Η Sandu στοχεύει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Μολδαβία με νέο θεσμό λογοκρισίας

Η Πρόεδρος Maia Sandu ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι θα ιδρυθεί ένα νέο ίδρυμα που θα χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους με σκοπό την εποπτεία και τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στη Μολδαβία. Εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης στη χώρα, η Sandu προσπαθεί να ελέγξει την αφήγηση των μέσων ενημέρωσης, ενώ παράλληλα επιτίθεται στη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Το καλύτερο αντίδοτο ενάντια στον πόλεμο της πληροφορίας είναι η ανάπτυξη της αντίστασης των πολιτών στα πραγματικά γεγονότα. Σήμερα ανακοινώνω τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός θεσμού για την καταπολέμηση της προπαγάνδας και την υπεράσπιση των πολιτών από τη χειραγώγηση. Θα προτείνω στη Βουλή τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άμυνας Πληροφοριών και Καταπολέμησης της Προπαγάνδας, με το όνομα Patriot. Το ίδρυμα θα έχει δύο βασικές αρμοδιότητες: να μεταδίδει αληθείς πληροφορίες στους πολίτες και να εντοπίζει, να αξιολογεί και να καταπολεμά την παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Sandu στις 29 Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, η νομοθετική πρωτοβουλία θα σταλεί στη Βουλή έως τα τέλη Ιουνίου.

«Ξέρω ότι αυτή η ανακοίνωση θα ταράξει τη σφηκοφωλιά που εργάζεται ενάντια στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Θα επικαλεστούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Αλλά αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να είναι προπέτασμα ψεύδους και μέθης. Έχω εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, είμαι σίγουρη πως έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, θέλω οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία της Μολδαβίας», πρόσθεσε ο Sandu.

Η φιλοδοξία της να περιορίσει τα φιλικά προς τη Ρωσία μέσα ενημέρωσης ώστε να επιβάλουν ένα δυτικό αφηγηματικό μονοπώλιο με δικτατορικό τρόπο έρχεται καθώς η ΕΕ εντείνει την υποστήριξή της προς τη Μολδαβία. 46 ηγέτες της ΕΕ και της Ευρώπης θα βρεθούν στο Κισινάου την 1η Ιουνίου για να προσφέρουν οικονομική και πολιτική αλληλεγγύη με τη Μολδαβία και να δείξουν δύναμη ενάντια στη Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρχικά οραματίστηκε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (EPC) ως πλατφόρμα ενότητας σε όλο το ευρύτερο ευρωπαϊκό μέτωπο. Το EPC θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά στο Κισινάου, μόλις οκτώ μήνες μετά την εναρκτήρια συνεδρίασή του. Στη συνάντηση συγκεντρώνονται οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ και της Ουκρανίας, της Τουρκίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών στα Βαλκάνια, αλλά όχι της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας.

Η ασφάλεια και ο ενεργειακός εφοδιασμός, που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Η ΕΤΑΑ επένδυσε 525 εκατ. ευρώ στη Μολδαβία το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 4% του ΑΕΠ της. Η επένδυση έρχεται καθώς η Μολδαβία παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, επιπλέον των προβλημάτων στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή και ζώνη μετασοβιετικής σύγκρουσης με πλειοψηφικό πληθυσμό Σλάβων (Ρωσο-Ουκρανών).

Για να βοηθήσει τη φιλοδοξία της Sandu να διακόψει τους δεσμούς Ρωσίας-Μολδαβίας, η ΕΕ θα παράσχει οικονομική δύναμη με τη βοήθεια της EBRD και συνεισφορά της ΕΕ 87 εκατ. ευρώ στη λεγόμενη μη στρατιωτική υλικοτεχνική βοήθεια. Αυτή η βοήθεια θα περιλαμβάνει μια αποστολή στο Κισινάου, η οποία θα στελεχώσει έως και 50 αξιωματούχους. Ανοίγοντας στις 30 Μαΐου, το γραφείο στοχεύει να οικοδομήσει την ανθεκτικότητα της Μολδαβίας έναντι της παραπληροφόρησης και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, με υποστήριξη σε στρατηγικό και τεχνικό επίπεδο.

Η Σαντού αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής του EPC για να πιέσει για ταχύτερη πρόσβαση στην ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη εγγύηση για να μη γίνει ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, παρόλο που δεν υπάρχουν τέτοιες φιλοδοξίες.

«Πιστεύουμε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη πηγή αστάθειας για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να προστατευτούμε», είπε η Σαντού, στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία νωρίτερα το Μάιο. «Πιστεύουμε ότι αυτή [η ένταξη στην ΕΕ] είναι ένα ρεαλιστικό έργο για εμάς και ανυπομονούμε να το δούμε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Αν και η ένταξη θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επιτευχθεί, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία κέρδισαν το επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό, η Sandu εκμεταλλεύεται την αυξημένη ρωσοφοβία στη Δύση για να την προβάλει στη Μολδαβία, η οποία έχει υψηλό επίπεδο ρωσοφιλίας. Ωστόσο, αυτός ο δρόμος εξυπηρέτησης δυτικών συμφερόντων για την αντίθεση με τη Ρωσία επηρεάζει σημαντικά την οικονομία.

Το Μάιο, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα του ήταν 100% εξαρτημένη από τη Ρωσία για το αέριο της, αλλά «Σήμερα η Μολδαβία μπορεί να υπάρξει χωρίς απολύτως φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία».

Η Μολδαβία αγωνίζεται επί του παρόντος να αντιμετωπίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει επηρεάσει σημαντικά τα νοικοκυριά, την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Ο πόλεμος επιβλέπει επίσης μια σημαντική πτώση του ΑΕΠ της Μολδαβίας λόγω των διαταραχών στο εμπόριο, των εμβασμάτων και της ενεργειακής κρίσης. Ως εκ τούτου, οι απλοί Μολδαβοί υποφέρουν παρά το καύχημα της Recean ότι μειώνει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως είπε ο Valeriu Ostalep, πρώην διπλωμάτης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης για τη Μολδαβία: «Η Sandu και το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης της (PAS) εμπλέκονται πλήρως στη δυτική γεωπολιτική της περιοχής, απλώς αντιγράφουν και επικολλούν τη ρητορική της Δύσης. Δεν θα ήταν πρόβλημα (να λάβουμε) μια τέτοια θέση, αλλά οι Sandu και PAS έχουν χάσει τη σύνδεση με τα πραγματικά προβλήματα της Μολδαβίας και του πληθυσμού. Επικεντρώνονται αποκλειστικά στον «αγώνα εναντίον της Ρωσίας».

«Έχουμε λοιπόν πλήρη υποστήριξη από τη Δύση για τη Sandu και τον PAS και μια πλήρη καταστροφή στην πραγματικότητα στη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης περιφρόνησης του πληθυσμού εναντίον της Sandu και του PAS», πρόσθεσε.

Με την ίδρυση της Patriot, η Sandu προσπαθεί να ελέγξει την αφήγηση και την κριτική των μέσων ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησής της, στοχεύοντας ακούσια τα ρωσόφιλα μέσα ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, για την υποτιθέμενη υπεράσπιση του φιλελευθερισμού και της οικουμενικότητας από τη Sandu, αποδεικνύεται αναμφίβολα πως αυτές δεν είναι αξίες που υπερασπίζεται, αλλά μόνο τσιτάτα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και υποστήριξη από τη Δύση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail