Τα φυλετικά ζητήματα οδηγούν τη Γαλλία στα πρόθυρα μιας τεράστιας κοινωνικής έκρηξης

Φωτογραφία: www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-30/france-sees-third-night-of-street-violence-over-teen-s-killing

"Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη!". Αυτό είναι το σύνθημα που χρησιμοποιούν οι Άραβες και οι Αφρικανοί Γάλλοι στις διαδηλώσεις τους σε όλη τη Γαλλία.

Μαζικές ταραχές ξέσπασαν κοντά στο Παρίσι και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα αφού η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε έναν 17χρονο έφηβο για ανυπακοή.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Μασσαλία φλέγεται. Στη Λυών επικρατεί χάος καθώς διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κτίρια. Δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα, σχολεία βανδαλίζονται στο Παρίσι και τα προάστια, την Τουλούζη, τη Λιλ, το Κλερμόν-Φεράν. Άρχισαν μαζικές συγκρούσεις στο Μπορντό, τη Γκρενόμπλ, το Σεντ Ετιέν κ.λπ. Λεηλασίες γίνονται παντού καθώς διαδηλωτές ληστεύουν φορτηγά, καταστήματα και αποθήκες.

Το βράδυ της Παρασκευής, 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες κινητοποιήθηκαν για να καταστείλουν τις ταραχές. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, 667 άνθρωποι συνελήφθησαν .

Συνελήφθη την Τρίτη ο αστυνομικός που πυροβόλησε έναν 17χρονο ονόματι Nahel M.. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε πυρ για να αμυνθεί. Ένα βίντεο που κατέγραψε την στιγμή της επίθεσης δείχνει τον αξιωματικό να πυροβολεί από το παράθυρο ενός οχήματος Mercedes που αναχωρεί. Το βίντεο υποδηλώνει πως ο αστυνομικός έκανε κατάχρηση των εξουσιών του. Ειπώθηκε, ωστόσο, ότι ο Nahel M. είχε ποινικό μητρώο και ήταν επιθετικό άτομο.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διέκοψε την παραμονή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιστρέψει στο Παρίσι και να προεδρεύσει της συνάντησης κατά της κρίσης.

Οι Γάλλοι πολιτικοί διχάζονται για τις ταραχές

Η δολοφονία του εφήβου έχει διχάσει τη Γαλλία. Ο Jean-Luc Mélenchon, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος La France Insoumise (LFI, «France Unbowed»), καταδίκασε όλους εκείνους που ζητούν ηρεμία.

"Καλούμε για τιμωρία. Ανακαλέστε τη μήνυση εναντίον του φτωχού Nahel. Τιμωρήστε τον δολοφόνο αστυνομικό και τον συνεργό του που έδωσε την εντολή να πυροβολήσουν. Αφήστε τον ιατρό ήσυχο", έγραψε ο Mélenchon στα social media.

Ο προαναφερόμενος ιατρός, Άραβας στην καταγωγή, επιτέθηκε σε έναν τυχαίο αστυνομικό, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του εφήβου, απλώς για εκδίκηση.

Το κόμμα LFI ζήτησε επίσης τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση «του αυξανόμενου αριθμού θανάτων μετά την άρνηση υπακοής» (αυτό υποδηλώνει πως η γαλλική νομοθεσία προβλέπει τη χρήση όπλων σε αυτή την περίπτωση).

Ο πρόεδρος του δεξιού Rally National (πρώην Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν), Τζόρνταν Μπαρντέλα, χαρακτήρισε τον Μελανσόν «δημόσιο κίνδυνο» και κατήγγειλε «εκκλήσεις για εξέγερση» «με την ελπίδα να κερδίσει βρώμικα εκλογικά κέρδη». Ο Μπαρντέλα ζήτησε αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Γαλλία κάτω από το βάρος του φυλετικού μίσους

Στη Γαλλία, πολλοί θυμούνται τα γεγονότα του 2005, όταν δύο έφηβοι υπέστησαν ηλεκτροπληξία καθώς βρήκαν καταφύγιο σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό ενώ τους καταδίωκε η αστυνομία. Ο τραγικός και παράλογος θάνατος των δύο εφήβων δίχασε τη γαλλική κοινωνία σε απόψεις για τις φυλετικές διακρίσεις.

Προφανώς, το πρόβλημα έχει πάρει βαθύτερες ρίζες με τα χρόνια λόγω της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Η Γαλλία έχει γίνει μια χώρα που οι μετανάστες θεωρούν δική τους:

- δεν αφομοιώνονται,
- δεν υπακούουν στους κανόνες,
- δεν υπακούουν στη γαλλική αστυνομία
- πιστεύουν ότι η γαλλική αστυνομία και οι αρχές επιβολής του νόμου παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι μετανάστες στη Γαλλία προκαλεί απόρριψη στις τάξεις των λευκών δυνάμεων ασφαλείας, που αρνήθηκαν νωρίτερα να γονατίσουν μπροστά στο κίνημα BLM. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της αστυνομίας καταδίκασαν την κράτηση του συναδέλφου τους ισχυριζόμενοι πως οι αρχές παρενοχλούσαν τους διαδηλωτές.

Φαίνεται ότι η Γαλλία προτιμά να κάνει τα στραβά μάτια στο πρόβλημα των φυλετικών διαφορών. Δεν υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα. Δεν υπάρχουν ούτε φυλετικές στατιστικές μελέτες. Ένας συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει το έθνος στο χείλος της κοινωνικής έκρηξης. Η Γαλλία μπορεί τελικά να μετατραπεί είτε σε ισλαμική χώρα είτε σε ακροδεξιό έθνος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail