Η τουρκική επαναστροφή και η ώρα Ελλάδας-Κύπρου

Εδώ και καιρό τεκμηριώνουμε ότι οι «παγωμένες» ευρωτουρκικές σχέσεις και η προσέγγιση του Ερντογάν προς Πούτιν-Ρωσία σε αντιπαλότητα προς τη Δύση, δημιουργούσαν κενό στο μεγάλο παιγνίδι γεωπολιτικής. Επιμέναμε ότι έρχεται η ώρα, με ορόσημο τις «εκλογές» στην Τουρκία, που οι σχέσεις αυτές αναπόφευκτα θα επαναδιαμορφωθούν. Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ιδιαίτερα, υποδεικνύαμε ότι Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να είναι πρωτοστάτες στην επαναδιαμόρφωσή τους, πράγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα.

Ο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος πόσο επικίνδυνο είναι να στηρίζεται σε μια συγκυριακή σχέση με έναν αποδυναμωμένο Πούτιν και με την τουρκική οικονομία σε βύθιση, επιχειρεί μια «απότομη» επαναστροφή, που δεν εκπλήττει όσους αξιολογούν με ορθολογισμό το γεωπολιτικό παίγνιο κι οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι απέναντι στις τουρκικές στοχεύσεις.

Αναγκαία προϋπόθεση της τουρκικής στρατηγικής είναι να επιτίθεται στρατιωτικά σε περιπτώσεις συντριπτικής υπεροπλίας έναντι του αδύνατου θύματος (Αφρίν Συρίας, Λιβύη, Ιράκ, Κουρδιστάν,… Κύπρος 1974), επειδή μια τουρκική στρατιωτική αποτυχία θα αποτελεί απαρχή μοιραίων εξελίξεων κι ανατροπών για το τουρκικό καθεστώς εξουσίας. Η ετοιμότητα της Αθήνας για στρατιωτική ασύμμετρη ανταπόδοση σε περίπτωση τουρκικής απόπειρας για κατάληψη νησιού, κατέστησε την πολεμική επιλογή απαγορευτική για την Τουρκία, η οποία προχωρεί σ΄ έναν τακτικό ελιγμό, που ξεκίνησε πριν τους σεισμούς. Μπροστά σε αδιέξοδα, ο Ερντογάν επιχειρεί επαναστροφή, «γλείφοντας εκεί που έφτυνε», αλλά με τα «κεκτημένα» της τουρκικής επιθετικότητας αναλλοίωτα. Η κατοχή στην Κύπρο συνεχίζεται, το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο» παραμένει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται υπό την απειλή πολέμου…

Σ΄ όλο αυτό το διάστημα, η Τουρκία επέμενε σε «διάλογο» και «διμερείς διαφορές», ενώ η Αθήνα καθιστούσε σαφές ότι πρόκειται για παράνομες διεκδικήσεις που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κερδίζοντας ανάλογα καταδικαστικές αποφάσεις και ψηφίσματα. Σε αυτό το περιβάλλον, με τις ευρωτουρκικές σχέσεις στον πάγο, είδαμε τα χαμόγελα στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο οι «πλαδαρές» θεωρίες του παρελθόντος από τους μόνιμα εγχώριους «χαρούμενους», που νόμισαν ότι το τουρκικό θηρίο χόρτασε. Όμως, θα πέσουν έξω, όπως έξω έπεσαν για δεκαετίες όσοι νόμιζαν ότι θα χορτάσει το τουρκικό θηρίο εγκαταλείποντας την Κύπρο. Σήμερα, την ώρα που ο Πρόεδρος της Κύπρου μάχεται και κερδίζει στήριξη στην ΕΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας/ΟΗΕ, είναι θλιβερό πόσο τον αντιμάχονται οι εγχώριοι "τουρίστες" των οδοφραγμάτων της κατοχής. Πάντως, αν θα καταφέρει η Τουρκία να ξεφύγει με ένα «διμερές πλαίσιο συζητήσεων» με την Αθήνα, με τα παράνομα «κεκτημένα» της (πέραν της κατοχής στην Κύπρο) να εδραιώνονται, θα διαφανεί σύντομα.

Η Αθήνα έπεισε τα τελευταία χρόνια ότι συνειδητοποιεί έμπρακτα εκείνο που η πλειονότητα των πολιτών υποδείκνυε: ο τουρκικός επεκτατισμός αντιμετωπίζεται με πανεθνική αποτρεπτική στρατηγική, στηριγμένη στον ορθολογισμό της οικονομικής, διπλωματικής και προπάντων της αμυντικής ισχύος κι ετοιμότητας. Το πλέον σημαντικό είναι να αντιμετωπισθεί ο τουρκικός επεκτατισμός ως διεθνές έγκλημα και ως παρανομία εις βάρος της ΕΕ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, με διαπραγματεύσεις για όσα εμπίπτουν στο σωστό ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail