Ρωσικά πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις, συχνάζουν στα τουρκικά λιμάνια

Freepen.gr -
Ρωσικά φορτηγά πλοία υπό τις αμερικανικές κυρώσεις για μεταφορά όπλων και προμηθειών κάνουν τακτικές στάσεις στα τουρκικά λιμάνια από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, ενισχύοντας ενδεχομένως την ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal (WSJ).

Η δημοσίευση, επικαλούμενη ναυτιλιακά αρχεία, αποκαλύπτει πως τα ρωσικά πλοία που έχουν επιβληθεί έχουν κάνει πάνω από 100 στάσεις σε λιμάνια κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας από τον Μάιο του 2022 και ότι αυτές οι επισκέψεις συνεχίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Ορισμένα από τα πλοία έχουν υποβληθεί σε επισκευές ή έχουν λάβει υπηρεσίες που απαγορεύονται βάσει των αμερικανικών κυρώσεων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές επιχειρήσεις για διευκόλυνση της παράκαμψης της Ρωσίας των δυτικών προσπαθειών να περιορίσει την στρατιωτική της υποστήριξη.

Η WSJ επικαλέστηκε έναν ανώτερο αξιωματούχο από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που είπε: «Η Ρωσία κάνει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει κρυφά υλικό για να ενισχύσει τις πολεμικές της προσπάθειες». Ο βαθμός στον οποίο τα ρωσικά εμπορικά πλοία που έχουν επιβληθεί κυρώσεις βασίζονται σε τουρκικά λιμάνια δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ανέφερε η WSJ.

Οι επισκέψεις ρωσικών πλοίων στα τουρκικά λιμάνια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ ζητούν επί του παρόντος την έγκριση της Τουρκίας για πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τη WSJ, η Ρωσία προμηθεύεται στρατιωτικά είδη όπως χάλυβας, εξαρτήματα οχημάτων και ηλεκτρονικά είδη από την Τουρκία από την αρχή του πολέμου, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον. Η Μόσχα έχει στραφεί σε πολιτικά φορτηγά πλοία για τη μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών, αποφεύγοντας εν μέρει την απαγόρευση που επέβαλε η Τουρκία σε ρωσικά και ουκρανικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα βάσει διεθνούς συνθήκης που διέπει τα τουρκικά στενά. Επιπλέον, η Τουρκία, το Ιράκ και η Ιορδανία έχουν περιορίσει τις ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις, περιορίζοντας την ικανότητα της Μόσχας να μετακινεί εξοπλισμό και στρατεύματα μέσα και έξω από τις βάσεις της στη Συρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χρήση πολιτικών πλοίων από τη Ρωσία για τη μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail