Ξήλωμα των Συνθηκών της Λωζάνης και του Μοντρέ εάν υποχωρήσουμε σήμερα στο ΝΑΤΟ

- Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Επί δεκαετίες ως εθνικοί αντιπρόσωποι στο ΝΑΤΟ και στα Διεθνή Φόρα, δίναμε μάχες έναντι της Τουρκίας για να μην αλλοιωθούν οι συνθήκες της Λωζάνης και του Μοντρέ.

Και είχαμε καταφέρει να το επιτύχουμε.

Σήμερα το ξήλωμα έχει αρχίσει με τις προτάσεις των ΗΠΑ (για διπλή ονομασία) για να κάνει τα χατίρια και να ξεπεράσει τα προσκόμματα της Τουρκίας που θέλει επιτακτικά να αλλάξει τις συνθήκες στα σημεία που την συμφέρουν.

Τα Στενά (Straights) να χάσουν στην ουσία πλήρως τον διεθνή τους χαρακτήρα και να γίνουν "Turkish Straights", να αναγνωρισθούν ως τέτοια διεθνώς, η Κυπριακή Δημοκρατία να πάψει να υπάρχει ως οντότητα (και να περιγράφονται οι περιοχές αρμοδιότητας/ασκήσεων κλπ του ΝΑΤΟ με στίγματα, χωρίς ονόματα), αφού η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, παραβιάζοντας όλο το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ.

Και έρχονται οι ΗΠΑ και προτείνουν περιγραφή με στίγματα αντί να είναι συνεπείς με το Διεθνές Δίκαιο, για μία χώρα ολόκληρη, αναγνωρισμένη, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, επειδή η Τουρκία δε θέλει να βλέπει το όνομά της ούτε στους χάρτες.

Εμείς δε δεν εκφράζουμε ΒΕΤΟ στις παρανομίες αυτές, αλλά λέμε εναλλακτικές προτάσεις, τύπου «maritime choke points», ευρηματικές γελοίες, καινοφανείς προτάσεις που ξηλώνουν σιγά σιγά τις ισχυρές Διεθνείς Συνθήκες (που συμφωνήθηκαν με αίμα για την αποκατάσταση των αποτελεσμάτων του πολέμου), πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ύπαρξη και επιβίωση της χώρας μας.

Και μην μου πει κανείς για νέα κυβέρνηση και να περιμένουμε και να της δώσουμε περιθώρια κλπ.
Ελπίζω ο κ. Δένδιας να μην υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις της Τουρκίας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας και την Κύπρο στο ΝΑΤΟ (αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την στάση του κ. Γεραπετρίτη).

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάθε μία υποχώρηση στις προβλέψεις των Συνθηκών και των αποφάσεων του ΣΑ/ΟΗΕ, θα αδυνατίζει τις θέσεις μας και θα φέρνει και άλλες πολλές υποχωρήσεις στη συνέχεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail