Η Γερμανία του 2025 - Χωρίς ΝΑΤΟ, Χωρίς Φιλελεύθερους και Χωρίς Σολτς

Αναδυόμενη από την καρδιά της Ευρώπης, η Γερμανία, το 2025, ζωγραφίζει μια εικόνα που αφήνει τη Δύση με ορθάνοιχτα μάτια και ανατριχίλα. Πέρασαν οι μέρες του Όλαφ Σολτς, κάποτε ο φάρος της σταθερότητας μετά την Άνγκελα Μέρκελ, του οποίου η δημοτικότητα εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Jyotiraditya Raj Dwivedi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα, ο καγκελάριος φαίνεται να έχει χάσει τη χάρη, με τον γερμανικό πληθυσμό να γίνεται όλο και πιο δυσαρεστημένος και οι απόηχοι της δυσαρέσκειάς τους να γίνονται όλο και πιο δυνατοί κάθε μέρα.

Κακές δημοσκοπικές επιδόσεις

Οι βαθμολογίες αποδοχής του Scholz έχουν δεχθεί ένα χτύπημα και δεν είναι διακριτικές. Ο άνθρωπος που κάποτε κρατούσε την εμπιστοσύνη της Γερμανίας τώρα φαίνεται να βρίσκεται σε αντίθεση με τον λαό της, μια ειρωνεία της πολιτικής μοίρας.

Η πτώση της δημοτικότητας είναι σημάδι της αναταραχής που σιγοβράζει κάτω από την ήρεμη πρόσοψη της Bundesrepublik. Ο γερμανικός πληθυσμός γίνεται ανήσυχος, αμφισβητεί την ηγεσία του και απαιτεί λογοδοσία για τη συμμετοχή της χώρας του σε ξένες συγκρούσεις.

Η μαζική διαμαρτυρία ένα ηλιόλουστο Σάββατο μπροστά από την αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein είναι μια ολοφάνερη απόδειξη αυτής της διογκούμενης αναταραχής.

Περίπου χίλιοι ακτιβιστές παρέλασαν φέροντας πανό στα οποία έγραφαν μηνύματα όπως «Στρατιώτες πηγαίνετε σπίτι – Ειρήνη» και «Όχι προμήθειες όπλων στο Κίεβο». Τα αιτήματά τους; Άμεση διακοπή της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Εκτροπή

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με ομιλίες και μουσικές παραστάσεις, υπογραμμίζοντας την κριτική τους προς το ΝΑΤΟ και αμφισβητώντας τη συμμετοχή της Γερμανίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο κοντινός σταθμός Bahnhofstrasse κατακλύστηκε από κόσμο, προκαλώντας συμφόρηση, αλλά παρέμεινε ειρηνική σε όλη τη διάρκεια. Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια από τις πολλαπλές διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν σε όλη τη Γερμανία πρόσφατα, υποδεικνύοντας μια συλλογική δυσαρέσκεια που δημιουργείται στο έθνος.

Επιπλέον, η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια κλονίζει και το πολιτικό τοπίο. Το Συντηρητικό Κόμμα AfD της Γερμανίας πέτυχε μια ιστορική νίκη στις τοπικές εκλογές, αφήνοντας πίσω τα μεγάλα κόμματα. Ο περιφερειακός αρχηγός του κόμματος στη Θουριγγία, Bjoern Hoecke, γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του για το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, βρίσκεται τώρα στο τιμόνι ενός κόμματος που κερδίζει έλξη. Και αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε κόμμα.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του AfD δείχνει μια στροφή προς τις δεξιές ιδεολογίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις παραδοσιακές φιλελεύθερες αξίες της Δύσης.

Ο θρίαμβος του AfD στις τοπικές εκλογές σηκώνει την αυλαία μιας σεισμικής αλλαγής που θα μπορούσε να δει η Γερμανία στις εθνικές εκλογές του 2025. Δεν είναι πλέον μια συνηθισμένη κατάσταση. Το πολιτικό ρεύμα αλλάζει και η Γερμανία μπορεί να ακολουθήσει μια ιδεολογία που η Δύση βρίσκει ανησυχητική.

Ακούγονται ψίθυροι για μια Γερμανία που αλλάζει, μια Γερμανία που δε συμμορφώνεται πλέον με τη δυτική φιλελεύθερη τάξη και μια Γερμανία που αμφισβητεί την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και τις παγκόσμιες επιχειρήσεις του. Είναι μια άνευ προηγουμένου και μπερδεμένη αλλαγή, που κάνει πολλά θαύματα αν αυτή είναι η αυγή μιας νέας πολιτικής εποχής.

Μια Εξέλιξη

Η εξέλιξη της Γερμανίας από ένα σταθερό δυτικό φιλελευθερισμό σε ένα έθνος που αμφισβητεί τις αρχές του και αποστασιοποιείται από τις διεθνείς συμμαχίες δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια πολιτική ανατροπή.

Είναι μια απόδειξη των μεταβαλλόμενων εποχών, της αυξανόμενης παγκόσμιας αναταραχής και του αυξανόμενου σκεπτικισμού απέναντι στις καθιερωμένες πολιτικές ιδεολογίες. Η έκδοση της Γερμανίας για το 2025 απέχει πολύ από το παρελθόν της – μια αναχώρηση που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη μελλοντική της τροχιά.

Αυτός ο μετασχηματισμός δεν είναι ανησυχητικός μόνο για τη Γερμανία αλλά και για τη Δύση συνολικά. Η πιθανή άνοδος ενός ακροδεξιού κόμματος στην εθνική προβολή, το αυξανόμενο αντιΝΑΤΟϊκό αίσθημα και η μείωση της δημοτικότητας ενός έμπιστου ηγέτη σηματοδοτούν μια αναδιάταξη της γεωπολιτικής τράπουλας.

Η Δύση, φαίνεται, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσει τις στρατηγικές της και να προετοιμαστεί για μια πραγματικότητα όπου η Γερμανία δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με την τυπική φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων.

Καθώς ξετυλίγεται η Deutschland του 2025 – ένα θέαμα που υπόσχεται κάθε άλλο παρά προβλέψιμο. Είναι ένα επεισόδιο στην παγκόσμια πολιτική που μας αφήνει στην άκρη των θέσεων μας, να αναρωτιόμαστε, να συλλογιζόμαστε και να περιμένουμε με αγωνία το μέλλον. Άλλωστε, στο θέατρο της παγκόσμιας πολιτικής, το απρόβλεπτο είναι το μόνο σίγουρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail