Ο Στόλτενμπεργκ παραδέχεται ότι το ΝΑΤΟ άρχισε να προετοιμάζει την Ουκρανία για πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η συμμαχία είχε προετοιμάσει την Ουκρανία για πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014. Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου ανακοίνωσε στις 12 Ιουλίου πως ο γαλλικός στρατός έχει ήδη εκπαιδεύσει 5.200 Ουκρανούς στρατιώτες και σχεδιάζει να εκπαιδεύσει συνολικά 7.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του έτους.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία δεν εξασθενεί. [...] Σχεδόν 5.200 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη εκπαιδευτεί από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 1.600 στην Πολωνία. Θα είναι σχεδόν 7.000 μέχρι το τέλος του έτους», έγραψε ο Lecornu στο Twitter .

Σύμφωνα με τον Lecornu, τα ουκρανικά στρατεύματα μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τον γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό που τους έχει μεταφερθεί και να εξασκούν σύγχρονες τακτικές μάχης, όπως το σχηματισμό ταγμάτων που μπορούν να ελίσσονται ως μια συνεκτική τακτική μονάδα.

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 19.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν εκπαιδευτεί στη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες και πως η Ουκρανία μπορεί να αναμένει περισσότερη υλική υποστήριξη.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε επίσης το στρατιωτικό του πρόγραμμα εκπαίδευσης για νεοσύλλεκτους Ουκρανούς. Αυτό το πρόγραμμα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 19.000 στρατιώτες μέχρι σήμερα και η εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε δήλωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του ΝΑΤΟ, σχεδιάζει επίσης να ιδρύσει ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης «για να υποστηρίξει την ανάρρωση και την επιστροφή στρατιωτών στις γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αφού τραυματίστηκαν στη μάχη».

«[Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια] μεγάλη νέα δόση υποστήριξης για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων πρόσθετων φυσιγγίων πυρομαχικών Challenger 2, περισσότερων από 70 οχημάτων μάχης και υλικοτεχνικής υποστήριξης και ένα πακέτο υποστήριξης 50 εκατομμυρίων λιρών για επισκευή εξοπλισμού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αν και αυτές οι ανακοινώσεις είναι πρόσφατες αποκαλύψεις, η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού από το ΝΑΤΟ δεν είναι νέο. Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η Συμμαχία άρχισε να υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου.

«Χαιρετίζω την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Σύμμαχοι τώρα εδώ και μήνες, ξεκινώντας στην πραγματικότητα από το 2014», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είχε ομολογήσει προηγουμένως ότι οι δυτικές στρατιωτικές προετοιμασίες ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια.

«Από το 2014 […] το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά. Με, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, μάχιμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, με υψηλότερη ετοιμότητα, με περισσότερες ασκήσεις και επίσης με περισσότερες αμυντικές δαπάνες», είπε στις 24 Μαΐου. «Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε με πλήρη εισβολή πέρυσι, ήμασταν προετοιμασμένοι».

Σε κοινή δήλωση μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι αντίθετη με τις αξίες και τα συμφέροντα της συμμαχίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε, προτού αναφερθεί στο ΝΑΤΟ ως συμμαχία «επιθετικής φύσης», πως οι σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου «δεν στόχευαν ποτέ κατά τρίτων χωρών ή συμμαχιών με οποιονδήποτε τρόπο».

«Δεν είναι μια συμμαχία που σχεδιάστηκε, δημιουργήθηκε και χτίστηκε με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Είναι μια επιθετική συμμαχία. Είναι μια συμμαχία που γεννά αστάθεια και επιθετικότητα», είπε ο Πεσκόφ για το ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στη συμμαχία. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες διατάξεις που προτάθηκαν για να επιτευχθεί αυτό απογοήτευσαν την Ουκρανία. Δεν ξέφυγε απότα μεγάλα μέσα, όπως οι New York Times, ότι ο Zelensky επέκρινε την στάση του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του σε ένα tweet για την «αβεβαιότητα» και την «αδυναμία» του ΝΑΤΟ πριν καν ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», πρόσθεσε το tweet.

Λαμβάνοντας υπόψη την ταπείνωση που βίωσε ο Ζελένσκι επειδή φωτογραφήθηκε απομονωμένος και μόνος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ενώ οι ηγέτες των μελών συζητούσαν μεταξύ τους, το καθεστώς του Κιέβου θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει ότι δε χρησιμοποιούνται παρά ως πιόνια σε μια αποτυχημένη τώρα προσπάθεια αποδυνάμωσης και συγκράτησης της Ρωσίας.

Είναι προφανές πως το ΝΑΤΟ κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Ουκρανία, παρά να χρησιμοποιήσει τους συμβατικούς στρατούς των κρατών μελών, και θα συνεχίσει με μια τέτοια πολιτική τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, όπως δείχνουν οι γαλλικές και βρετανικές ανακοινώσεις.

Ωστόσο, παρά αυτή την υποστήριξη από τη Γαλλία και τη Βρετανία, ο Ζελένσκι καταδίκασε την ευρύτερη πολιτική εισδοχής του ΝΑΤΟ ως «παράλογη», ωθώντας ακόμη και τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας να τονίσει πως το Κίεβο δεν εκφράζει αρκετή «ευγνωμοσύνη» για την υποστήριξη που λαμβάνει. Ωστόσο, αυτή η συνεχής ταπείνωση και η πλήρης καταστροφή του στρατού και της οικονομίας του δεν ήταν αρκετή για να συνειδητοποιήσει το καθεστώς του Κιέβου ότι δεν είναι παρά ένας αναλώσιμος πληρεξούσιος του ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail