Ο Πριγκόζιν ήταν ο "χρήσιμος ηλίθιος" της Δύσης

Δύο εξελίξεις την Τρίτη προσδίδουν αξιοπιστία στις υποψίες ότι ο Πριγκόζιν λειτουργούσε ως "χρήσιμος ηλίθιος" της Δύσης επιχειρώντας το πραξικόπημά του το Σαββατοκύριακο. Το CNN επικαλέστηκε ανώνυμες αμερικανικές πηγές που το ενημέρωσαν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας τους είχαν "εξαιρετικά λεπτομερή" γνώση των σχεδίων του, "συμπεριλαμβανομένου του πού και πώς η Βάγκνερ σχεδίαζε να προχωρήσει". Μετά την έναρξη της πορείας, οι ΗΠΑ διέταξαν τους συμμάχους τους να "παραμείνουν σιωπηλοί και να μη δώσουν στον Πούτιν κανένα πάτημα" για να τους κατηγορήσουν για την ένοπλη εξέγερσή του Πριγκόζιν.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εσωτερικές πηγές του CNN ισχυρίστηκαν επίσης ότι "οι Ουκρανοί προειδοποιούνταν από συμμάχους να μην προκαλέσουν την κατάσταση "επειδή" απλά δεν θέλετε να τροφοδοτήσετε την αφήγηση ότι αυτή ήταν πρωτοβουλία από εμάς". Αυτές οι αποκαλύψεις υποδηλώνουν πολύ έντονα πως η Δύση σκόπευε να εκμεταλλευτεί τον Πριγκόζιν ως "πράκτορα του χάους" εναντίον της Ρωσίας επειδή περίμεναν να προκαλέσει πολλή αιματοχυσία, την πρόβλεψη της οποίας μοιράστηκε μια από τις άλλες ανώνυμες πηγές του CNN σε προηγούμενη αναφορά μετά το τέλος του συμβάντος.

Με άλλα λόγια, το πραξικόπημά του σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου "εσωτερικά" χωρίς καμία ξένη συμπαιγνία-εκτός αν οι Ρωσικές Υπηρεσίες Ασφαλείας ξεθάψουν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο – αλλά εντοπίστηκε από Αμερικανούς κατασκόπους εκ των προτέρων, οι οποίοι αρνήθηκαν να ενημερώσουν τη Μόσχα για αυτό προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλό τους. Καθ ' όλη τη διάρκεια της απόπειρας αλλαγής καθεστώτος, οι ΗΠΑ απαίτησαν από τους υποτελείς τους να μην "κουνήσουν τη βάρκα" όπως το διατύπωσαν οι πηγές του CNN, προκειμένου να εμποδίσουν τον Πριγκόζιν να σταματήσει αν συνειδητοποιήσει πως θα γίνει ο "χρήσιμος ηλίθιος"τους.

Αυτή η διορατικότητα θα πρέπει να ωθήσει τους παρατηρητές να επανεκτιμήσουν ό, τι μπορεί να σκέφτηκαν στα μέσα του περασμένου μήνα, αφού η Washington Post (WaPo) ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει προηγουμένως μη δημοσιευμένα έγγραφα από τις διαρροές του Πενταγώνου που ισχυρίζονταν ότι ο Prigozhin ήταν κρυφά σε συνεργασία με το Κίεβο. Γνωρίζοντας τι αποκαλύπτεται τώρα από τις πηγές του CNN, αυτό ήταν αναμφισβήτητα μια πρόκληση πληροφοριών που αποσκοπούσε στην επιδείνωση της αντιπαλότητας μεταξύ του Wagner και του Υπουργείου Άμυνας (DM) με την πρόθεση να πυροδοτήσει μια θερμή σύγκρουση.

Ο Prigozhin μπορεί να πίστευε ότι το DM επινόησε αυτή την ψεύτικη ιστορία που αργότερα υποτίθεται πως πήρε από Αμερικανούς κατασκόπους για να κατασκευάσει το πρόσχημα για τη φυλάκισή του, ενώ το DM μπορεί να πίστευε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, ώστε να το κάνουν ακριβώς αυτό το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, διαρρέοντας ισχυρισμούς που έβλαψαν τη φήμη του Prigozhin, οι ΗΠΑ μέσω της WaPo ήθελαν να τον απεικονίσουν με θετικό φως σε σχέση με την οπτική γωνία των ρωσικών μέσων που πιστεύουν το αντίθετο από ό, τι λένε οι ΗΠΑ.

Η υποψία ότι ήταν ο "χρήσιμος ηλίθιος" της Δύσης γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αφού ακούσαμε τι είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο την ίδια ημέρα με την τελευταία έκθεση του CNN. Ενημέρωσε όλους για την προειδοποίησή του από τις αρχές του μήνα σχετικά με τα σχέδια της Δύσης να επιχειρήσει ένα άλλο πραξικόπημα εναντίον του για να τους ενημερώσει ότι αυτό το σενάριο επρόκειτο να τεθεί σε κίνηση το Σαββατοκύριακο, αλλά σταμάτησε. Σαφώς, ο χρόνος του πραξικοπήματος της Λευκορωσίας υποτίθεται ότι συνδέεται με τον Πριγκόζιν.

Με αυτόν να λειτουργεί ως "χρήσιμος ηλίθιος" της Δύσης, και η υπηρεσία πληροφοριών τους να ανιχνεύει τα σχέδιά του λεπτομερώς πολύ νωρίτερα μέχρι το σημείο να μάθει πού και πώς σχεδίαζε να προχωρήσει, είναι απολύτως λογικό να συντονίσουν μια συμπληρωματική απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία για να συμπέσει με τη δική του. Αυτό δεν ήταν παράλογο από την στρατηγική τους προοπτική, καθώς περίμεναν λανθασμένα ότι θα υπήρχε μια δέσμη αιματοχυσίας στη Ρωσία σύμφωνα με την πηγή που αναφέρθηκε προηγουμένως στο CNN.

Με βάση την πρόβλεψη ότι η Ρωσία θα αποσταθεροποιηθεί βαθιά για το αόριστο μέλλον ή τουλάχιστον θα υποστεί ένα τόσο ισχυρό στρατηγικό πλήγμα στην σταθερότητά της που θα αναγκαστεί να στρέψει αμέσως την εστίασή της προς τα μέσα για να επιβιώσει, αποφάσισαν να προωθήσουν τα σχέδια πραξικοπήματος της Λευκορωσίας για εκείνη την εποχή. Δεν είναι σαφές τι πήγε στραβά και γιατί κανένας από τους πληρεξούσιους τους δεν προσπάθησε κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε ο Prigozhin, αλλά θα μπορούσε να ήταν πως περίμεναν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου για να ξεκινήσουν.

Εξάλλου, δεν υπήρξαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ της Βάγκνερ και των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός από την κατάρριψη μερικών από τους πιλότους των τελευταίων όπως ο Πριγκόζιν αργότερα παραδέχτηκε τη Δευτέρα, μετά την οποία ο Πρόεδρος Πούτιν τίμησε τους μάρτυρες στην εθνική του ομιλία αργότερα το ίδιο βράδυ. Δεδομένου ότι δεν είχε συμβεί αιματοχυσία μεγάλης κλίμακας στο έδαφος καθώς η Βάγκνερ βάδιζε προς τη Μόσχα, οι Λευκορωσοί συνωμότες πιθανότατα είχαν πει να καθυστερήσουν μέχρι να συμβεί αυτό και όλα στη Ρωσία να πέσουν στο χάος.

Αυτό που η Δύση δεν περίμενε ποτέ ήταν ο Πρόεδρος Πούτιν να δώσει με έλεος στον Πριγκόζιν μια τελευταία ευκαιρία να σώσει τη ζωή του πηγαίνοντας στην εξορία στη Λευκορωσία με τους συνεργάτες του. Αυτή η συμφωνία έβγαλε τους εχθρούς της Ένωσης Κρατών από την επιφυλακή αφού οι ειδικοί τους είχαν ήδη προετοιμάσει το κοινό να περιμένει τα χειρότερα σενάρια, γι ' αυτό η Δύση ακύρωσε τους αντιπροσώπους της στη Λευκορωσία και στη συνέχεια έβαλε τους εγχώριους να επικεντρωθούν στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας.

Αν το πραξικόπημα του Πριγκόζιν δεν είχε τελειώσει το βράδυ του Σαββάτου χωρίς αιματοχυσία, τότε τόσο η Ρωσία όσο και η Λευκορωσία θα είχαν αποσταθεροποιηθεί ταυτόχρονα, ίσως ακόμη και στο σημείο όπου οι εισβολές πληρεξουσίων τύπου Μπέλγκοροντ που ο Λουκασένκο προειδοποίησε νωρίτερα για αυτόν τον μήνα θα συνέβαιναν για να υποστηρίξουν τους "αντάρτες". Το απόλυτο χειρότερο σενάριο θα ήταν ότι η Ρωσία θα διολίσθαινε σε εμφύλιο πόλεμο και έτσι δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τον σύμμαχό της CSTO στην αμοιβαία άμυνα στη Λευκορωσία, αφού το ΝΑΤΟ πιθανώς θα ξεκινούσε μια επίσημη εισβολή.

Αυτή η ακολουθία γεγονότων υποτίθεται πως καταλύθηκε από τον Πριγκόζιν που ενεργούσε ως "χρήσιμος ηλίθιος" της Δύσης μετά την έναρξη του πραξικοπήματός του, αλλά ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν πολύ σοφός για να πέσει σε αυτήν την παγίδα αντιδρώντας υπερβολικά και διατάζοντας τις δυνάμεις του να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα δύναμη για να σταματήσουν τον αρχηγό της Βάγκνερ και τους μισθοφόρους του. Αντίθετα, παρέμεινε ήρεμος και είχε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης αρνούμενος να κλιμακώσει όπως η Δύση προέβλεψε λανθασμένα ότι θα έκανε, γεγονός που επέτρεψε στον ομόλογό του Λουκασένκο να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία με τον Πριγκόζιν.

Αν ο Πρόεδρος Πούτιν είχε αντιδράσει διαφορετικά, τότε η Ένωση Κρατών θα μπορούσε να είχε ήδη διαλυθεί μέχρι τώρα σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ εισέβαλε επίσημα στη Λευκορωσία, ενώ η Ρωσία θα βυθιζόταν σε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να συμπέσει με την αναβίωση της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου για να ανακαταλάβει όλες τις χαμένες περιοχές του. Η παγκόσμια συστημική μετάβαση στην πολυπολικότητα που επιταχύνθηκε πάρα πολύ από την ειδική επιχείρηση που αναγκάστηκε να ξεκινήσει η Ρωσία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της θα είχε έτσι τελειώσει απότομα. 

Ως εκ τούτου, η πολυπολικότητα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί τραγικά από τους ίδιους τους ήρωες της Νοβοροσίας, όπως ο Πρόεδρος Πούτιν αποκάλεσε τη Βάγκνερ στην εθνική του ομιλία το Σάββατο, αν δεν είχε σταματήσει το πραξικόπημα του Πριγκόζιν. Οι "διογκωμένες φιλοδοξίες και τα προσωπικά του συμφέροντα", που ο ρωσική ηγέτης αποδίδει τα κίνητρά του σε αυτή την προαναφερθείσα ομιλία, τον τύφλωσαν στο ντροπιαστικό γεγονός ότι λειτουργούσε ως ο πιο δυνητικά αποσταθεροποιητικός "χρήσιμος ηλίθιος" της Δύσης στην ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail