Ήταν η Ανταρσία του Πριγκόζιν μια επιχείρηση Δυτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών που εκτροχιάστηκε από τους Ρώσους Κατασκόπους;

Δεν υπάρχει ακόμη συμπέρασμα για το κίνητρο του Yevgeny Prigozhin και υπάρχουν πολλές εικασίες. Κάποιοι έχουν θέσει το ψευδές δίλημμα ότι πρέπει να επιλέξουν το «πραγματικό πραξικόπημα» έναντι του «προσποιούμενου πραξικοπήματος». Αυτή η προσέγγιση αγνοεί ορισμένες ανησυχητικές παρατυπίες και γεγονότα, τα οποία δείχνουν μια περίπλοκη διπλή διασταύρωση.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο φίλος μου, ο Steve Bryen, ένα παλιό αμυντικό χέρι των Η.Π.Α. δημοσίευσε μια εξαιρετική επισκόπηση στο substack του, «Τι δε συνέβη στη Ρωσία — Δεν υπήρξε εξέγερση και ο Prigozhin δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτό που υποσχέθηκε». Ο Steve είναι ακόμα καλά συνδεδεμένος με την κοινότητα πληροφοριών και άμυνας των ΗΠΑ και ρίχνει μια μικρή μεταφορική βόμβα αποκαλύπτοντας πως ο Prigozhin ήταν σε επαφή με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών:

Για να ξεκινήσει την επιχείρηση του, ο Prigozhin έκανε μια σειρά από βήματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ή περισσότερων μηνών. Μεταξύ αυτών ήταν συνεχείς, και αποδεδειγμένα ψευδείς, κατηγορίες ότι δεν έπαιρνε αρκετά πυρομαχικά για να πολεμήσει στο Μπαχμούτ. Μαζί με αυτό, ο Prigozhin κατηγόρησε την ηγεσία του στρατού πως ήταν διεφθαρμένη, ότι αρνήθηκαν να υπερασπιστούν τα πλευρά του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Bakhmut και πως έχασαν μαζικά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν ήταν αληθινή. . . .

Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό. Πηγές αναφέρουν ότι ο Πριγκόζιν ήταν σε επαφή με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (γνωστή ως HUR MO), τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι πέταξε επίσης στην Αφρική, όπου επιχειρούν οι δυνάμεις Wagner, για να πραγματοποιήσει συνάντηση με αξιωματούχους των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Παρομοίως, υπάρχουν αναφορές ότι συνομιλούσε επίσης με μια σειρά από μονάδες ειδικών δυνάμεων εντός της Ρωσίας, ζητώντας τους να ενωθούν μαζί του.

Πιστεύω ότι οι πηγές του Steve για αυτό είναι στέρεες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο χρονοδιάγραμμα — δηλαδή, μια συνάντηση τον Ιανουάριο. Ήταν περίπου ένας μήνας αργότερα που ο Πριγκόζιν εξαπολύει σφοδρές φραστικές επιθέσεις στον Ρώσο Υπουργό Άμυνας Σόιγκου και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γερασίμοφ. Επίσης, σύμφωνα με έγγραφα που φέρεται να δημοσιεύθηκαν στο Discord από τον Αεροπόρο Τζακ Τεϊσέιρα, ο Πριγκόζιν παρείχε στην Ουκρανία/ΝΑΤΟ θέσεις ρωσικών μονάδων στο Ντονμπάς.

Αυτό είναι ισχυρή έμμεση απόδειξη πως ο Prigozhin όχι μόνο έγινε απατεώνας, αλλά έγινε και προδότης. Επιτρέψτε μου να θέσω ένα προφανές σημείο από την άποψη της αντικατασκοπείας — η παροχή στο ΝΑΤΟ με τις τοποθεσίες των ρωσικών μονάδων ισοδυναμεί με το να δώσουμε στους Εσκιμώους ένα φορτηγό με χιόνι τον Ιανουάριο. Οι ισχυρές δυνατότητες ISR του ΝΑΤΟ καθιστούν πολύ πιθανό ότι αυτές οι τοποθεσίες ήταν ήδη γνωστές στους αξιωματικούς του στρατού και των πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αυτός ο τύπος επιβεβαιωτικών πληροφοριών είναι αυτό που ο Τζορτζ Σμάιλι, ο κυνηγός τυφλοπόντικων στη βρετανική τηλεοπτική σειρά, Tinker Tailor Soldier Spy, ονόμασε «χρυσούς ανόητους». Μοιάζει με την πραγματική συμφωνία, αλλά, όταν αξιολογηθεί σωστά, δε σας λέει τίποτα που δε γνωρίζετε ήδη. Απλώς πείθει όσους θέλουν να πιστέψουν να καταπιούν το δόλωμα.

Θέλω να προτείνω μια εναλλακτική δυνατότητα — ο Yevgeny Prigozhin ήταν δόλωμα. Οι αρχηγοί του ρωσικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι κωφοί, χαζοί και τυφλοί. Από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, δυτικοί πολιτικοί και ειδικοί επέμειναν σθεναρά πως ο Πούτιν είναι αδύναμος. Ο Πούτιν αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική αντίθεση. Ο Πούτιν είναι ανίατα άρρωστος και η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής και πολιτικής καταστροφής. Εδώ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο σκιάζει τον Πούτιν:

Η ανόητη ανάλυση του πρώην αξιωματικού της CIA Τζον Σάιφερ είναι από μόνη της απόδειξη γιατί η CIA είναι ένας αποτυχημένος θεσμός. Γράφει:

Όπως οι Τσάροι πριν από αυτόν, ο Πούτιν επέζησε λόγω της προθυμίας του να χρησιμοποιήσει βία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και με τη διατήρηση της εικόνας της εξουσίας. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολλοί παρατηρητές χρησιμοποίησαν την ίδια φράση για να περιγράψουν τις ενέργειες του Πούτιν στη διεθνή σκηνή — ο Πούτιν παίζει καλά ένα αδύναμο χέρι. Ο εκφοβισμός, οι απειλές και τα ψέματά του τον έχουν προστατεύσει από αυτούς που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εξουσία του.

Ωστόσο, όπως ο Τσάρος Νικόλαος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εισβολή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέτρεψε ανόητα όλα τα χαρτιά του και έδειξε το αδύναμο χέρι του, φαινομενικά σπάζοντας το ξόρκι του αήττητου. Με αυτόν τον τρόπο επέτρεψε στους εχθρούς του να μετρήσουν καλύτερα τη δύναμη και τη θέση τους. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Πούτιν έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τον έλεγχό του στο εσωτερικό, έχει αποδυναμώσει τον εαυτό του και τη Ρωσία και δεν μπορεί πλέον να μπλοφάρει πως κερδίζει.

Νομίζω πως η ρωσική ηγεσία κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η Δύση πίστευε ειλικρινά αυτή την ανοησία και αποφάσισε να στείλει στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο τη δική τους εκδοχή του Λούκα Μπράσι — ενός πιστού στρατιώτη που είναι τώρα έτοιμος να προδώσει την οικογένεια. Θέλεις προδότη; Ορίστε ο προδότης σας.

Μέχρι στιγμής, ο Yevgeny Prigozhin δεν έχει την ίδια τύχη με τον κ. Brasi. Αντίθετα, επέστρεψε από την Αφρική στην αιματηρή μάχη του Μπαχμούτ, έχοντας διαβεβαιώσει τους νέους του φίλους στη Δύση ότι ήταν μαζί τους, και στη συνέχεια άρχισε να καταρρίπτει την ηγεσία και τις τακτικές της Ρωσικής Άμυνας, ενώ μεταδίδει «πολύτιμες» πληροφορίες στις επαφές του στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί πολιτικοί και ενημερωμένοι αρχηγοί της Δύσης έτρεμαν από τον ενθουσιασμό που περίμεναν την στιγμή που ο Πριγκόζιν θα έκανε την τολμηρή του κίνηση και το ρωσικό σπίτι τθα κατέρρεε. Ποιος θα μπορούσε να σταματήσει τους ανίκητους Βαγκνεριανούς με επικεφαλής τον σεφ Πριγκόζιν;

Έτσι, έχουμε δύο πιθανότητες — ο Πριγκόζιν μετεστράφη και αποφάσισε να παίξει για την ομάδα της Ουκρανίας και την ομάδα του ΝΑΤΟ ή ο Πριγκόζιν, ένας τέλειος ηθοποιός, ήταν ένας διπλός πράκτορας που κρατούσε τους συναδέλφους του στην GRU ενήμερους για τα σχέδιά του και τις επερχόμενες ενέργειές του για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Το να προδώσουμε τη Ρωσία με το να γίνουμε δυτικός πράκτορας —δηλαδή, ένας τύπος που έχει συμφωνήσει να κατασκοπεύει για ένα ή περισσότερα από τα τμήματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών — είναι ασυγχώρητο. Παιδιά και κορίτσια που το κάνουν αυτό είναι πιθανό να έχουν την ίδια μοίρα με τον Λούκα Μπράσι του Νονού.

Όταν υποχωρώ και εξετάζω τις ενέργειες του Πριγκόζιν μετά την έναρξη της ανταρσίας, θυμάμαι έναν ηθοποιό που ασχολείται με τον αυτοσχεδιασμό. Απλώς ρίξτε μια ματιά στους εντελώς αντιφατικούς και αποδεδειγμένα ψευδείς ισχυρισμούς του Prigozhin το Σαββατοκύριακο σχετικά με το γιατί έκανε την ανταρσία. Πρώτα είπε ότι ο Πούτιν είναι ένας ψεύτης που τροφοδότησε με ψέματα την περιττή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία:

Το αφεντικό του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin, αμφισβήτησε την Παρασκευή τις δικαιολογίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ήταν ψέματα που του ταΐστηκαν από τους κορυφαίους του Κρεμλίνου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «εξαπατά» τη ρωσική κοινωνία και τον Πούτιν, είπε ο Πριγκόζιν σε ένα καταιγιστικό βίντεο διάρκειας 30 λεπτών που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram. Έχει κλιμακώσει τη δημόσια διαμάχη του με τον Σεργκέι Σόιγκου, τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας, επί χρόνια σύμμαχος του Πούτιν, εντείνει εδώ και μήνες τον λεκτικό του μπαράζ εναντίον του Σόιγκου.

Στη συνέχεια, δύο μέρες αργότερα, αλλάζει ταχύτητα και επιμένει ότι ήταν απλώς μια διαμαρτυρία:

Ο ηγέτης του Ρώσου μισθοφόρου Yevgeny Prigozhin δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια μονοήμερη ανταρσία από τις δυνάμεις της Βάγκνερ που δεν είχε σκοπό να ανατρέψει τη ρωσική κυβέρνηση αλλά να καταγράψει μια διαμαρτυρία για, όπως είπε, την αναποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τον τερματισμό της ανταρσίας αργά το Σάββατο, ο Prigozhin επανέλαβε τον συχνό ισχυρισμό του ότι η Βάγκνερ ήταν η πιο αποτελεσματική μαχητική δύναμη στη Ρωσία «και ακόμη και στον κόσμο» και πως έχει ντροπιάσει τις μονάδες που είχε στείλει η Μόσχα στην Ουκρανία την 24 Φεβρουαρίου 2022.

Τι ισχύει; Διαμαρτυρία ή ουρλιαχτό αγανάκτησης για τα ειδεχθή ψέματα;

Ένα ακόμη σημείο δεδομένων. Ο David Sanger και ο Julian Barnes, γράφοντας για τους New York Times, αναφέρουν ότι:

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους την Τετάρτη πως ο Yevgeny Prigozhin, ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, ετοιμαζόταν να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον ανώτερων ρωσικών αξιωματούχων άμυνας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο κ. Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν αυτό το υλικό σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν για επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία, παρόμοια με το πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το κατάλαβα; Οι ΗΠΑ γνώριζαν εκ των προτέρων. Υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να είχαν ιδέα για το τι συνέβαινε;

Ορισμένοι έξυπνοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δε θα προχωρούσε σε ένα τόσο περίτεχνο τέχνασμα λόγω των κινδύνων ότι θα μπορούσε να πάει στραβά ή πως θα παρουσίαζε τη Ρωσία ως ευάλωτη. Σωστή επισήμανση. Ωστόσο, η Ρωσία συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση, όχι μόνο μεταφορικά, και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Ευρώπης επιθυμούν να τη δουν να κομματιάζεται. Όταν έχεις μια ευκαιρία να ανατινάξεις αυτό το μιμίδιο που πέφτει στην αγκαλιά σου, την εκμεταλλεύεσαι.

Η Ρωσία μπόρεσε να επιτύχει αρκετούς στόχους κατά τη διάρκεια αυτής της διπλής ανταρσίας. Μετακίνησε στρατεύματα σε περιοχές υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης του πραξικοπήματος που διαφορετικά θα τραβούσαν την προσοχή και πιθανή επίθεση εάν πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια κανονικών επιχειρήσεων εν καιρώ πολέμου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε μια καλύτερη εκτίμηση για τη λαϊκή υποστήριξή του. Ούτε καν το Κομμουνιστικό Κόμμα, που περιφρονεί τον Πούτιν, δε βγήκε να στηρίξει τον Πριγκόζιν. Η Δύση συνεχίζει να επιμένει ότι αυτό ήταν μια επίδειξη αδυναμίας από τον Πούτιν. Πραγματικά; Κανένας πολιτικός αντίπαλος οποιασδήποτε συνέπειας δε συμμετείχε στο πραξικόπημα. Ο ρωσικός λαός δε συνέρρεε στους δρόμους σε μια πορτοκαλί επανάσταση βιασύνη που ζητούσε το κεφάλι του Πούτιν. Ακριβώς το αντίθετο.

Ας φανταστούμε ένα εναλλακτικό σενάριο. Υπάρχει πραξικόπημα/ανταρσία στην Ουάσιγκτον κατά του Τζο Μπάιντεν. Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι οι 50 Κυβερνήτες και όλα τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής θα έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Τζο Μπάιντεν; Εγώ όχι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail