Η Ρωσία κατέλαβε τον πιο προηγμένο πύραυλο κρουζ της Ευρώπης

Freepen.gr - Ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος κρουζ Storm Shadow καταλήφθηκε σε μεγάλο βαθμό άθικτος από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως επιβεβαιώθηκε από πλάνα που κυκλοφόρησαν από τις 5 Ιουλίου. Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα παρασχέθηκαν στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο από το Μάιο. Η κατηγορία είναι βραβευμένη για τις δυνατότητες stealth, την ακριβή δορυφορική καθοδήγησή της και τις δυνατότητές της ακριβείας χτυπήματος, ενώ κάνει εκτεταμένη χρήση εξαρτημάτων και τεχνολογιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πύραυλος Storm Shadow καταλήφθηκε από Ρώσους στρατιωτικούς της μονάδας Λύκοι του Τσάρου, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να επιβεβαιώνουν στις 7 Ιουλίου ότι τον είχαν παραδώσει σε ειδικούς για εξέταση. Ο επικεφαλής του στρατιωτικού και τεχνικού κέντρου των λύκων του Τσάρου Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε σχετικά με τη σύλληψη: "Χαίρομαι που ήταν η μονάδα μας που το έκανε. Τώρα η αεράμυνα μας θα καταρρίψει αυτό το πράγμα και σταδιακά θα γίνει άχρηστο... Ο πύραυλος αποσυναρμολογήθηκε σε πολλά μέρη από τους τεχνικούς μας ακριβώς στο πεδίο της μάχης, τα εξαρτήματα υψηλής έκρηξης και μορφοποιημένης γόμωσης ξεχωριστά και η μονάδα ελέγχου ξεχωριστά, ενώ το φτερό αναδιπλώθηκε για εύκολη μεταφορά». Πρόσθεσε ότι χρειάστηκαν δύο ημέρες για να απομακρυνθεί ο πύραυλος. 

Ο Storm Shadow σχεδιάστηκε με έμφαση στις μεγάλες αποστάσεις εμπλοκής, κάτι που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για τα ευρωπαϊκά κράτη λόγω της έλλειψης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς με δυνατότητες stealth. Παλαιότερα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς όπως το Eurofighter ή το Su-24M θα ήταν διαφορετικά πολύ ευάλωτα εάν εμπλέκονταν με έναν καλά αμυνόμενο στόχο από κοντινή απόσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail