Οι τελευταίες εντάσεις στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας προωθούν πραγματικά τα συμφέροντά και των δύο

Η πρόσφατα ανακοινωθείσα απόφαση της Λευκορωσίας να φιλοξενήσει ασκήσεις με τη Βάγκνερ κοντά στα πολωνικά σύνορα συναντήθηκε με την αναδιάταξη ορισμένων στρατευμάτων της Βαρσοβίας προς τα σύνορα αυτά, γεγονός που ώθησε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να εκφράσει την ανησυχία του για αυτό που περιέγραψε ως "την επιθετικότητα της Πολωνίας". Οι τελευταίες εντάσεις στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας έρχονται λίγες μέρες αφότου η Daily Mail προώθησε τις ψεύτικες ειδήσεις που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διατάξει αυτούς τους μαχητές να εισβάλουν στο διάδρομο Suwalki.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, αυτές οι τελευταίες εξελίξεις προωθούν πραγματικά τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Ο Λουκασένκο προειδοποίησε για το σενάριο των εισβολών πληρεξουσίων που μοιάζουν με το Μπέλγκοροντ νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, γι ' αυτό η Λευκορωσία θέλει να ενισχύσει τις υβριδικές πολεμικές άμυνές της μαθαίνοντας από την εμπειρία παγκόσμιας κλάσης της Βάγκνερ. Όσο για αυτή την ομάδα, είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη φήμη της μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα προστατεύοντας τον "μικρό αδελφό" της Ένωσης Κρατών, ο οποίος μπορεί να τους εξαγοράσει στα μάτια του ρωσικού λαού.

Η Πολωνία και η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχουν παρόμοια συμφέροντα μεταξύ τους. Η πρώτη θέλει να προωθήσει τη "ρωσική απειλή" για τους διπλούς σκοπούς να παρουσιαστεί ως ο κορυφαίος σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, καθώς και να συγκεντρώσει την εθνικιστική βάση του κυβερνώντος κόμματος πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου, ενώ η δεύτερη θέλει να ενισχύσει το γεγονός πως η Ένωση Κρατών βρίσκεται υπό πολιορκία, εφιστώντας την προσοχή στην τελευταία συσσώρευση της Πολωνίας. Η διαφορά μεταξύ τους, ωστόσο, είναι ότι η Πολωνία χειραγωγεί τις αντιλήψεις ενώ η Ρωσία αντανακλά την πραγματικότητα.

Όπως και να έχει, τα συμφέροντα όλων των μερών προωθούνται αναμφισβήτητα από τις τελευταίες εντάσεις στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, αν και θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως οι τελευταίες φέρουν μαζί τους τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος από λανθασμένους υπολογισμούς. Η Λευκορωσία και η Βάγκνερ παραμένουν αυστηρά εντός της Ένωσης Κρατών κατά την εκτέλεση των ασκήσεων τους, αλλά η Πολωνία μπορεί να στοιχηματίσει ότι κάποιο είδος πρόκλησης αξίζει να πυροδοτηθεί για τους προαναφερθέντες σκοπούς καθώς και να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου.

Η Πολωνία είναι ένα κράτος του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το άρθρο 5 των αμοιβαίων αμυντικών εγγυήσεων που ερμηνεύονται ευρέως στο πλαίσιο της ασφάλειας της χώρας αυτής ως ηθική υποχρέωση των υπολοίπων μελών να χρησιμοποιούν ένοπλη δύναμη για την υποστήριξή της, ενώ η Λευκορωσία έχει παρόμοιες εγγυήσεις από τη Ρωσία μέσω του CSTO. Οι εντάσεις στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, είτε αυτές είναι οι τελευταίες είτε πιθανώς οι επικείμενες, θα μπορούσαν επομένως να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια κρίση που απειλεί να μετατρέψει τον proxy πόλεμο του ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια άμεση ολοκληρωτική σύγκρουση εάν συμβεί κάτι σοβαρό.

Τα συμφέροντα της Λευκορωσίας, της Βάγκνερ και της Ρωσίας έχουν ήδη εξυπηρετηθεί, γι ' αυτό κανένας από αυτούς τους τρεις δεν έχει κανένα κίνητρο να κλιμακώσει την κατάσταση με την Πολωνία, αλλά η πολωνική ηγεσία μπορεί να σκεφτεί πως θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη περισσότερα από ό, τι έχει ήδη κερδίσει εάν οι συνοριακές εντάσεις γίνουν λίγο χειρότερες. Αυτό δε σημαίνει πως σίγουρα θα προκαλέσουν ένα περιστατικό, αλλά απλώς ότι οι παρατηρητές δεν πρέπει να εκπλαγούν αν συμβεί αυτό. Ας ελπίσουμε ότι η Πολωνία συνειδητοποιεί πως όλοι θα χάσουν αν αυτό το σενάριο ξεφύγει από τον έλεγχο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail