Η γερμανική αποβιομηχάνιση συνεχίζεται αμείωτη λόγω των αυτοκτονικών ενεργειακών πολιτικών του Βερολίνου

Για σχεδόν ενάμιση χρόνο, η γερμανική οικονομία διέρχεται ένα είδος αποσύνθεσης, κυρίως λόγω της αυτοκτονικής υποτέλειας στους κυρίους της στην Ουάσιγκτον DC. Από την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, το Βερολίνο αντιμετωπίζει μια πληθώρα μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που σύντομα μεταφράστηκαν σε κοινωνικά και πολιτικά, προκαλώντας περαιτέρω αστάθεια στη χώρα. Με τη σειρά του, αυτό άρχισε να προκαλεί προβλήματα με τις επενδύσεις και το συνολικό επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς οι σχετικοί άνθρωποι και εταιρείες άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Βερολίνου να διατηρήσει σταθερή την οικονομία του.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

«Η γερμανική οικονομία χάνει το DNA της ως τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας και οι ξένοι επενδυτές κρατούν αποστάσεις, αντί να εστιάζουν την προσοχή τους στις αναπτυσσόμενες αγορές ως αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Toralf Haag, Διευθύνων Σύμβουλος του German Voith Group.

Ο Haag, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας, παραχώρησε συνέντευξη στη Die Welt, στην οποία συζήτησε τα ταχέως αναδυόμενα οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν τη Γερμανία. Είπε στην εφημερίδα ότι το Voith Group του κατάφερε να ξεπεράσει την καταιγίδα μέχρι στιγμής και να προστατευτεί από την ύφεση στην οποία βρισκόταν η γερμανική οικονομία από το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, ο Χάαγκ εξέφρασε επίσης ανησυχία για το μέλλον της γερμανικής οικονομίας, ιδίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τις ξένες επενδύσεις. Διαμαρτυρήθηκε για «την επιθετική ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας από την παραδοσιακή παραγωγή ενέργειας όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», χαρακτηρίζοντάς την «προβληματική».

"Υπάρχουν φιλόδοξοι στόχοι, αλλά μόνο ανεπαρκή κίνητρα και υποστήριξη για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης και ταχύτερη εφαρμογή. Με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή την στιγμή, δε θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Haag.

Όταν ρωτήθηκε για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών στη Γερμανία, δεν ήταν πολύ αισιόδοξος, όχι μόνο για τις προοπτικές της εταιρείας του (με έδρα το Heidenheim, που δραστηριοποιείται κυρίως στις βιομηχανίες ενέργειας, αυτοκινήτων και χαρτιού), αλλά και για τη συνολική κατάσταση.

«Οι επενδυτικές αποφάσεις στη Γερμανία γίνονται όλο και πιο δύσκολες», είπε ο Haag, προσθέτοντας: «Για να είμαι ειλικρινής, αυτή την στιγμή τείνουμε να επιλέγουμε την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία ή τις ΗΠΑ όταν πρόκειται για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, επειδή το κόστος για την ενέργεια και το προσωπικό είναι ιδιαίτερα υψηλό στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η γραφειοκρατία και η ρύθμιση».

Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Όμιλος Voith αναγκάστηκε να προσλάβει άλλα 30 άτομα στη διοίκηση το τελευταίο ένα ή δύο χρόνια για να μπορέσει να χειριστεί όλους τους νέους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις που εισήχθησαν λόγω της ολοένα αυξανόμενης γραφειοκρατίας.

"Θα ήθελα να καλέσω τους υπαλλήλους των υπουργείων να ελέγξουν τι αποτέλεσμα έχουν οι προδιαγραφές τους απευθείας σε μια εταιρεία - εάν είναι πρακτικές και λογικές. Για να κάνει ξανά η Voith σημαντικές επενδύσεις στη Γερμανία, οι συνθήκες πλαίσιο πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Δυστυχώς, δεν το βλέπω αυτή την στιγμή", δήλωσε ο Haag.

Είπε πως ο κίνδυνος περαιτέρω αποβιομηχάνισης της Γερμανίας είναι «πολύ μεγάλος», κυρίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας λόγω της τάσης πολλών γερμανικών εταιρειών να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες.

«Βλέπουμε πλέον σχεδόν καθημερινά ότι οι βιομηχανικές εταιρείες δεν επενδύουν πλέον στη Γερμανία αλλά σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η διοίκηση και η μηχανική μπορεί να παραμείνουν στη Γερμανία, αλλά η παραγωγή, η οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μια οικονομία, λαμβάνει χώρα όλο και περισσότερο αλλού», παραπονέθηκε ο Haag, προσθέτοντας: «Ως αποτέλεσμα, η γερμανική οικονομία δε χάνει μόνο το DNA της, αλλά και κάθε δυναμικό για το μέλλον. Δεν μπορεί να διατηρηθεί μόνο με διοικητικές θέσεις και τον τομέα των υπηρεσιών».

Πράγματι, η αποβιομηχάνιση της Γερμανίας είναι μια συνεχής διαδικασία που είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμη σε αυτό το σημείο. Οι ανησυχίες της Haag υποστηρίζονται από τα επίσημα στοιχεία και στατιστικά στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της Γερμανίας, ιδιαίτερα τη βιομηχανική της ικανότητα. Η γερμανική βιομηχανία ήταν ανέκαθεν η κύρια κινητήρια δύναμη της οικονομίας της, ιδιαίτερα η αυτοκινητοβιομηχανία και οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό . Ωστόσο, ενώ ο Haag κατηγόρησε την εμμονική μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ιδιαίτερα ανανεώσιμες) για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, παρέλειψε να αναφέρει την υποτέλεια του Βερολίνου στην Ουάσιγκτον DC και την επακόλουθη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας.

Τα αποτελέσματα ήταν, τουλάχιστον, καταστροφικά. Η έρευνα της περασμένης εβδομάδας από την BVMW (Ομοσπονδιακή Ένωση Μεσαίων Επιχειρήσεων) έδειξε ότι πάνω από το ένα τέταρτο (26%) όλων των CEO μεσαίων γερμανικών εταιρειών σκέφτονται να κλείσουν τις δραστηριότητές τους, ενώ πάνω από το ένα πέμπτο (22%) έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να μεταφέρουν τις εταιρείες τους στο εξωτερικό. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για τέτοιες αποφάσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι με αυτούς που ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Voith. Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας παρουσίασε δραματική βουτιά το πρώτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης σχεδόν 11% μόνο το Μάρτιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση εδώ και χρόνια. Επιπλέον, ο αυξανόμενος πληθωρισμός (που σήμερα βρίσκεται στο 6,8% ) επιδεινώνει το πρόβλημα.

Έως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Γερμανία γνώρισε ένα «σοκ τιμών» άνω του 40% λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων , σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως η χειρότερη ίσως περίπτωση φαινομένου μπούμερανγκ στην ιστορία του πολέμου των δυτικών κυρώσεων εναντίον του κόσμου. Οι ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ήταν πιθανώς η καλύτερη δυνατή πηγή ενέργειας για τη Γερμανία, ιδιαίτερα καθώς το Βερολίνο προσπαθούσε να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας. Αυτές οι εισαγωγές κατέστησαν δυνατή τη χρήση του φυσικού αερίου ως σχετικά καθαρής πηγής, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έπαιξαν βοηθητικό ρόλο. Ωστόσο, με τις αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και την τρομοκρατική επίθεση των ΗΠΑ στους αγωγούς Nord Stream, η ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας εξαφανίστηκε σχεδόν εν μία νυκτί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail