Η Ρωσία προετοιμάζει οικονομική απάντηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Φωτογραφία: commons.wikimedia org
Η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ωστόσο, θα αποκτήσει πιο σύγχρονα όπλα και πυρομαχικά. Η Ρωσία είναι πιθανό να απαντήσει αποχωρώντας από τη συμφωνία σιτηρών και διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Δύο επιλογές για την έκβαση της συνόδου του ΝΑΤΟ σε σχέση με την Ουκρανία

Η διήμερη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στο Βίλνιους στις 11 Ιουλίου. Η Ουκρανία επιθυμούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής προκειμένου να φέρει τη συμμαχία σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη για προφανείς λόγους. Η Γερμανία θυμάται το 1945 και οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν το γεγονός πως η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να καταστρέψει την Αμερική σε ένα πυρηνικό χτύπημα.

Επομένως, η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ούτε στο Βίλνιους ούτε σε καμία πόλη. Το ΝΑΤΟ εξετάζει επί του παρόντος δύο επιλογές:

1. Προσποιηθείτε ότι η Ουκρανία οδεύει προς ένταξη στο ΝΑΤΟ ατελείωτα μέσω «μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, το ΝΑΤΟ θα χαράξει μια πορεία μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην Ατλαντική συμμαχία, αλλά χωρίς «ημερολόγιο».

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο δήλωσε ότι το τελικό έγγραφο στο Βίλνιους δε θα περιλαμβάνει ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε ημερομηνία για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Μάλλον θα πει πως θα μπει «μετά τον πόλεμο». Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με το κορεατικό σενάριο — δηλαδή χωρίς μέρος των εδαφών της.

2. Το ΝΑΤΟ μπορεί να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με αυτές που έχει το Ισραήλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε μια τέτοια πρόταση. Ο Μπάιντεν αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Ζελένσκι στις 12 Ιουλίου. Το Ισραήλ αυτή την στιγμή λαμβάνει βοήθεια περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, χωρίς καμία εγγύηση για τη φυσική του προστασία.

Η Ουκρανία έλαβε 75,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, ανέφερε το The Hill. Φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν 45 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο. Δηλαδή, η «ισραηλινή επιλογή» απαιτεί πολύ περισσότερα κεφάλαια. Πρόκειται για γιγάντιες επενδύσεις ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ είναι ένα άλλο μέτρο υποστήριξης. Αυτό έρχεται ως συνέχεια του Μνημονίου της Βουδαπέστης που έληξε άκαρπα για την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ να προμηθεύσει πιο σύγχρονα όπλα

 Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τελειώνουν από πυρομαχικά. Επομένως, αναμένονται ανακοινώσεις για νέες παραδόσεις όπλων πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η βρετανική ικανότητα για την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών θα αυξηθεί οκτώ φορές, ανέφερε το Reuters.

Η Γαλλία θα μεταφέρει πυραύλους Scalp μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία για να υποστηρίξει την επίθεση, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του στο Βίλνιους. Αυτή είναι μια γαλλική έκδοση του βρετανικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow που το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε νωρίτερα στην Ουκρανία. Το βεληνεκές του γαλλικού πυραύλου είναι περίπου 250 km.

Η Γερμανία θα μεταφέρει επιπλέον συστήματα αεράμυνας και οχήματα μάχης πεζικού στην Ουκρανία, αναφέρει το Spiegel. Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ θα περιλαμβάνει εκτοξευτές για το σύστημα αεράμυνας Patriot, τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και άρματα μάχης Leopard 1 A5, καθώς και περίπου 20.000 βλήματα πυροβολικού, βλήματα για άρματα μάχης Leopard και drones αναγνώρισης.

Η Ρωσία θα απαντήσει με οικονομικό πλήγμα
 

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία στην κλιμάκωση; Ρωσικά drones έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού τη νύχτα. Αυτό ήδη υποδηλώνει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Αυτό θα στερήσει το καθεστώς του Κιέβου από σημαντική οικονομική στήριξη — περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Aleksey Miller, προειδοποίησε πως το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου θα επιβάλει κυρώσεις στην ουκρανική Naftogaz εάν η τελευταία συνεχίσει να βομβαρδίζει την Gazprom με μηνύσεις.

Εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως - θα δημιουργήσει δυσκολίες όχι μόνο για το Κίεβο (1,25 δισεκατομμύρια δολάρια απώλειες από τη διαμετακόμιση ετησίως), αλλά και για την Ευρώπη - οι χειμώνες θα είναι πιο δύσκολοι να περάσουν και ο πληθωρισμός θα μεγαλώσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail