Ο Πριγκόζιν πηγαίνει στην εξορία αλλά άφησε πίσω του ένα κουτί της Πανδώρας

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος για δεύτερη φορά με την πρόθεση να ρίξει την αυλαία της απόπειρας πραξικοπήματος του «ιδρυτή» της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στις 23-24 Ιουνίου. Ήταν ουσιαστικά μια αυτο-συγχαρητήρια ομιλία — που άξιζε, ίσως. 

MK BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ομιλία είχε τέσσερα βασικά στοιχεία. Πρώτον, ο Πούτιν σημείωσε ευθύς εξαρχής τη «συγκράτηση, τη συνοχή και τον πατριωτισμό» που είχε επιδείξει ο ρωσικός λαός, την «αστική αλληλεγγύη και την «υψηλή εδραίωση» του και τη «σταθερή γραμμή του στη ρητή υποστήριξη της συνταγματικής τάξης".

Ο Πούτιν αντέκρουσε σθεναρά τη δυτική αφήγηση ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έδειξε ρωγμές στο εσωτερικό που έχτισε από την ανάληψη της εξουσίας το 2000. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έτριψε αλάτι στην πληγή λέγοντας ότι η εξέλιξη αποκάλυψε μια «ρωγμή» που υπήρχε «στο ρωσικό στρατόπεδο, την ευθραυστότητα τόσο του στρατού του όσο και των βοηθητικών του δυνάμεων, όπως η Ομάδα Βάγκνερ».

Δεύτερον, ο Πούτιν τόνισε πως η ρωσική ηγεσία ενήργησε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά — «όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την εξουδετέρωση της αναδυόμενης απειλής και την προστασία του συνταγματικού συστήματος, της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών μας λήφθηκαν αμέσως, από την αρχή των γεγονότων».

Τρίτον, ο Πούτιν συνέχισε να καταδικάζει απερίφραστα τους «συνωμότες της ανταρσίας» ως ανθρώπους γεμάτους κακία και κακές προθέσεις. Αλλά παρέκαμψε την πολιτική τους ατζέντα ως τέτοια. Άλλωστε, το πραξικόπημα αφορά το σφετερισμό της πολιτικής εξουσίας. Προφανώς, το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για να είναι δημόσια.

Ωστόσο, ο Πούτιν έθιξε το θέμα εφαπτομενικά μέσω μιας αινιγματικής εικασίας σχετικά με το πώς αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει, «οι εχθροί της Ρωσίας – οι νεοναζί στο Κίεβο, οι δυτικοί προστάτες τους και άλλοι εθνικοί προδότες» θα ήταν οι ωφελούμενοι, «αλλά έκαναν λάθος υπολογισμό».

Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε ξένη εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Πριγκόζιν. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ανέφερε για δεύτερη φορά, ειδικά με την αναφορά των εξωτερικών δυνάμεων που «υπολόγισαν λάθος», πρέπει να σημειωθεί προσεκτικά.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ρωτήθηκε σχετικά σε μια συνέντευξη στο RT, απάντησε μάλλον κρυπτικά: «Εργάζομαι σε ένα κυβερνητικό υπουργείο που δεν ασχολείται με τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για παράνομες πράξεις, αλλά έχουμε τέτοιες διευθύνσεις και, σας διαβεβαιώνω, το εξετάζουν ήδη».

Ωστόσο, ο Λαβρόφ σχολίασε τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται την άρση των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Wagner PMC. «Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για αλλαγή προσέγγισης από τις ΗΠΑ. Είναι απλώς μια άλλη επιβεβαίωση πως η προσέγγιση των ΗΠΑ εξαρτάται από το τι χρειάζονται οι ΗΠΑ από έναν συγκεκριμένο ξένο παράγοντα σε αυτό το συγκεκριμένο στάδιο, είτε είναι στη διεθνή σκηνή γενικά, είτε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα», είπε ο Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υπολόγιζαν στην επιτυχία του πραξικοπήματος της 24ης Ιουνίου.

Τέταρτον, ο Πούτιν εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την απόφασή του να διαφοροποιήσει «την πλειοψηφία των στρατιωτών και των διοικητών της Ομάδας Βάγκνερ (οι οποίοι) είναι επίσης Ρώσοι πατριώτες, πιστοί στο λαό τους και στο κράτος τους». Ο Πούτιν εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» για τη σωστή απόφαση που πήραν «να μην εμπλακούν σε αδελφοκτόνο αιματοχυσία και σταμάτησαν πριν φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή». Στη συνέχεια τους πρόσφερε τις επιλογές υπογραφής σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας ή άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου ή ασφάλειας ή να «επιστρέψουν σπίτι» — ή ακόμα και να πάνε στη Λευκορωσία.

Για το ρωσικό κοινό, αυτό ήταν ίσως το πιο πολυαναμενόμενο μέρος της ομιλίας του Πούτιν. Ο Πούτιν είπε: «Θα τηρήσω την υπόσχεσή μου. Και πάλι, ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει μόνος του, αλλά πιστεύω ότι η επιλογή τους θα είναι αυτή των Ρώσων στρατιωτών που συνειδητοποιούν πως έχουν κάνει ένα τραγικό λάθος».

Όπως και στην πρώτη του ομιλία το Σάββατο, ο Πούτιν δεν ανέφερε ονομαστικά τον Πριγκόζιν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε αποκαλύψει τη Δευτέρα ότι η ποινική υπόθεση εναντίον του Πριγκόζιν θα απορριφθεί.

Έτσι, αυτό που προκύπτει είναι πως ο Πούτιν ενέκρινε μια γενική αμνηστία για όσους εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος και ουσιαστικά παραχώρησε «ασφαλή διέλευση» στον Πριγκόζιν και τους οπαδούς του να φύγουν για τη Λευκορωσία, ως quid pro quo για την εγκατάλειψη της απόπειρας πραξικοπήματος, ενώ την ίδια χρόνο προχώρησε σε μια ευγενική προσφορά για την ενσωμάτωση των μαχητών της Wagner στα ρωσικά κρατικά όργανα ή τον στρατό στο πλήρωμα του χρόνου. Το ρωσικό κοινό θα το δεχτεί αυτό.

Προφανώς, ο Πούτιν, ο οποίος είναι ευαίσθητος στην εγχώρια κοινή γνώμη, ζύγισε προσεκτικά ότι υπάρχει μια λατρεία διασημοτήτων για τους μαχητές του Βάγκνερ για το θάρρος, τον ηρωισμό, τον πατριωτισμό και την πίστη τους. Το έπος της απελευθέρωσης του Μπαχμούτ, ένας μακροχρόνιος πόλεμος φθοράς που διήρκεσε αρκετούς μήνες, κούφωσε τον ουκρανικό στρατό και έγινε μια καθοριστική στιγμή στον πόλεμο. Είναι ενσωματωμένο στη ρωσική ψυχή.

Ομοίως, ένα σημαντικό τμήμα της ρωσικής γνώμης συμφωνεί με μια διαδικασία σκέψης που προβλήθηκε δημόσια τους τελευταίους μήνες —όχι μόνο από τις τάξεις της Βάγκνερ— ότι το Κρεμλίνο σέρνει τον πόλεμο. Προφανώς, το Κρεμλίνο αποφάσισε πως είναι συνετό να μην διώξει τον Πριγκόζιν για εξέγερση.

Ένα κουτί της Πανδώρας

Η διαβεβαίωση που δόθηκε από τον Πούτιν δημόσια το βράδυ της Δευτέρας θα καθησύχαζε τον Πριγκόζιν. Σε κάθε περίπτωση, πέταξε από τη Ρωσία το πρωί της Τρίτης με το ιδιωτικό του τζετ και προσγειώθηκε στο Μινσκ στις 11.30 π.μ.

Τώρα έρχεται μια νέα ανατροπή στην ιστορία. Στις 3.00 μ.μ. ώρα Μόσχας την Τρίτη, ο Πούτιν έδωσε άλλη μια ομιλία σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο με στρατιωτικό προσωπικό προφανώς για να εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του σε όσους βρίσκονταν σε υπηρεσία τις μοιραίες ημέρες της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε το επίλεκτο ακροατήριο ότι «θα γίνουν τα πάντα για να στηριχθούν οι οικογένειες των πεσόντων συντρόφων μας», κ.λπ. Στη συνέχεια, ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια απότομη παρέκβαση σε ένα από τα καλύτερα κρυμμένα δημόσια μυστικά της Ρωσίας — δηλαδή πως η εταιρεία Wagner είναι απόγονος του ρωσικού κράτους.

Είπε, «όσοι υπηρέτησαν και εργάστηκαν για αυτήν την εταιρεία, τη Βάγκνερ, είχαν σεβασμό στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επισημάνω και θέλω όλοι να γνωρίζουν το γεγονός ότι όλη η χρηματοδότηση που έλαβε ο Όμιλος Wagner προήλθε από το κράτος. Πήρε όλη τη χρηματοδότηση από εμάς, από το Υπουργείο Άμυνας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Μόνο μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, ο Όμιλος Wagner έλαβε 86.262 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια) από το κράτος για να πληρώσει στρατιωτικούς μισθούς και μπόνους… Αλλά ενώ το κράτος κάλυπτε όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ομίλου Wagner, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Concord, έλαβε από το κράτος, ή θα έπρεπε να πω ότι κέρδισε, 80 δισεκατομμύρια ρούβλια (940 εκατομμύρια δολάρια) μέσω της Voentorg ως παρόχου τροφίμων και ειδών καντίνας του στρατού. Το κράτος κάλυψε όλες τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ μέρος του ομίλου –εννοώ η Concord– κέρδισε 80 δισεκατομμύρια ρούβλια, όλα ταυτόχρονα. Ελπίζω ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα στη διαδικασία ή, τουλάχιστον, δεν έκλεψε πολλά. Είναι αυτονόητο πως θα τα εξετάσουμε όλα αυτά».

Αυτό θα ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Prigozhin στη Λευκορωσία - οι ρωσικές αρχές τον ερευνούν με κατηγορίες για οικονομικές παρατυπίες από την εταιρική του επιχείρηση!

Αυτό θα χτυπήσει το Prigozhin όπου πονάει, γιατί η μητέρα του Violetta Prigozhina έχει καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτρια της Concord Catering. Πιθανώς, η τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία που έχτισε ο ολιγάρχης, χάρη στην κρατική αιγίδα — Concord Management and Consulting (κατασκευές και ανάπτυξη ακινήτων), LLC Megaline (η οποία είχε τα περισσότερα κατασκευαστικά συμβόλαια κεφαλαίου για το ρωσικό στρατό το 2016) και ούτω καθεξής — μπορεί επίσης να μπει στο μικροσκόπιο.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο τιμωρεί έναν πλανεμένο ολιγάρχη που παρασύρθηκε στα γεμάτα καρχαρίες νερά της ρωσικής πολιτικής. Ο Πριγκόζιν θα ήξερε ότι θα έχει κάποιες σημαντικές επιλογές να κάνει τους επόμενους μήνες — και, ενδεχομένως, ακόμη και για το υπόλοιπο της ζωής του.

Φυσικά, οι μελλοντικές κινήσεις του Πριγκόζιν θα παρακολουθηθούν με μεγάλη προσοχή όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και στις δυτικές πρωτεύουσες που δεν είναι καθόλου πεπεισμένες πως έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη για τα δραματικά γεγονότα.

Σε αυτό το άθλιο σκηνικό, το μεγάλο ερώτημα είναι: Δεν ήταν η απόπειρα πραξικοπήματος του Prigozhin σε μεγάλο βαθμό μια κρίση που περίμενε να συμβεί, την οποία οι δυτικές/ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύτηκαν; Η ουσία του θέματος είναι πως οι απάτες ακολουθούν τους Ρώσους ολιγάρχες όπως οι σκιές τους, και ο Prigozhin δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ρωσικές αρχές δεν μπορούν να ξεπλύνουν τα χέρια τους από αυτήν την επαίσχυντη πραγματικότητα.

Διότι, μετά τη δημιουργία της Wagner ως εταιρείας ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων - παρόμοια με την Aegis, τη βρετανική ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας και ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, ή την Academi, η οποία συνεργάζεται σε μεγάλο βαθμό με τον αμερικανικό στρατό καθώς και τη CIA - το ρωσικό κατεστημένο άμυνας και ασφάλειας απλά παρέδωσε το βρέφος του σε έναν ισχυρό ολιγάρχη για να βγάλει μια περιουσία από αυτό (και πιθανώς να μοιραστεί μέρος των κλοπιμαίων με τους μέντορές του), του οποίου η πραγματική τεχνογνωσία βρίσκεται στις επιχειρήσεις εστίασης, τις κατασκευές και την ανάπτυξη ακινήτων!

Συγκριτικά, η Aegis είχε επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό του βρετανικού στρατού, ενώ ο ιδρυτής της Academi (πρώην Blackwater), ίσως η πιο γνωστή από όλες τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες στην Αμερική, είναι πρώην αξιωματικός του Navy SEAL.

Όταν τα συμβόλαια εθνικής ασφάλειας και άμυνας βυθίζονται στο χαζό καπιταλισμό, είναι σημάδι παρακμής. Εάν οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν πλέον τους υβριδικούς τους πολέμους - είτε είναι στο Αφγανιστάν είτε στο Ιράκ, στην Καραϊβική ή στην Αφρική - το βασικό πρόβλημα είναι η υβριδική διαφθορά που απλώνει τα πλοκάμια της στην άρχουσα ελίτ μέχρι το Πεντάγωνο, το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο. Τώρα, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ατελείωτα ότι μια τέτοια αδιαθεσία είναι ενδημική στον καπιταλισμό κ.λπ., αλλά αυτό δεν ισχύει ούτε εδώ ούτε εκεί.

Αναπόφευκτα, η Βάγκνερ υπό τον Πριγκόζιν ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο με τους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους των ΗΠΑ - για τους οποίους ο διάσημος πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν που ζει στη Μόσχα έχει ειλικρινά γράψει στο βιβλίο του "Permanent Record". Ως εκ τούτου, τυχαία, η κληρονομιά του Prigozhin δίνει στο Κρεμλίνο έναν επιτακτικό λόγο να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία. Αν θα συμβεί αυτό ή όχι, ο χρόνος θα δείξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail