Οι μισές ρωσικές μεραρχίες στρατηγικών πυραύλων χρησιμοποιούν πλέον υπερηχητικά ως απάντηση στην κλιμάκωση των ΗΠΑ

Σίγουρα δεν είναι έκτακτη είδηση ​​ότι η Ρωσία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες, ιδιαίτερα στους νέους τύπους πυραύλων και άλλων παρόμοιων όπλων. Καθώς η Μόσχα έχει ένα άνετο προβάδισμα έναντι της Ουάσιγκτον, τόσο στη σχεδίαση-κατασκευή όσο και στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτό το τεράστιο πλεονέκτημα και χρησιμοποιεί τώρα μεγαλύτερο μέρος στο οπλοστάσιό της για να αποτρέψει την πολεμική θαλασσοκρατία. Πίσω στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως περίπου τα μισά από όλα τα ρωσικά τμήματα στρατηγικών πυραύλων έχουν επανεξοπλιστεί με υπερηχητικές κεφαλές.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

«Περίπου οι μισές μονάδες της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης [RVSN] έχουν εξοπλιστεί με τα πιο πρόσφατα συστήματα πυραύλων «Yars» και επανεξοπλίζονται με σύγχρονες κεφαλές «Avangard»», ανέφερε ο Πούτιν στο TASS, προσθέτοντας περαιτέρω: «Υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων και της ανεκτίμητης εμπειρίας της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης [SMO] θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο Πούτιν τόνισε επίσης τη σημασία των προσπαθειών της Ρωσίας να αναπτύξει περαιτέρω την πυρηνική της τριάδα ως βασική εγγύηση της στρατηγικής ασφάλειας του ευρασιατικού γίγαντα, καθώς και της γεωπολιτικής σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, ανακοίνωσε επίσης ότι νέες μονάδες του υγρού καυσίμου, υπερβαρέως «Sarmat» ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος) «θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία». Φαίνεται πως αυτή η διαδικασία βρίσκεται στα τελευταία της στάδια και ότι η Μόσχα θα αναπτύξει πράγματι επιπλέον εκτοξευτές αυτών των απαράμιλλων όπλων. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι παρόμοιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού εφαρμόζονται και στα άλλα δύο σκέλη της πυρηνικής τριάδας της.

Την εποχή που έγιναν οι προαναφερθείσες δηλώσεις, δεν ήταν ακριβώς σαφές γιατί ο Πούτιν έπρεπε «ξαφνικά» να τονίσει τη σημασία των ρωσικών υπερηχητικών όπλων και άλλων βασικών στρατηγικών συστημάτων. Συγκεκριμένα, στις αρχές Ιουλίου, ο στρατός των ΗΠΑ ανέφερε πως απέδειξε την επιχειρησιακή ικανότητα του νεότερου επίγειου εκτοξευτή πυραύλων του με την πρόσφατη επιτυχή εκτόξευση ενός πυραύλου κρουζ επίθεσης «Tomahawk» από το σύστημα. Αυτό προέκυψε μετά από μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου πολλαπλών χρήσεων SM-6 νωρίτερα φέτος από αυτό που είναι επίσημα γνωστό ως οπλικό σύστημα «Typhon».

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει τώρα μια μονάδα εγγεγραμμένη με την επίσημη ονομασία Mid-Range Capability battery εξοπλισμένη με το "Typhon", το οποίο διαθέτει τέσσερις εκτοξευτές που βασίζονται σε τρέιλερ και άλλα υποστηρικτικά οχήματα και εξοπλισμό. Το Γραφείο Γρήγορων Δυνατοτήτων και Κρίσιμων Τεχνολογιών της υπηρεσίας (RCCTO) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του "Tomahawk" στις 28 Ιουνίου, αλλά η πραγματική δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί στις 27. Αυτό έγινε μόλις πριν από μισό χρόνο αφότου ο στρατός των ΗΠΑ παρέλαβε τους πρώτους εκτοξευτές «Typhon» και άλλα εξαρτήματα της πρώτης συστοιχίας του Mid-Range Capability (MRC) από τη Lockheed Martin, έναν από τους γίγαντες του Στρατιωτικού Βιομηχανικού Συγκροτήματος της Αμερικής (MIC).

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν πρόσφατα ότι στόχος τους είναι να φτάσουν τουλάχιστον το αρχικό επίπεδο πραγματικής επιχειρησιακής ικανότητας με την πρώτη συστοιχία MRC πριν από το τέλος του οικονομικού έτους 2023 (το οποίο θα είναι το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους). Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μια πλήρης συστοιχία "Typhon" αποτελείται από τέσσερις εκτοξευτές κι ένα διοικητήριο, όλα σε τρέιλερ, καθώς κι άλλα οχήματα υποστήριξης. Η υπηρεσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το "Typhon" κυρίως εναντίον επίγειων στόχων χρησιμοποιώντας είτε "Tomahawk" ή SM-6. Και ενώ το πρώτο έχει χερσαία προέλευση (BGM-109G "Gryphon" της εποχής του Ψυχρού Πολέμου), το δεύτερο είναι ναυτικός πύραυλος.

Στην πραγματικότητα, το SM-6 σχεδιάστηκε αρχικά ως πύραυλος εδάφους-αέρος (SAM), με δευτερεύουσα ικανότητα κατά πλοίων. Ωστόσο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το τροποποίησε και τώρα λειτουργεί πολλές εκδόσεις σχεδιασμένες για αποστολές πολλαπλών χρήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πίσω είναι οι ΗΠΑ από τη Ρωσία όσον αφορά τα υπερηχητικά όπλα, το SM-6 είναι το καλύτερο στοίχημά τους για την εμπλοκή εισερχόμενων υπερηχητικών όπλων υψηλής ευελιξίας. Και ακόμη και αυτό είναι πολύ αμφίβολο, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να παρουσιάσουν ως αληθινούς τους γελοίους ισχυρισμούς τους για την κατάρριψη ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων από το «Patriot». Εάν αυτός ο ισχυρισμός ήταν αληθινός, οι ΗΠΑ δεν θα χρειάζονταν ποτέ το SM-6 για να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς πυραύλους.

Η ταχύτητα του 9-A-7660 "Kinzhal's" κυμαίνεται από πάνω από 12.000 km/h έως σχεδόν 16.000 km/h. Αν φανταζόμασταν έναν πύραυλο αναχαίτισης να πετάει με 4000 χλμ. την ώρα να χτυπά έναν άλλο πύραυλο που πετά τρεις ή τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτό, μπορεί κανείς να πιστέψει ότι θα υπήρχαν κάτι περισσότερο από ένα σωρό σπινθήρες, πόσο μάλλον ένα συντρίμμι οποιουδήποτε είδους; Ακόμη χειρότερα, ο υποτιθέμενος «ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος «Kinzhal» έπεσε στο έδαφος σε σχετικά καλή κατάσταση και στη συνέχεια μάλιστα φωτογραφήθηκε και παρουσιάστηκε ως υποτιθέμενο «αποδεικτικό στοιχείο». Έτσι, και πάλι, αν δε ληφθεί υπόψη τίποτα περισσότερο από τη βασική φυσική, οι ισχυρισμοί γίνονται εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν υπόψη, πόσο μάλλον να ληφθούν σοβαρά στην ονομαστική τους αξία.

Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν δικά τους επιχειρησιακά υπερηχητικά όπλα, με την πιο πρόσφατη ακύρωση του έργου πυραύλων AGM-183A, αυτή η ικανότητα για το Πεντάγωνο έχει ωθηθεί περαιτέρω. Αυτό καθιστά απελπισμένη την παρουσίαση των πυραύλων της Ρωσίας ως πολύ χειρότερους από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Και όμως, σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία τοποθετεί τον υπερηχητικό πύραυλο "Kinzhal" με ικανότητα 12 Mach που μεταφέρεται από τροποποιημένους αναχαιτιστές MiG-31K/I και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, το "Avangard" με ικανότητα 28 Mach HGV που αναπτύχθηκε σε διάφορα ICBM και τον υπερηχητικό πύραυλος κρουζ «Zircon» με ικανότητα 9 Mach, ο οποίος αναπτύχθηκε σε ναυτικές (υποβρύχια και πλοία επιφανείας) και (σύντομα) σε χερσαίες πλατφόρμες.

Η Ρωσία είναι δεκαετίες μπροστά από τις ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη όσο και τις δυνατότητες υπερηχητικών όπλων. Επιπλέον, η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτά τα συστήματα εναντίον του καθεστώτος του Κιέβου και στόχων υψηλής αξίας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός δεν είναι απλώς η μόνη ένοπλη δύναμη στον κόσμο που αναπτύσσει ευρέως υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά είναι επίσης η μόνη που τους έχει εισαγάγει σε όλους τους τομείς (αέρας, γη, θάλασσα), συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail