Πώς η Μοσάντ πέρασε τελικά τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας

Κάποτε εταίρος ανταλλαγής πληροφοριών, η διαβόητη υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, αντιμετωπίζει τώρα μια μαζική αντίδραση από την Τουρκία για παραβίαση της κυριαρχίας της και διείσδυση στην αρένα της εθνικής της ασφάλειας.

Σε μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις που εκτείνονται τα τελευταία δύο χρόνια, η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) έχει αποκαλύψει αμείλικτα ισραηλινά δίκτυα κατασκοπείας που δρούσαν σε τουρκικό έδαφος. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη στις 3 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την τέταρτη συγκέντρωση ισραηλινών πρακτόρων από τον Οκτώβριο του 2021, υπογραμμίζει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Για δεκαετίες, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η Μοσάντ –η εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ– απολάμβαναν μια άγραφη κατανόηση, επιτρέποντας στους πράκτορες της Μοσάντ να πλοηγούνται ελεύθερα στο τουρκικό έδαφος. Αυτή η ρύθμιση βασίστηκε σε μια πολιτική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μάρτυρες μιας δραματικής μεταμόρφωσης, καθώς η εστίαση της Μοσάντ εντός της Τουρκίας μετατοπίστηκε από την καταδίωξη των αντιπάλων του Ισραήλ παγκοσμίως στην στρατολόγηση Τούρκων πολιτών ως κρυφών λειτουργών της.

Μιλώντας στο The Cradle υπό τον όρο της ανωνυμίας, Τούρκοι αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι η στρατολόγηση Τούρκων πολιτών από στελέχη της Μοσάντ αντιπροσωπεύει σημαντική παραβίαση της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Οι συνέπειες μιας τέτοιας παραβίασης είναι εκτεταμένες, παρέχοντας στη Μοσάντ πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, τις στρατιωτικές δυνατότητες και την οικονομική θέση της Τουρκίας. Η κίνηση ανοίγει επίσης την πόρτα για πιθανές μυστικές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος, που αποτελούν άμεση απειλή για την κυριαρχία της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι πριν από αρκετούς μήνες, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες επικοινώνησαν με διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της ισραηλινής κατασκοπείας, τόσο εντός όσο και εκτός του αραβικού κόσμου, αναζητώντας ανταλλαγή πληροφοριών για την εξάρθρωση δικτύων πρακτόρων της Μοσάντ. Η συνεργασία επεκτάθηκε σε χώρες σε όλη τη Δυτική Ασία, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή.

Κλείσιμο των τρόμων

Το Μάιο του τρέχοντος έτους, η υπηρεσία πληροφοριών του MIT αποκάλυψε την εξάρθρωση ενός δικτύου της Μοσάντ που συγκέντρωνε κυρίως πληροφορίες για Ιρανούς και Παλαιστίνιους που κατοικούσαν στην Τουρκία. Αρχικά, ορισμένοι παρατηρητές συνέδεσαν το περιστατικό με τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση από τον τελικό νικητή Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συγκεντρώσει λαϊκή υποστήριξη. Ωστόσο, πηγές ασφαλείας που συνδέονται στενά με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απορρίπτουν τέτοιες εικασίες, υπογραμμίζοντας την εξάρθρωση προηγούμενων πυρήνων της Μοσάντ το Δεκέμβριο του 2022 και τον Οκτώβριο του 2021.

Αυτοί οι πυρήνες κατασκοπείας στόχευαν στη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, εστιάζοντας κυρίως σε Παλαιστίνιους φοιτητές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εργαστούν σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα στο μέλλον, καθώς και σε προσωπικότητες και εταιρείες με επιρροή του Ιράν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η διείσδυση της Μοσάντ στη σφαίρα των «ειδικών ερευνών», έναν τομέα που εκτιμάται βαθιά από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτή η παραβίαση έπληξε τον πυρήνα της κυριαρχίας της Τουρκίας, παρέχοντας στη Μοσάντ μια υποδομή για να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τα τουρκικά συμφέροντα.

Η τελευταία καταστολή των δικτύων της Μοσάντ αποτελεί παράδειγμα των αποτελεσμάτων μιας εξαιρετικά συντονισμένης προσπάθειας μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και των συμμαχικών υπηρεσιών. Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, γνωστή για τις φιλοκυβερνητικές της τάσεις, αποκάλυψε ότι το δίκτυο περιλάμβανε άτομα τουρκικής, λιβανέζικης και συριακής υπηκοότητας.

Η δημοσίευση περιείχε φωτογραφίες επτά συλληφθέντων, ισχυριζόμενη πως ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου «δικτύου φαντάσματος» 56 ατόμων που συνδέονται με εννέα πυρήνες της Μοσάντ. Το δίκτυο είχε εφαρμόσει παραπλανητικές τακτικές, δημιουργώντας ψεύτικους ιστότοπους που μεταμφιέζονταν σε υπηρεσίες απασχόλησης, ενώ συγκεντρώνονταν διακριτικά τα βιογραφικά των πιθανών προσλήψεων.

Η κόκκινη γραμμή: Στρατολόγηση ξένων κατασκόπων στην Τουρκία

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι αρκετοί από αυτούς τους κατασκόπους είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει αποστολές για τη Μοσάντ στη Βηρυτό, τον Λίβανο και τη Συρία - στο Χαλέπι και στα προάστια της Δαμασκού. Συνέλεξαν πληροφορίες για έναν αριθμό στρατιωτικών αξιωματούχων του λιβανικού αντιστασιακού κινήματος Χεζμπολάχ και αναγνώρισαν το κτίριο στο οποίο κατοικεί ένας από αυτούς στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας.

Αυτή η πληροφορία, η οποία διέρρευσε από την τουρκική ασφάλεια, φαίνεται να είναι ένα πολιτικό μήνυμα τόσο προς τη Χεζμπολάχ όσο και προς το Ισραήλ, λέει ένας περιφερειακός αξιωματούχος ασφαλείας με στενούς δεσμούς με τους Τούρκους: Ένα θετικό μήνυμα για τη λιβανική αντίσταση και ένα αρνητικό για το Τελ Αβίβ. Ουσιαστικά, μια σκληρή προειδοποίηση πως εάν η Μοσάντ κάνει υπέρβαση εντός τουρκικού εδάφους, η Άγκυρα θα αποκαλύψει πρόσθετα στοιχεία για τις προσπάθειες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατά της Χεζμπολάχ.

Σε γενικές γραμμές, η Τουρκία καταστέλλει τις περιφερειακές επιχειρήσεις πληροφοριών που ξεκινούν μέσα και από τα εδάφη της. Το Φεβρουάριο του 2022, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εξάρθρωσαν έναν πυρήνα κατασκόπων που φέρεται να εργαζόταν για τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιχείρηση ασφαλείας εναντίον ενός Ισραηλινού επιχειρηματία. Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης καταστολές σε ρωσικά κατασκοπευτικά δίκτυα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία στέλνει ένα μήνυμα σε «όλους τους συμμάχους της πως δε θα τους επιτρέψει να μεταφέρουν τις συγκρούσεις τους στο έδαφός της», λέει η πηγή περιφερειακής ασφάλειας στο The Cradle.

Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι επανειλημμένες αποκαλύψεις για την εξάρθρωση των δικτύων της Μοσάντ αντικατοπτρίζουν μια πολιτική τάση που βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ουσιαστικά, η «καλή» πολιτική σχέση και η άριστη εμπορική σχέση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ δεν ισχύει πλέον για τις σχέσεις τους με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συνδέονται με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι σχέσεις μεταξύ της τελευταίας και της Μοσάντ δεν είναι πλέον τόσο θερμές όσο πριν ο Χακάν Φιντάν γίνει επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φιντάν –τώρα υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας– είχε παραμείνει προσηλωμένος σε μια θέση ουδετερότητας μεταξύ του Ισραήλ και των εχθρών του, αν και ήταν περισσότερο διατεθειμένος να συμπάσχει με τους τελευταίους.

Αξιωματούχοι ασφαλείας λένε πως οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν από καιρό αγνοήσει τις προειδοποιήσεις από τους Άραβες ομολόγους της ότι η Μοσάντ προσπαθούσε να στρατολογήσει Λιβανέζους, Σύριους, Παλαιστίνιους και άλλους στο τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, ο Φιντάν άρχισε να λαμβάνει υπόψη αυτές τις πληροφορίες, λένε πηγές αραβικών πληροφοριών, κάτι που ώθησε τώρα τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να αναλάβουν δράση.

Κατασκοπεία Παλαιστινίων στην Τουρκία

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως ζητήσει από το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης Χαμάς να περιορίσει τις δραστηριότητές της στο τουρκικό έδαφος, μια κίνηση που απέτυχε να κατευνάσει τη Μοσάντ. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για τα πεδία σπουδών που ακολουθεί σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων φοιτητών στα τουρκικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των μηχανολόγων μηχανικών, αεροναυπηγικής μηχανικής και πληροφορικής.

Οι ανησυχίες γύρω από τους Παλαιστίνιους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε εξειδικευμένα πεδία STEM στα τουρκικά πανεπιστήμια προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στη σχέση Άγκυρας-Τελ Αβίβ. Ενώ η παροχή δωρεάν υποτροφιών από την Τουρκία σε περίπου 600 Παλαιστίνιους φοιτητές στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης και των ευκαιριών, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών φοβούνται ότι αυτές οι ειδικότητες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς από τις παλαιστινιακές φατρίες αντίστασης. Η παρακολούθηση αυτών των φοιτητών και ατόμων που κατηγορούνται για υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης περιπλέκει περαιτέρω τη λεπτή δυναμική μεταξύ των δύο χωρών.

Το μέλλον των σχέσεων Άγκυρας-Τελ Αβίβ είναι αβέβαιο

Τουρκικές πηγές ασφαλείας ενημερώνουν το The Cradle ότι πράκτορες της Μοσάντ παρακολουθούν ενεργά ορισμένους Παλαιστίνιους φοιτητές ενώ παρακολουθούν ενώσεις και άτομα που κατηγορούνται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή αντίσταση. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Μοσάντ στην Τουρκία ξεπερνούν την απλή συλλογή πληροφοριών, με προφανή εστίαση στον εντοπισμό πιθανών απειλών για τα ισραηλινά συμφέροντα.

Το εύρος των δραστηριοτήτων της Μοσάντ στη χώρα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των πολιτικών δεσμών Άγκυρας-Τελ Αβίβ, οι οποίες επί του παρόντος δεν βρίσκονται στο βέλτιστο επίπεδο, παρά την πλήρη επανεκκίνηση των σχέσεων πέρυσι. Ενώ ένας αξιωματούχος κοντά στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα λέει πως «ο χρόνος θα αποκαλύψει την απάντηση», η επανειλημμένη έκθεση των κατασκόπων της Μοσάντ και της αποστολής τους εναντίον των αντιπάλων του Ισραήλ στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα.

Η Τουρκία καθιστά σαφές στο Τελ Αβίβ ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παρέμβαση στην εθνική της ασφάλεια θα τείνει τις σχέσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων. Αυτό το δυνητικό αποτέλεσμα αποτελεί σημαντική πρόκληση για το κράτος κατοχής, ιδιαίτερα καθώς επιδιώκει να αναπροσαρμόσει τη γεωπολιτική του στρατηγική εν μέσω μιας νέας εποχής συνδεσιμότητας της Δυτικής Ασίας που περιλαμβάνει Ρωσία και Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail