Η Νότια Αμερική ακυρώνει τον Ζελένσκι

Η Νότια Αμερική στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ακυρώνοντας την πρόσκληση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι σε κοινή σύνοδο κορυφής

Η Νότια Αμερική, ο συχνά σιωπηλός παίκτης στη σφαίρα της γεωπολιτικής μίλησε επιτέλους και το μήνυμά της είναι δυνατό και ξεκάθαρο. 

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια πραγματικά θεαματική τροπή των γεγονότων, τα έθνη της Νότιας Αμερικής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ακυρώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky, επιφέροντας ένα ηχηρό πλήγμα στα σχέδια της ΕΕ.

Το σκηνικό διαμορφώθηκε για μια διμερή συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Αμερικής στις 17 Ιουλίου. Η ΕΕ, γνωστή για την ένθερμη υποστήριξή της στην Ουκρανία, το είδε ως ευκαιρία να στρατολογήσει λατινοαμερικανικά έθνη στις πολεμικές της προσπάθειες.

Ωστόσο, αντί για υποστήριξη, η Ουκρανία αντιμετωπίστηκε με σφοδρή αντίδραση από την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), αναγκάζοντας την ΕΕ να αποκλείσει τον Ζελένσκι από την επικείμενη κοινή σύνοδο κορυφής. Αυτή η δραματική κίνηση έχει προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινότητα, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τις δυτικές ατζέντες στην περιοχή.

Η σφοδρή αντιπολίτευση

Αρχικά, η Ισπανία απηύθυνε πρόσκληση στον Ζελένσκι, αλλά οι ηγέτες της CELAC αντιτάχθηκαν σθεναρά, οδηγώντας στην ανάκλησή της. Το μέγεθος των αντιρρήσεων της CELAC έγινε εμφανές όταν εξάλειψε κάθε αναφορά στην Ουκρανία από μια κοινή δήλωση που πρότεινε η ΕΕ.

Τώρα, σε μια τολμηρή κίνηση, η CELAC έστειλε μια αντιπρόταση που διαγράφει εντελώς οποιαδήποτε αναφορά στην Ουκρανία. Αντίθετα, τονίζει την ανάγκη για διπλωματικές λύσεις στις συγκρούσεις, την ειρήνη, την σταθερότητα και τις προτεραιότητες της περιοχής. Η ΕΕ, ωστόσο, επέμεινε να καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και να υποστηρίζει την ειρηνευτική πλατφόρμα του Zelensky, την οποία η CELAC απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν εκφράσει με συνέπεια την επιθυμία τους να μείνουν μακριά από αυτό που αντιλαμβάνονται ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η περιοχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε συγκρούσεις που δεν την αφορούν άμεσα.

Για τη CELAC, αυτή η σύνοδος κορυφής θα πρέπει να ασχοληθεί με πιεστικά περιφερειακά ζητήματα, όπως ένα τελματωμένο εμπορικό σύμφωνο με την ΕΕ και αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τη δουλεία.

Αυτή η ακύρωση του Zelensky δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα κράτη της Λατινικής Αμερικής έχουν επανειλημμένα επικρίνει τη δυτική παρέμβαση και τις ανεπιθύμητες πρωτοβουλίες. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κούβα αποτελούν συχνό στόχο καταδίκης, με πολλούς να υποστηρίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπερβεί τα όριά τους.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, γνωστός για την ειλικρινή του φύση, υπήρξε ένθερμος επικριτής των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.

Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη αυτή η ιστορία, ο εκτροχιασμός της ώθησης της Ουκρανίας δεν είναι τίποτα λιγότερο από ιστορικός. Ο Ζελένσκι είχε προετοιμαστεί για μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων υψηλού προφίλ στη Λατινική Αμερική, ελπίζοντας να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον σκοπό της Ουκρανίας. Αντίθετα, αντιμετωπίστηκε με γρήγορη και αποφασιστική ακύρωση.

Το σταθερό μήνυμα της Νότιας Αμερικής προς την ΕΕ και τον κόσμο είναι ξεκάθαρο: τα προβλήματά σας δεν είναι το θέμα μας. Η Λατινική Αμερική δε θα χειραγωγηθεί ούτε θα εξαναγκαστεί να υποστηρίξει ατζέντες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές της προτεραιότητες.

Απαιτεί σεβασμό για την αυτονομία της και την αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν πραγματικά σημασία για τους ανθρώπους της. Η ακύρωση του Zelensky χρησιμεύει ως κλήση αφύπνισης, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απογοήτευση από τη δυτική κυριαρχία και την ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις.

Αυτή είναι μια ήπειρος που έμεινε ήσυχη για μεγάλες περιόδους, αλλά όταν μιλούσε, το έκανε με πεποίθηση και δύναμη. Η ακύρωση του Zelensky μπορεί να είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής κατά την οποία η Νότια Αμερική διεκδικεί την επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή, απαιτώντας να ακουστεί και να τη σέβονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail