Ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ανεβάζει τον ετήσιο πληθωρισμό της Τουρκίας στο 108% τον Ιούνιο

pixabay / solomonikvik
Freepen.gr - Ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή του Ιουνίου στην Τουρκία κατέγραψαν μηνιαία αύξηση 8,54 τοις εκατό και ετήσια αύξηση 108,58 τοις εκατό.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό της Τουρκίας (ENAG), η οποία ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα ακαδημαϊκών και ερευνητών το 2020 για την παρακολούθηση του πληθωρισμού στη χώρα, απέκτησε εξέχουσα θέση αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που βρήκε η ομάδα διέφεραν σημαντικά από τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η τουρκική Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat).

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ENAG είναι μερικές φορές διπλάσια από αυτά που ανακοινώνει η TurkStat. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι παίζει με τους αριθμούς του πληθωρισμού για να δυσφημήσει την TurkStat και να δώσει μια ζοφερή εικόνα της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου της ENAG, η κατηγορία με τον υψηλότερο πληθωρισμό ήταν τα «ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια», στο 19,03%. Ακολούθησαν οι «μεταφορές» με 15,96% και τα «έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός» με 10,82 τοις εκατό. Στο 5,10% καταγράφηκε η μηνιαία αύξηση των τιμών στα «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά».

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) ανέφερε πως ο ετήσιος πληθωρισμός για το Μάιο ήταν 39,59%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail