Γιατί η Ρωσία έκανε το σωστό αρνούμενη να επεκτείνει τη Συμφωνία Σιτηρών

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι "η συμφωνία σιτηρών έχει σταματήσει. Μόλις εφαρμοστεί το σκέλος που αφορά τη ρωσική πλευρά, η ρωσική πλευρά θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας". Αυτό ήταν το σωστό, αφού αυτή η συμφωνία δεν είχε προωθήσει απτά κανένα από τα συμφέροντα της Ρωσίας. Οι γεωργικές εξαγωγές και οι συναφείς υπηρεσίες της, όπως η ναυτιλιακή ασφάλιση, παραμένουν κυρώσεις από τη Δύση κατά παράβαση αυτής της συμφωνίας, οπότε δεν υπήρχε λόγος να επεκταθεί ξανά.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι προηγούμενες "χειρονομίες καλής θέλησης" είχαν ως αποτέλεσμα να ξεγελάσουν τη Ρωσία, παρόλο που δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Κρεμλίνου. Παρ ' όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως κράτησε τη συμφωνία ζωντανή λόγω των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που επιθυμούν να σκεφτούν ότι τουλάχιστον ένα μέρος της θα μπορούσε να εφαρμοστεί, κάτι που δεν είχε συμβεί. Το μόνο που συνέβη είναι ότι το Κίεβο ήταν σε θέση να ισχυριστεί πως η προηγούμενη επέκταση της συμφωνίας αυτής από τη Μόσχα σήμαινε ότι ακόμη και ο Πρόεδρος Πούτιν εκτιμούσε το ρόλο που διαδραματίζουν οι ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές στη διατροφή του Παγκόσμιου Νότου.

Δεν έχει σημασία ότι ο Ρώσος ηγέτης είπε πολλές φορές πως μόνο περίπου το 3% των τροφίμων της χώρας αυτής εστάλησαν σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο, δεδομένου ότι τα κύρια μέσα ενημέρωσης σπάνια αναφέρονται στο θέμα αυτό. Επίσης, δεν ενημερώνουν ποτέ το κοινό τους πως ο προσωρινός περιορισμός ορισμένων ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών από την ΕΕ αποδεικνύει προφανώς ότι το Κίεβο έδινε προτεραιότητα στις εξαγωγές προς αυτούς αντί για τον παγκόσμιο Νότο, όπως επίσημα συμφώνησε να κάνει σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας σιτηρών με τη Μόσχα.

Όσο αυτή η συμφωνία παρέμενε σε ισχύ, τα προαναφερθέντα ψέματα διαιωνίζονταν, αλλά τώρα η αφήγηση θα μετατοπιστεί προβλέψιμα στο να ισχυρίζεται ψευδώς ότι η Ρωσία "οπλοποιεί την πείνα" για οποιονδήποτε λόγο φαντάζονται οι διαχειριστές της Δυτικής αντίληψης. Ανεξάρτητα από το τι κάνει η Μόσχα, είναι πάντα δαιμονοποιημένη από αυτούς, γι ' αυτό ήταν μια άσκηση ματαιότητας να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν τελικά να την επαινέσουν μετά τις προηγούμενες επεκτάσεις της συμφωνίας σιτηρών.

Αυτές οι" χειρονομίες καλής θέλησης " ήταν επομένως αντιπαραγωγικές εκ των υστέρων. Πολλοί από τους υποστηρικτές της Ρωσίας ήταν επικριτικοί απέναντί τους, αφού συνειδητοποίησαν πολύ πριν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας ότι ούτε η Δύση ούτε το Κίεβο μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Ξανά και ξανά, το Κρεμλίνο οδηγήθηκε από τη μύτη μόνο για να καταλήξει τελικά απογοητευμένο, αλλά δεν έμαθε αυτό το μάθημα μέχρι τώρα. Ακόμα κι έτσι, δεν μπορεί να υποτεθεί ότι αυτό δε θα συμβεί ξανά με κάποια άλλη μορφή λόγω της πιθανής επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μέχρι το τέλος του έτους.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η λυπηρή εμπειρία θα διδάξει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι είναι καιρός να απαιτήσει "χειρονομίες καλής θέλησης" από τους λεγόμενους "δυτικούς εταίρους" της χώρας του ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει σε οτιδήποτε άλλο μαζί τους ή με τον ουκρανικό πληρεξούσιό τους στο μέλλον. Ο Ρώσος ηγέτης θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει την επαγγελματική του ακεραιότητα στους παθολογικούς ψεύτες ομολόγους του, δεδομένου ότι είναι αυτό το προσωπικό κενό που είναι υπεύθυνο γι ' αυτούς, ώστε να τον εξαπατούν για τόσο πολύ καιρό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail