κανείς, ο Μπάιντεν είχε εισαγάγει ένα νόμο για να παρασύρει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταβούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ.

Το Οικονομικό Blitzkrieg

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε βιομηχανίες όπως ο χάλυβας και τα λιπάσματα άρχισαν να καταφεύγουν στις ΗΠΑ, δελεασμένες από πιο σταθερές τιμές ενέργειας και τη γενναιόδωρη κρατική υποστήριξη. Τα θαύματα των επιδοτήσεων!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αφήνει κανένα κίνητρο για αυτήν την έξοδο, χρησιμοποιώντας πράξεις όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού για να παρασύρει εταιρείες στις αμερικανικές ακτές. Με νομοθεσία όπως ο Δικομματικός Νόμος για τις Υποδομές, ο Νόμος CHIPS & Science και ο IRA, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξοδέψουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για να ενισχύσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τη βιομηχανική παραγωγικότητά τους.

Ο κόσμος παρακολουθούσε την ΕΕ να αντεπιτίθεται και φαίνεται πως επιτέλους ξύπνησε από το λήθαργο. Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις σε κανέναν άλλον εκτός από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις

Ο Bernd Lange, βουλευτής της ΕΕ και επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτείνει φόρους στο υδρογόνο που παράγεται στις ΗΠΑ ως απάντηση στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος στοχεύει στην αύξηση των πράσινων επενδύσεων, αλλά ευνοεί άνετα την εγχώρια παραγωγή με τις "Buy American" ρήτρες.

Ο Λανγκ ζητά επίσης μια πιο δυναμική προσέγγιση στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, αντί να υπόσχεται να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού προσφέρει εκπτώσεις φόρου για την παραγωγή υδρογόνου, βασικό στοιχείο στην παραγωγή χάλυβα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καθαρής τεχνολογίας. Αλλά ο Λανγκ δεν εντυπωσιάζεται. Επικρίνει τις τριπλές επιδοτήσεις που προσφέρονται στις ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους να επιτύχουν μια απαράδεκτη τιμή υδρογόνου 2 $ ανά κιλό, ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται στα 9 ευρώ. Είναι απλώς εξωφρενικό, σύμφωνα με τον Lange.

Με πέντε μέτρα αντιντάμπινγκ για τα αμερικανικά προϊόντα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, η ΕΕ φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι είναι καιρός για μια σκληρή απάντηση στην οικονομική επίθεση των ΗΠΑ. Η Κίνα αντιμετωπίζει 96 τέτοιους δασμούς και τώρα είναι η σειρά των ΗΠΑ να νιώσουν τη ζέστη. Η ΕΕ προετοιμάζεται για μάχη και δε θα υποχωρήσει εύκολα.

Δόξα τω Θεώ, η ΕΕ συνειδητοποιεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Η ΕΕ δείχνει επιτέλους κάποια ραχοκοκαλιά και παίρνει σταθερή θέση ενάντια στην οικονομική επίθεση που εξαπέλυσε ο Μπάιντεν και οι φίλοι του. Θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να αντέξουν τα αντίποινα; Ποιός ξέρει. Αλλά ναι, αυτή θα είναι μια μάχη που αξίζει να παρακολουθήσετε γιατί ο Μπάιντεν μπορεί επίσης να συμπαρασύρει τον ΠΟΕ στο στοίχημά του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail