Η ύφεση Ιράν-Αιγύπτου θα σήμαινε άλλο ένα πλήγμα στον άξονα του κακού Ισραήλ-ΗΠΑ

Τους τελευταίους μήνες, μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν πολλές εικασίες για παρόμοια προσέγγιση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου.

Του Xavier Villar - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν υλοποιηθεί αυτή η διπλωματική προσέγγιση, θα σήμαινε το τέλος 40 και πλέον ετών απουσίας σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Καΐρου έχουν γνωρίσει διαφορετικές φάσεις σε όλη την ιστορία.

Το 1952, μετά την επανάσταση που ανέτρεψε τη μοναρχία του βασιλιά Φαρούκ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ συμμάχησε με τη Σοβιετική Ένωση.

Αυτή η απόφαση έγινε αντιληπτή ως απειλή από την ιρανική μοναρχία των Παχλαβί, η οποία διατηρούσε στενούς πολιτικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σιωνιστική οντότητα.

Κατά συνέπεια, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης διακόπηκαν το 1960 και αποκαταστάθηκαν μόλις το 1970, λίγους μήνες πριν από τον θάνατο του Νάσερ.

Με την άνοδο του Anwar Sadat στην εξουσία το 1970 και την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, γνωστής ως Infitah, οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Παχλαβί Ιράν έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας και συντονισμού.

Στη δεκαετία του 1970, πριν από τον θρίαμβο της Ισλαμικής Επανάστασης, και οι δύο χώρες μοιράζονταν ένα πολιτικό όραμα που, σε γενικές γραμμές, ακολουθούσε το πλαίσιο λόγου που καθιέρωσε η έννοια της «δυτικής νεωτερικότητας».

Αυτός ο λόγος βασίστηκε στην κινητοποίηση συμβόλων, ρητορικής και αφηγήσεων που περιστρέφονταν γύρω από την υποτιθέμενη ανωτερότητα της Δύσης ως ιδεολογίας.

Όπως σημειώνει ο Ινδός ιστορικός Dipesh Chakrabarty, «Αυτή η πολιτική νεωτερικότητα δεν μπορεί να συλληφθεί χωρίς την επίκληση ορισμένων κατηγοριών και εννοιών των οποίων οι ρίζες μπορούν να αναχθούν στις πνευματικές και ακόμη και θεολογικές παραδόσεις της Ευρώπης».

Μία από αυτές τις κατηγορίες που είναι ουσιώδεις για την κατανόηση του λόγου της δυτικής νεωτερικότητας είναι ο ανεξιθρησκισμός, που νοείται ως η ρύθμιση του Ισλάμ υπό κρατικό έλεγχο.

Κάτω από το καθεστώς των Παχλαβί στο Ιράν, η κοσμικότητα εκφράστηκε μέσω της αποπολιτικοποίησης του Ισλάμ. Από την άλλη πλευρά, στην Αίγυπτο, το Ισλάμ επιλέχθηκε από τις αρχές για να εξουδετερώσει τις επικρίσεις που προέρχονταν από ισλαμιστικές ομάδες, ιδιαίτερα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Σε γεωπολιτικούς όρους, αυτό το κοινό όραμα υλοποιήθηκε με την αναγνώριση της Σιωνιστικής οντότητας και την υπογραφή των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ από την κυβέρνηση του Ανουάρ Σαντάτ το 1978.

Από την πλευρά του Ιράν, αυτή η συμφωνία, που επιτεύχθηκε υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρήθηκε ως υποστήριξη της φιλοδυτικής πολιτικής της δυναστείας των Παχλαβί, η οποία συνεργαζόταν με τους Σιωνιστές για χρόνια.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας ήταν η ίδρυση των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, γνωστών ως SAVAK, το 1957, με τη βοήθεια της CIA και της Μοσάντ.

Αυτή η πολιτική-ιδεολογική συγγένεια μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης υπέστη δραστική αλλαγή το 1979 με τον θρίαμβο της Ισλαμικής Επανάστασης, την εξορία του Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί και την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Ιμάμη Χομεϊνί.

Η Αίγυπτος αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς με την Ισλαμική Δημοκρατία, εφαρμόζοντας επίσημα αυτή τη ρήξη το 1980. Το Μάρτιο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση Σαντάτ χορήγησε άσυλο στον έκπτωτο Σάχη, ο οποίος έπασχε από καρκίνο σε τελικό στάδιο και θα πέθαινε λίγους μήνες αργότερα.

Αυτή η χειρονομία θεωρήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία ως προσβολή για το ιρανικό έθνος, το οποίο αντιστάθηκε στην τυραννική κυριαρχία του Σάχη για δεκαετίες και υπέφερε με αφάνταστους τρόπους.

Ο Ιμάμης Χομεϊνί απέρριψε τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, κατηγορώντας την Αίγυπτο για προδοσία των Παλαιστινίων. Σε σχέση με αυτό το θέμα, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 1964, ο Ιμάμης Χομεϊνί αναγκάστηκε να εξοριστεί από το Ιράν αφού εκφώνησε μια δημόσια ομιλία στην οποία επέκρινε έντονα τις σχέσεις μεταξύ της δυναστείας των Παχλαβί και του Ισραήλ.

Η απόσταση μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης έγινε αξιοσημείωτη κατά τη δεκαετία του 1980. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράκ και του Ιράν το Σεπτέμβριο του 1980, ένας πόλεμος που ξεκίνησε με τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσεΐν να εισβάλουν στο ιρανικό έδαφος, η Αίγυπτος, όπως και οι περισσότερες αραβικές και δυτικές χώρες, υποστήριξαν το Ιράκ.

Αυτή η υποστήριξη προς τον Ιρακινό δικτάτορα συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου, κατά τη διάρκεια της θητείας του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία μετά τη δολοφονία του Σαντάτ το 1981.

Ήταν το 1991, επί προεδρίας του Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, όταν και οι δύο χώρες επανέλαβαν τις σχέσεις τους, έστω και περιορισμένα, εστιάζοντας κυρίως στις εμπορικές ανταλλαγές χωρίς το άνοιγμα πρεσβειών.

Οι σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Καΐρου συνέχισαν να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια. Το 2001, για παράδειγμα, έλαβε χώρα μια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Μουμπάρακ και του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαζάρι, σηματοδοτώντας την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 1979.

Μεταξύ 2006 και 2008, πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων στην Αίγυπτο, μεταξύ των οποίων και ο τότε πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Gholam Ali Haddad Adel.

Το 2008, το Ιράν πρόσφερε μια διπλωματική συμφωνία στην Αίγυπτο, με την οποία δεσμευόταν να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του εάν το Κάιρο δεχόταν να κάνει το ίδιο στην Τεχεράνη. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, υπό την πίεση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος Μουμπάρακ απέρριψε τη διπλωματική συμφωνία, αναφέροντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως εμπόδιο για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Οι ιρανικές αρχές θεώρησαν την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τη διεξαγωγή εκλογών και τη νίκη του Μοχάμεντ Μόρσι, ως ευκαιρία για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Μόρσι, έκανε σημαντικά βήματα προς μια νέα εποχή στις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Αυτές οι εξελίξεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την επίσκεψη του Μόρσι στην Τεχεράνη το 2012, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στο Ιράν από το 1979.

Παρόλα αυτά, η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων δεν επιτεύχθηκε. Αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως ο λόγος πίσω από αυτό ήταν η έλλειψη ελευθερίας για την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να καταλήξει σε συμφωνία.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία είχε σημαντική επιρροή στη χώρα, παρέμεινε οδόφραγμα.

Τα γεγονότα του 2013, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι και την επακόλουθη σύσταση κυβέρνησης υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δεν επέφεραν σημαντικές αλλαγές στις διπλωματικές προσπάθειες και των δύο χωρών.

Από πολιτική άποψη, η Ισλαμική Δημοκρατία καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη σφαγή που πραγματοποίησε ο αιγυπτιακός στρατός τον Αύγουστο του 2013, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπων.

Παρά αυτές τις σημαντικές πολιτικές διαφορές, το Ιράν έχει επιδείξει πνεύμα ευελιξίας, ενώ τηρεί τις πολιτικές του αρχές. Αυτές οι αρχές, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, μπορούν να συνοψιστούν σε τέσσερα βασικά σημεία:

1. Δημιουργία περιφερειακών θεσμικών διαύλων που προωθούν τον διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις σε πιθανές συγκρούσεις.
2. Κοινός σχεδιασμός περιφερειακών στόχων.
3. Έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία.
4. Μείωση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξε μια σαφής βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Αιγύπτου, η οποία δεν μπορεί να αναλυθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη διπλωματική ομαλοποίηση μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή η ομαλοποίηση έχει διευκολύνει, για παράδειγμα, τη μείωση της πίεσης της Σαουδικής Αραβίας στις αιγυπτιακές αρχές σχετικά με τις άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς.

Το Μάιο του τρέχοντος έτους, ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης, Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, ενέκρινε δημόσια την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον σουλτάνο του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ στην Τεχεράνη.

Η αποκατάσταση και η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο θα σήμαινε μια νέα αποτυχία της κοινής σιωνιστικής-αμερικανικής στρατηγικής για την απομόνωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, θα υπογραμμίσει την περιφερειακή στρατηγική της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία στοχεύει να αποστασιοποιηθεί από την αποσταθεροποίηση που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Τέλος, η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει επίσης σημαντικές πολιτικές και λογιστικές επιπτώσεις, δίνοντας έμφαση στις αρχές της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας.

Αυτές οι πολιτικές αρχές αποτελούν τη βάση του λόγου που διατύπωσε η Ισλαμική Δημοκρατία από την ίδρυσή της. Με άλλα λόγια, η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίζει να υποστηρίζει ένα αντιηγεμονικό και αντιδυτικό όραμα στην περιοχή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η προθυμία της Αιγύπτου να αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς προκλήσεις παραμένει αβέβαιη, δεδομένων των πολιτικών και στρατηγικών συμμαχιών της. Ως εκ τούτου, θα ήταν πρόωρο να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των δύο εθνών.

* Ο Xavier Villar  είναι Ph.D. στις Ισλαμικές Σπουδές και ερευνητής που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ισπανίας και Ιράν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail