Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρεμπόδισε τους ελέγχους της «βοήθειας στην Ουκρανία»

Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, η Ουάσιγκτον παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σε θέση να απολογίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα που στάλθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου. Εκείνη την εποχή, το νεοεκλεγμένο Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκε να διενεργήσει «επικείμενους ελέγχους» αμέσως μόλις ανέλαβαν τη διοίκηση τον Ιανουάριο. Επισήμως, το GOP ήθελε ελέγχους για να καθορίσουν και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με τις μαζικές αποστολές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο καθεστώς του Κιέβου και πόση από αυτή τη «βοήθεια» κατέληγε «εκεί που υποτίθεται πως κατευθύνεται». Οι Ρεπουμπλικάνοι υποσχέθηκαν να "θέσουν την κυβέρνηση υπόλογη" για τη δαπάνη των δολαρίων των φορολογουμένων των ΗΠΑ για χάρη του βαθιά διεφθαρμένου καθεστώτος του Κιέβου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Εκείνη την εποχή, μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το Fox News, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθεώρησε μόνο το 10% των περίπου 22.000 όπλων που στάλθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου από τα τέλη Φεβρουαρίου έως το Νοέμβριο. Ωστόσο, τα ζητήματα επίβλεψης επεκτάθηκαν και σε άλλα «θέατρα λειτουργίας», όπως η Ταϊβάν, όπου «έλλειπαν» περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις όπλων για την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας. Στα τέλη Αυγούστου, μια αναφορά του Defense News ισχυρίστηκε πως υπήρχαν καθυστερήσεις 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Ωστόσο, τα στοιχεία του Νοεμβρίου έδειξαν ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθυστερημένες παραδόσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

«Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου φοβούνται ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επιδεινώνει ένα ανεκτέλεστο πακέτο όπλων σχεδόν 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την Ταϊβάν, καθυστερώντας περαιτέρω τις προσπάθειες εξοπλισμού του νησιού καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις με την Κίνα», ισχυρίζεται η WSJ. «Οι ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια όπλων στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, φορολογώντας την ικανότητα της κυβέρνησης και της αμυντικής βιομηχανίας να συμβαδίσουν με μια ξαφνική απαίτηση οπλισμού του Κιέβου σε μια σύγκρουση που δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα",  προσέθεσαν οι συγγραφείς σε μια παραδοχή που σπάνια εμφανίζεται στα κύρια μέσα ενημέρωσης.

Και όμως, σχεδόν οκτώ μήνες από τότε που υποσχέθηκε να διενεργήσει τους προαναφερθέντες «επικείμενους ελέγχους», το Κογκρέσο που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ η λεγόμενη «βοήθεια» έχει διογκωθεί σε πάνω από 170 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κίεβο. Παραδόξως, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν κατάφερε να εμποδίσει το Κογκρέσο να δημιουργήσει ένα γραφείο γενικού επιθεωρητή που θα παρείχε τελικά την τόσο αναγκαία επίβλεψη για τις μαζικές αποστολές όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. Ο Νόμος περί Εθνικής Άμυνας για την Εξουσιοδότηση (NDAA) θα δημιουργήσει το γενικό γραφείο επιθεωρητών που θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή για την Αφγανική Ανασυγκρότηση (SIGAR).

Τα ζητήματα που αντιμετώπισε η αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του SIGAR είναι αυτά που πιθανότατα προκάλεσαν το Κογκρέσο που κυριαρχείται από το GOP να συνεχίσει να αναβάλλει τους «εμποδιστικούς ελέγχους», παρά τις σαφείς υποσχέσεις ότι θα τους διενεργούσε. Μπορεί ακόμη να υποστηριχθείπωςι μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψήφισε Ρεπουμπλικάνους ακριβώς λόγω των υποσχέσεών τους να εξετάσουν ενδελεχώς τη μέχρι στιγμής «αναμφισβήτητη δέσμευση» να παρέχουν το τεράστιο ποσό «βοήθειας» στο καθεστώς του Κιέβου. Και πράγματι, οι τακτικές εκθέσεις που εξέδιδε η SIGAR ήταν πηγή μεγάλης αμηχανίας για οποιαδήποτε διοίκηση στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της δεκαετίας εισβολής της Αμερικής στο Αφγανιστάν. Αυτά τα ζητήματα συνέβαλαν αργότερα σε μεγάλο βαθμό στην ταπεινωτική ήττα των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021.

Ο γενικός επιθεωρητής της εποχής του Αφγανιστάν Τζον Σόπκο περιέγραψε λεπτομερώς την ανεξέλεγκτη, πανταχού παρούσα διαφθορά που οδήγησε σε πολυάριθμες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πραγματικά απρόκλητης επιθετικότητας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις του Sopko έφερναν τακτικά σε αμηχανία αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που προσπάθησαν να παρουσιάσουν την υποτιθέμενη «βελτίωση» της επιχειρησιακής κατάστασης ως αληθινή. Έχει προειδοποιήσει ότι «χρειάζεται να συσταθεί ένας γενικός επιθεωρητής για τον πόλεμο της Ουκρανίας για να αποτραπεί η επανάληψη της κατάστασης που δημιούργησε η αμερικανική βοήθεια στο Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκε τεράστια διαφθορά». Λαμβάνοντας υπόψη πως η "βοήθεια της Ουκρανίας" είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχει λάβει ποτέ το Αφγανιστάν, το μέγεθος της διαφθοράς στο Κίεβο είναι σχεδόν αδύνατο να υπερεκτιμηθεί.

"Υπάρχει μια κατανοητή επιθυμία εν μέσω κρίσης να επικεντρωθούμε στο να βγάλουμε χρήματα από την πόρτα και να ανησυχούμε για την εποπτεία αργότερα, αλλά πολύ συχνά αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει", έγραψε σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το έτος, προσθέτοντας: "Δεδομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και του άνευ προηγουμένου όγκου όπλων που μεταφέρονται στην Ουκρανία, ο κίνδυνος να καταλήξει κάποιος εξοπλισμός στη μαύρη αγορά ή σε λάθος χέρια είναι πιθανότατα αναπόφευκτος. Είναι βέβαιο ότι θα λάβετε στοιχεία διαφθοράς όχι μόνο για την ουκρανική ή την κυβέρνηση υποδοχής, αλλά και για εργολάβοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή τρίτων ότι προσπάθησαν να κλέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα και είναι δύσκολο να ακολουθήσετε την πορεία τους".

Ωστόσο, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να επιμένει ότι ένας γενικός επιθεωρητής για την Ουκρανία θα ήταν ένα «περιττό εμπόδιο», καθώς το Πεντάγωνο «παρακολουθεί ήδη τις μεταφορές».

"Αυτή η επέκταση είναι και περιττή και άνευ προηγουμένου, καθώς η επίβλεψη της βοήθειας των ΗΠΑ προς όφελος του λαού μιας χώρας παρέχεται ήδη από τους Γενικούς Επιθεωρητές του Υπουργείου Εξωτερικών και την Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη", δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Και όμως, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου που εξέδωσε ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου, εντοπίστηκαν ορισμένα ζητήματα με τις αποστολές όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

"Το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας δεν είχε την απαιτούμενη λογοδοσία για τα χιλιάδες αμυντικά αντικείμενα που έλαβαν και μετέφεραν στη Jasionka, [Πολωνία]", ισχυρίστηκε η έκθεση, προσθέτοντας: "Παρατηρήσαμε ότι το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας δεν εφάρμοσε πλήρως τυπικές διαδικασίες λειτουργίας για τον υπολογισμό των αμυντικών αντικειμένων και δεν ήταν δυνατή η επιβεβαίωση των ποσοτήτων αμυντικών αντικειμένων που ελήφθησαν έναντι της ποσότητας αντικειμένων που αποστέλλονται για τρεις από τις πέντε αποστολές που παρατηρήσαμε".

Η πολιτική Δύση έχει στείλει όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων στο καθεστώς του Κιέβου από τότε που η Ρωσία ξεκινήσει την στρατηγική της αντεπίθεση κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από φορητά όπλα και drones τακτικής αναγνώρισης έως βαριά τεθωρακισμένα και πολύ πιθανά μαχητικά αεροσκάφη με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον . Και ενώ η Ουάσιγκτον και το αγαπημένο της καθεστώς μαριονέτα επιμένουν ότι «όλα τα όπλα χρησιμοποιούνται αυστηρά και μόνο στο πεδίο της μάχης», δεκάδες χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και αλλού καταγγέλλουν συστηματικά πως διάφορες εξαιρετικά επικίνδυνες και βίαιες εγκληματικές ομάδες και τρομοκρατικές οργανώσεις διαθέτουν πλέον προηγμένα όπλα στρατιωτικής ποιότητας που έχουν αποκτηθεί παράνομα στην Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail