Βόμβες διασποράς για την Ουκρανία: Περισσότερο απειλή παρά όφελος

Στις 7 Ιουλίου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απόφασή της να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με πυρομαχικά διασποράς, κάτι που εξηγήθηκε ως προσωρινό μέτρο που ελήφθη έως ότου το Κίεβο και οι προστάτες του μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή συμβατικών πυρομαχικών πυροβολικού.

Τα πυρομαχικά διασποράς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους πολίτες, επειδή μερικές φορές δεν εκρήγνυνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και προκαλούν μεγάλες ζημιές σε κατοικημένες περιοχές. Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τους υψηλούς κινδύνους για τον ουκρανικό λαό, αλλά παρόλα αυτά έσπρωξε τα επικίνδυνα πυρομαχικά στο Κίεβο υπό το πρόσχημα της βοήθειας.

Εν μέσω της σκηνοθετημένης ανησυχίας της Ουάσιγκτον για τους Ουκρανούς, αποδείχθηκε πως τα πυρομαχικά διασποράς είχαν ήδη αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή.

Μόλις λίγες μέρες αργότερα, ένας Ουκρανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία είχε λάβει, αλλά δεν είχε χρησιμοποιήσει ακόμη αυτά τα πυρομαχικά στη μάχη. Το Πεντάγωνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, αλλά προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του, η οποία δεν υποστηρίχθηκε από πολλούς δυτικούς εταίρους του. Ο αμερικανικός στρατός αποκάλυψε πως η Ουκρανία έχει λάβει επίσης πυρομαχικά διασποράς από τουλάχιστον μία άλλη χώρα.

Πράγματι, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ενεργά πυρομαχικά διασποράς από την αρχή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά του πληθυσμού του Ντονμπάς το 2014.

Εκείνη την εποχή, το Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί αποθέματα πυρομαχικών διασποράς της σοβιετικής εποχής. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι το 9M27K για το "Hurricane" MLRS.

Μετά την είσοδο της Ρωσίας στη σύγκρουση το 2022, ο ουκρανικός στρατός εντοπίστηκε να χρησιμοποιεί πυρομαχικά όλμου M971 120 mm, γερμανικής κατασκευής, διασποράς SMArt 155 mm και βολές διασποράς πυροβολικού NATO BONUS 155 mm από τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Με τη σειρά της, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να προμηθεύσει το Κίεβο με βλήματα M483A1 και M864 για τα πυροβόλα των 155 χλστ. Πρόκειται για βαλλιστικά βλήματα που δεν έχουν συστήματα καθοδήγησης. Η χαμηλή τους ακρίβεια αντισταθμίζεται από μια μεγάλη περιοχή ζημιάς. 

Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί επίσης να λάβει πυραύλους M26A1 για τα HIMARS και Mars II MLRS. Το εύρος εκτόξευσης τους είναι επίσης σημαντικά χαμηλό. Για να εξαπολύσει χτυπήματα με πυρομαχικά διασποράς, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις πιο κοντά στο μέτωπο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας.

Τα πυρομαχικά διασποράς δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων. Σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν τον ελιγμό μεγάλων εχθρικών δυνάμεων, να νικήσουν ομάδες ακάλυπτου πεζικού και εξοπλισμού, αποθήκες πεδίου κ.λπ. αλλά όχι για να καταστρέψει τις εχθρικές αμυντικές οχυρώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το Κίεβο και το ΝΑΤΟ πιθανότατα ανησυχούν για τις αντεπιθέσεις της Ρωσίας. Με τη σειρά τους, οι Ρώσοι υποστηρίζουν επί του παρόντος ότι έχουν πλέον ελεύθερα τα χέρια τους για να χρησιμοποιήσουν και πυρομαχικά διασποράς.

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail