Οι πωλήσεις πετρελαίου-ρεκόρ του Ιράν αποδεικνύουν την απόλυτη αναποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων εν μέσω παγκόσμιων αλλαγών

Η ικανότητα του Ιράν να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου του ενόψει των κυρώσεων των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως αξιοσημείωτο επίτευγμα, ειδικά εν μέσω εξαγωγών αργού που έχουν σπάσει ρεκόρ.

Του Mojtaba Darabi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Μάιο, οι εξαγωγές ιρανικού αργού ξεπέρασαν τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τον υψηλότερο μηνιαίο ρυθμό από το 2018, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, επίσημα γνωστό ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), συνεχίζονται, η επιτυχία του Ιράν στην επέκταση των πωλήσεων πετρελαίου του παρά τους περιορισμούς δείχνει τη μεταβαλλόμενη δυναμική και την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα.

Η αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν σε άλλες χώρες, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών, οι οποίοι αναγνωρίζουν και επικροτούν την ανθεκτικότητα του Ιράν να αψηφά τους περιορισμούς.

«Οι εξαγωγές αργού του Ιράν το έσπασαν» το Μάιο, δήλωσε ο Homayoun Falakshahi, ανώτερος αναλυτής στον πάροχο αναλύσεων αγοράς Kpler, σύμφωνα με το Bloomberg τον Ιούνιο. «Το ιρανικό αργό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για όσους θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο να αγοράσουν».

Η αξιοσημείωτη αύξηση των ιρανικών πωλήσεων πετρελαίου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώνουν τις κυρώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών που έχουν χαρακτηριστεί από πολλαπλές παύσεις.

Η Sara Vakhshouri, εμπειρογνώμονας στην παγκόσμια εταιρεία παροχής συμβουλών στον τομέα της ενέργειας SVB, είπε στο Reuters πως σε σύγκριση με την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, δεν υπήρξε «καμία σοβαρή καταστολή ή δράση» κατά των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν υπό την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν.

Ο Thomas O'Donnell, ενεργειακός αναλυτής με έδρα το Βερολίνο, προσέφερε μια άλλη οπτική για το θέμα.

«Μπορεί οι Αμερικανοί να κάνουν τα στραβά μάτια γιατί είναι χαρούμενοι που έχουν τόσα περισσότερα βαρέλια στην αγορά για να βοηθήσουν στην εκτόπιση του ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε, όπως αναφέρει η DW.

Γιατί οι κυρώσεις δε λειτουργούν;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε επικρίνει τη λεγόμενη «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Ιράν, θεωρώντας την ως διπλωματική γκάφα που επέτεινε τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τροφοδότησε τη δυσπιστία από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί ότι όχι μόνο δεν ανέστρεψε τα σκληρά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί χαλαρής επιβολής των κυρώσεων στο Ιράν, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες αποδυνάμωσης της οικονομίας του Ιράν μέσω ενός δικτύου οικονομικών κυρώσεων.

Τον Ιανουάριο, ο Robert Malley, ο ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν που έχει τεθεί υπό αναστολή, είπε στο Bloomberg πως η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να αποτρέψει την αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου και θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας» για να επιβάλει το καθεστώς κυρώσεων,στοχεύοντας ιδίως την Κίνα ως ο κύριος προορισμός για εξαγωγές.

Ο Έλιοτ Άμπραμς, ο οποίος επέβλεπε τις κυρώσεις κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, το Μάιο του 2021 υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν μπλοκάρει επιτυχώς έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Τεχεράνη, ένα μέτρο της αποτελεσματικότητάς τους σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια επιτυχία και μπορεί να μετρηθεί από τις προσπάθειες του Ιράν να άρει τις κυρώσεις ή να τις παρακάμψει», είπε ο Abrams από τους New York Times εκείνη την εποχή.

Αποτυχημένη εκστρατεία πίεσης

Παρά τον στόχο της κυβέρνησης Τραμπ να σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τα τρέχοντα επίπεδα εξαγωγών ξεπερνούν κατά πολύ τα επίπεδα του 2020 όταν έπεσαν κάτω από τα 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι αποστολές αργού έχουν διπλασιαστεί από το περασμένο φθινόπωρο, φτάνοντας τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Μάιο του τρέχοντος έτους, παρά τις ακρωτηριαστικές αμερικανικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι, η παραγωγή έφτασε τα 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο από τα τέλη του 2018, ενώ άλλοι σύμβουλοι, η SVB Energy, η Petro-Logistics SA και η FGE, εκτιμούν πως μπορεί να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια βαρέλια το ημέρα.

Αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί, γιόρτασαν την εκπληκτική επιτυχία της χώρας στην πώληση του πετρελαίου της παρά τις σκληρότερες κυρώσεις που συσσωρεύονται συνεχώς.

Μιλώντας στο IRNA στις 23 Ιουνίου, ο Owji υπογράμμισε το ρόλο της ενεργειακής διπλωματίας και τις βελτιωμένες σχέσεις με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής στη δημιουργία νέων αγορών για τις πωλήσεις πετρελαίου.

Είπε πως θα ανακοινώσει καλά νέα σχετικά με τις πωλήσεις πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Το Bloomberg επιβεβαίωσε αυτές τις δηλώσεις, αναφέροντας ότι το ιρανικό πετρέλαιο επανέρχεται αθόρυβα στην παγκόσμια αγορά.

Οι εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται


Στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως η Kpler, η SVB Energy International, η FGE και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, δείχνουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ενισχύοντας την επανεμφάνισή του στη γεωπολιτική σκηνή.

Αναλυτές αγοράς και σύμβουλοι ενέργειας παρατήρησαν συνεχή αύξηση στην παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν, με εκτιμήσεις που βασίζονται στα επίπεδα παραγωγής, την ικανότητα αποθήκευσης, τα δεδομένα αποστολής και τις εισαγωγές από ξένους αγοραστές.

Από τα τέλη του καλοκαιριού, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν αυξάνονται σταθερά, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 1,137 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Δεκέμβριο, το υψηλότερο αναφερόμενο ποσοστό το 2022.

Το Ιράν λέγεται ότι αύξησε την παραγωγή αργού σε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς.

Αυτή η ανοδική τάση στην παραγωγή και τις πωλήσεις επιβεβαιώθηκε από τον IEA, ο οποίος ανέφερε την παραγωγή του Ιράν το Μάιο στα 2,87 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, υποδηλώνοντας συνεχή ανάπτυξη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Πωλήσεις πετρελαίου στη μεταπανδημική εποχή

Η επιτυχία του Ιράν στην επέκταση των πωλήσεών του πετρελαίου είναι στενά συνυφασμένη με την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου μετά την πανδημία και τις υψηλότερες τιμές.

Καθώς ο κόσμος εξέρχεται από την πανδημία, η μεσοπρόθεσμη έκθεση αγοράς πετρελαίου 2023 προβλέπει σημαντική αύξηση 6% στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεταξύ 2022 και 2028.

Αυτή η αύξηση της ζήτησης, που τροφοδοτείται από τομείς όπως τα πετροχημικά και η αεροπορία, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν.

Ως απάντηση στις σκληρές κυρώσεις, η Τεχεράνη έχει χρησιμοποιήσει αποτελεσματικές στρατηγικές για να μετριάσει τον αντίκτυπό τους, συνάπτοντας διπλωματικές σχέσεις με ανατολικές δυνάμεις και γειτονικές χώρες, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι αλληλένδετες ενέργειες αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες του Ιράν να περιηγηθεί στο περίπλοκο τοπίο των διεθνών ενεργειακών σχέσεων.

Καθώς το Ιράν έγινε μόνιμο μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi τόνισε την Τρίτη τα ιστορικά οφέλη από την ένταξη του Ιράν και την ανάγκη να αρθεί η κυριαρχία του δολαρίου στη διαμόρφωση ενός δίκαιου διεθνούς συστήματος.

Τόνισε επίσης τη σημασία της επέκτασης της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές εντός του ομίλου SCO.

Εναλλακτικές λύσεις για το SWIFT

Για να ξεπεράσει τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω της μη πρόσβασης στο σύστημα SWIFT και στο διεθνές σύστημα που βασίζεται σε δολάρια, το Ιράν έχει αναπτύξει νέες μεθόδους συναλλαγών.

Η Asian Clearing Union (ACU), η οποία περιλαμβάνει κεντρικές τράπεζες από χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν, εγκαινιάζει ένα διασυνοριακό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων ως εναλλακτική λύση στο SWIFT.

Το εσωτερικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων του Ιράν, SEPAM, θα αντικαταστήσει το SWIFT στις εμπορικές ανταλλαγές με μέλη της ACU. Επιπλέον, το Ιράν σημείωσε επιτυχία στη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με χρήση εθνικών νομισμάτων και στην επέκταση των τραπεζικών σχέσεων με χώρες όπως η Ρωσία, συμβάλλοντας στις παγκόσμιες αλλαγές που έχουν αποδεκατίσει τον μονοπολικό κόσμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στρεφόμενο προς την Ανατολή, το Ιράν επωφελήθηκε από τους βελτιωμένους δεσμούς του με την Κίνα, έναν οικονομικό γίγαντα.

Το ρεκόρ εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου από την Κίνα τον Δεκέμβριο, αύξηση 130 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζει περαιτέρω την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ιράν και Κίνας.

«Η προθυμία της Κίνας να υποστηρίξει το Ιράν παίρνοντας το πετρέλαιο που έχει δεχθεί κυρώσεις, υποδηλώνει μια ελαφρά βελτίωση στις σχέσεις Ιράν-Κίνας», δήλωσε ο Γκρεγκ Μπρου, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group, σύμφωνα με το Bloomberg τον Ιούνιο.

Τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη υποστηρίζει την ιδέα πως «η θέση του Ιράν βελτιώνεται, μαζί με την προοδευτική εξομάλυνσή του με άλλα περιφερειακά κράτη».

Ιράν-Σαουδική ύφεση και εμπόριο πετρελαίου


Σε μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν πρόσφατα τις διπλωματικές σχέσεις σε μια συμφωνία που διευκόλυνε η Κίνα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας επταετούς ρήξης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC), Mohsen Khojastehmehr, οι αρχικές προσπάθειες για διμερή συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι δύο χώρες έχουν τώρα ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση περισσότερων από 28 κοινών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν παραμείνει αναξιοποίητα λόγω προηγούμενων διαφορών.

Αξιοσημείωτα πεδία περιλαμβάνουν το Farzad A και B, που διαθέτει περίπου 23 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποθέματα φυσικού αερίου και 5.000 βαρέλια συμπυκνωμάτων αερίου ανά δισεκατομμύριο κυβικά πόδια, και το κοίτασμα φυσικού αερίου Arash με περίπου 20 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποθέματα φυσικού αερίου.

Αυτή η ανανεωμένη συνεργασία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παραγωγής έως και ενός δισεκατομμυρίου κυβικών ποδιών αερίου καθημερινά, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία και τη χρήση των πόρων.

Η εξελισσόμενη δυναμική στις εξωτερικές σχέσεις περιλαμβάνει και συμμάχους των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και να αποφύγει να εμπλακεί στην αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν.

Ο Μακρόν υποστήριξε η Ευρώπη να επιδιώξει «στρατηγική αυτονομία» και να φιλοδοξεί να γίνει «τρίτη υπερδύναμη», καθώς συζήτησε αυτές τις ιδέες κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στην Κίνα τον Απρίλιο, όπου συμμετείχε σε εκτενείς συζητήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Αποκλεισμός από τις αγορές των ΗΠΑ

Εν μέσω των παγκόσμιων αλλαγών στις εξωτερικές σχέσεις, υπάρχει μια προειδοποιητική σημείωση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της επιβολής δευτερογενών κυρώσεων σε ξένους αγοραστές πετρελαίου του Ιράν, που ενδεχομένως να οδηγήσει στον αποκλεισμό τους από τις αμερικανικές αγορές και τις συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο Henry Rome, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, υποστηρίζει πως τέτοιες κυρώσεις ενδέχεται να μην αποφέρουν πλέον τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η αύξηση της έντασης στην Τεχεράνη «θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια ιρανική ασύμμετρη απάντηση και μπορεί κάλλιστα να υπάρχει σκεπτικισμός στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι αυτή η πρόσθετη πίεση θα ήταν τόσο παραγωγική», είπε τον Ιανουάριο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγοραστές πετρελαίου του Ιράν θέτουν πρόθυμα τους εαυτούς τους σε κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων, παρά τις πιθανές κυρώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με ειδικούς, η γοητεία των νέων συνθηκών ενθάρρυνε αυτούς τους αγοραστές να δοκιμάσουν τα όρια του καθεστώτος κυρώσεων, βασιζόμενοι στην ύπαρξη κενών και στην υπολογιζόμενη ανάληψη κινδύνου από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Πιστεύουν πως είναι απόδειξη του γεγονότος ότι κανένα καθεστώς κυρώσεων δεν μπορεί να διεκδικήσει πλήρη αποτελεσματικότητα, καθώς αποφασισμένοι παράγοντες βρίσκουν τρόπους να περιηγηθούν στο περίπλοκο τοπίο του διεθνούς εμπορίου.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Christopher S. Murphy χαρακτήρισε την πολιτική που περιβάλλει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ως «πολιτικό κατακλυσμό», τονίζοντας τον περιορισμένο αντίκτυπο των κυρώσεων.

«Ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις και οι εταίροι μας, αντί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αμερικής, τάχθηκαν ουσιαστικά με την ιρανική πλευρά — ακόμη και βοηθώντας το Ιράν να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις μας», είπε ο Μέρφι σε φόρουμ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Η εκστρατεία μέγιστης πίεσης του Τραμπ ήταν μια θεαματική αποτυχία».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail