Οι ΗΠΑ έχουν βαρεθεί τον Ζελένσκι, ο οποίος καίει τις γέφυρες με την Ευρώπη – πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν βαρεθεί τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να κάνει ατελείωτες απαιτήσεις για δυτική υποστήριξη, γράφει ο Ντάγκλας ΜακΚίνον, πρώην σύμβουλος για θέματα πολιτικής και επικοινωνίας στο Πεντάγωνο, σε ένα άρθρο για το The Hill. Ακόμη και χωρίς τη διορατικότητα του MacKinnon, είναι προφανές πως οι δυτικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να κουράζονται από τις απαιτήσεις του Zelensky, όπως φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και τα επακόλουθα του γεγονότος.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο ΜακΚίνον, επικαλούμενος πηγές, επισημαίνει στο άρθρο του ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιούνιο του 2022, «έχασε την ψυχραιμία του και φώναξε πως ο Ζελένσκι θα έπρεπε να δείχνει περισσότερη ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια δισεκατομμυρίων που έπαιρνε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του αμερικανικού λαού».

Ερωτηθείς για τις ατελείωτες απαιτήσεις του Ζελένσκι για βοήθεια από τις ΗΠΑ, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στον MacKinnon ότι η δυτική υποστήριξη δεν είναι ατελείωτη.

«Ο Ζελένσκι συμπεριφέρεται σαν ένα κακομαθημένο παιδί που παίρνει ό,τι θέλει και ακόμα δεν είναι αρκετό. Πολλοί στην αμερικανική κυβέρνηση και πολλοί από τους πολίτες μας έχουν βαρεθεί τις ενέργειές του. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καίει γέφυρες και στην Ευρώπη»,  είπε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο ΜακΚίνον τόνισε ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί γίνονται δύσπιστοι για τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο. Αυτή η τάση πιθανότατα θα αυξηθεί «καθώς ο αμερικανικός λαός κοιτάζει πιο σκληρά τις φρικτές συνέπειες του πολέμου, ενώ αποφασίζει επίσης να δει τον Ζελένσκι στο επίπεδο του εδάφους αντί σε ένα βάθρο».

«Ενώ υπάρχει ξεκάθαρα οικοδόμηση δυσαρέσκειας σχετικά με την αντιληπτή έλλειψη εκτίμησης του Ζελένσκι για τα χρήματα και τα πυρομαχικά που στέλνει η Δύση, το στόμιο για αυτές τις προμήθειες παραμένει ορθάνοιχτο», πρόσθεσε.

Στις 21 Ιουλίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία αξίας έως και 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελείται κυρίως από πυροβολικό, πυραύλους αεράμυνας και οχήματα εδάφους, αλλά όχι πυρομαχικά διασποράς.

Σύμφωνα με το Reuters, στο πακέτο περιλαμβάνονται πολλά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker, εξοπλισμός εκκαθάρισης ναρκών, πυρομαχικά για τα Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS), πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), αντιαρματικά όπλα συμπεριλαμβανομένων TOW και Javelin και πυρομαχικά για το σύστημα St.aircrafter Patriot. Ωστόσο, αυτά είναι απίθανο να κάνουν καμία διαφορά στην πολεμική προσπάθεια, καθώς ο δυτικός εξοπλισμός καταστρέφεται σχεδόν αμέσως μόλις εισέλθει στο πεδίο της μάχης.

Στις 23 Ιουλίου αποκαλύφθηκε ότι ο ρωσικός στρατός είχε καταστρέψει μια ποσότητα ρεκόρ τεθωρακισμένων που παρείχε η Δύση στην Ουκρανία μέσα σε μόλις 24 ώρες, ενώ απέκρουσε την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαλείψει τουλάχιστον 15 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard και περισσότερα από 20 αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley σε μία μόνο εμπλοκή. Την ίδια στιγμή, από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, το Κίεβο έχει χάσει πάνω από 26.000 στρατιώτες, επιβεβαιώνοντας πως η πολυαναμενόμενη επίθεση δεν ήταν παρά μια αποτυχία.

Οι New York Times ανέφεραν στις 15 Ιουλίου ότι ο ουκρανικός στρατός έχασε το 20% του εξοπλισμού του στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων πολλών οχημάτων που προμήθευσε η Δύση, τις πρώτες δύο εβδομάδες της επίθεσης. Είχε προηγηθεί ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου που είπε στις 11 Ιουλίου ότι η ουκρανική απώλεια υπολογίζεται σε 3.000 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την αργή πρόοδο της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, με ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal που υποστηρίζει πως και αυτοί έχουν συγκλονιστεί από την ταχεία απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Ωστόσο, αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να εξηγήσουν τις δυσκολίες στην επίθεση επισημαίνοντας καθυστερήσεις στη δυτική στρατιωτική βοήθεια.

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την απογοήτευση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι, η οποία υπάρχει τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2022, σε συνδυασμό με αναφορές για καταστροφική απώλεια εξοπλισμού και στρατιωτών, δεν πτόησε τη Δύση από το να υποστηρίξει την Ουκρανία. Παρά τις καταγγελίες του Μπάιντεν για την κακομαθημένη συμπεριφορά του Ζελένσκι, δεν πτόησε τις ΗΠΑ από το να ρίξουν δισεκατομμύρια στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η ίδια μαζοχιστική συμπεριφορά που χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται πως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Γουάλας είπε σε δημοσιογράφους στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Κίεβο δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τους δυτικούς εταίρους του σαν «Amazon».

«Τους το είπα τον περασμένο Ιούνιο. Είπα στους Ουκρανούς, όταν οδήγησα 11 ώρες για να μου δώσουν μια λίστα: «Δεν είμαι η Amazon», είπε ο Wallace, προσθέτοντας, «Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άνθρωποι θέλουν να δουν ευγνωμοσύνη».

Τελικά, ο Ζελένσκι απέλυσε τον πρεσβευτή του στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 21 Ιουλίου, αφού ο πρεσβευτής επέκρινε τον «σαρκασμό» του προέδρου ως απάντηση στον Wallace πως το Κίεβο πρέπει να είναι πιο ευγνώμων για τη δυτική υποστήριξη.

Αυτό υπογραμμίζει τη κακομαθημένη συμπεριφορά του Ζελένσκι, αλλά καταδεικνύει επίσης γιατί έχει το θράσος να συμπεριφέρεται σε μια τέτοια σωστή συμπεριφορά – το μίσος των Άγγλων για τη Ρωσία είναι τόσο έντονο που είναι πρόθυμοι να ταπεινώνονται και να καταδικάζονται συνεχώς από μια κατώτερη χώρα, την Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail