Ο Πούτιν προειδοποιεί το Κίεβο ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς

Δυτικά μέσα ενημέρωσης παραδέχθηκαν ότι σημαντικές ποσότητες όπλων που στάλθηκαν στο Κίεβο για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις έπαθαν ζημιά ή καταστράφηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες της επίθεσης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ ανέλαβαν την προφανώς απελπισμένη ενέργεια για να μεταφέρουν βόμβες διασποράς στο καθεστώς του Κιέβου. Απαντώντας σε αυτή την πρόκληση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως η χρήση πυρομαχικών διασποράς θα έχει ανταπόκριση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ουκρανική επίθεση στις γραμμές επιχειρήσεων νότια του Ντόνετσκ, του Ζαπορόζιε και του Αρτεμόφσκ (Μπαχμούτ) ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις 27 Ιουνίου ότι η Ουκρανία έχασε 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα από την έναρξη της λεγόμενης αντεπίθεσης δηλ. τις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης. Αυτό ευθυγραμμίζεται με αυτό που παραδέχτηκαν πρόσφατα οι New York Times, την καταστροφή του 20% των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων τις πρώτες δύο εβδομάδες της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Στις 11 Ιουλίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε πως από την έναρξη της αντεπίθεσής του, το Κίεβο είχε περισσότερες από 26.000 απώλειες και είχε χάσει περισσότερα από 3.000 τεμάχια διαφόρων όπλων.

Λόγω τέτοιας καταστροφής, ο Ουκρανός στρατηγός Valery Zaluzhny εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι δυνάμεις του δε διαθέτουν δυτικά πολεμικά αεροσκάφη F-16, στα οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν πρόσφατα να επιτρέψουν στους Ουκρανούς πιλότους να εκπαιδεύονται. Χωρίς αυτά τα πολεμικά αεροσκάφη, ειδικά καθώς η προμήθεια αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον αρκετούς μήνες, οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι ευάλωτοι στα ρωσικά ελικόπτερα και στο πυροβολικό.

Ο Camille Grand, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε πως η απουσία αεράμυνας που θα μπορούσαν να παράσχουν τα δυτικά αεροσκάφη για μια επίθεση στην Ουκρανία σημαίνει «ότι τα ποσοστά απωλειών είναι πιθανό να είναι υψηλότερα από ό,τι σε άλλες συμβατικές συγκρούσεις».

«Αμερικανοί αξιωματούχοι», σύμφωνα με τους New York Times, «είπαν πως οι Ουκρανοί άρχισαν να κινούνται ξανά, αλλά πιο σκόπιμα, πιο έμπειροι στην πλοήγηση στα ναρκοπέδια και έχοντας επίγνωση των κινδύνων ατυχημάτων. Με την εισροή πυρομαχικών διασποράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπαν, ο ρυθμός μπορεί να επιταχυνθεί».

Ωστόσο, αυτό φαινομενικά δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς η Ουκρανία σύντομα θα ξεμείνει από πυρομαχικά διασποράς και δε θα λάβει άλλα στον απόηχο της παγκόσμιας καταδίκης των ΗΠΑ για την υποκριτική απόφασή τους μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας να μη χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στο «Meet the Press» του NBC News στις 16 Ιουλίου, «Το τρέχον σχέδιό μας δεν είναι να αναπληρώσουμε αυτό το απόθεμα. Είναι μάλλον για τη δημιουργία της ικανότητας παραγωγής του ενιαίου γύρου των 155 χιλ. πυρομαχικών μη διασποράς».

Από την πλευρά του, ο αντιστράτηγος Douglas Sims II, διευθυντής επιχειρήσεων του Μικτού Επιτελείου του Πενταγώνου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουκρανία έλαβε πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ, καθώς και από άλλες χώρες, έξι ημέρες αφότου η Ουάσιγκτον αποκάλυψε πως τα όπλα θα περιλαμβάνονταν σε ένα νέο γύρο στρατιωτικής βοήθειας.

Αυτή η προκλητική ενέργεια ώθησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να προειδοποιήσει το Κίεβο στις 16 Ιουλίου ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας «αν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας».

«Η Ρωσία έχει επαρκή προμήθεια διαφόρων τύπων πυρομαχικών διασποράς», είπε ο Ρώσος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. «Εάν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αντικατοπτρίζουμε τις ενέργειες».

Στη συνέντευξή του, ο Πούτιν τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς έγκλημα πολέμου και ότι συμφωνούσε με αυτήν την εκτίμηση.

Παρά τη γενναία συζήτηση του Σάλιβαν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, ο Πούτιν επεσήμανε στην ομιλία του ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί περίπου έξι χιλιάδες βλήματα διαμετρήματος 155 mm καθημερινά στις επιχειρήσεις του, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν 15.000 το μήνα.

«Δεν τους φτάνουν και η Ευρώπη δεν έχει πια αρκετά. Αλλά δεν έχουν βρει τίποτα καλύτερο από το να προτείνουν πυρομαχικά διασποράς», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Μάλιστα, ακόμη και ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, τόνισε την αντίφαση του Σάλιβαν και το αδύνατο της κατάστασης για την Ουκρανία.

«Θέλω το καλύτερο αποτέλεσμα για τον κόσμο. Η Ρωσία έχει τουλάχιστον 4 φορές το πυροβολικό της Ουκρανίας και 10 φορές τα πυρομαχικά. Έχουμε ξεμείνει από κανονικά πυρομαχικά για να στείλουμε στην Ουκρανία, οπότε τώρα σε απόγνωση στείλτε τους βόμβες διασποράς, υποτιμώντας τους εαυτούς μας χωρίς καμία αλλαγή στο αποτέλεσμα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς, αλλά τώρα τα στέλνει στο καθεστώς του Κιέβου, υπογραμμίζει την απελπιστική θέση του ουκρανικού στρατού. Αυτή η κατάσταση δε θα αντιστραφεί, καθώς η Ουκρανία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό ή τις δυνατότητες για να κερδίσει τον πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται τώρα με τους όρους και το ρυθμό της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail