Η Ουκρανία χρειάζεται μια μοίρα F-16 για να «τρομάξει» τα ρωσικά αεροπλάνα

Freepen.gr - Η Ουκρανία θέλει να έχει μια μοίρα περίπου 12-16 μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να ανακτήσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της από τη Ρωσία.

Σε μια συνέντευξη στο Donbass Realya, ο ταξίαρχος Serhiy Golubtsov της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας εξήγησε πώς τα F-16 θα βοηθήσουν τη χώρα στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ο Golubtsov είπε πως το F-16 ήταν η καλύτερη επιλογή για το Κίεβο επειδή παράγεται μαζικά και λειτουργεί από περισσότερες από δύο δωδεκάδες χώρες. «(Αυτό είναι) ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεράμυνας, να πολεμήσει εναέριους στόχους και να χτυπήσει επίγειους και επιφανειακούς στόχους…. Το μόνο πράγμα που το καθιστά κατώτερο από τα τελευταία αεροσκάφη είναι η τεχνολογία stealth».

Είπε ακόμη πως η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται μαχητικά Su-35 και MiG-31BM που είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν ένα εύρος πυραύλων όπως ο R-77 (βεληνεκές 100 km) και τους πυραύλους R-37 (200 km).

Ανέφερε, «Δεν έχουμε ακόμη μια τέτοια ευκαιρία…. Εάν είχαμε απλώς μια πλατφόρμα ικανή να χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, αμερικανικούς πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 (AMRAAM) με βεληνεκές περίπου 180 χιλιομέτρων, δεν θα τους επιτρέπαμε (ρωσικά αεροπλάνα) να πλησιάσουν στα σύνορα την απόσταση εκτόξευσης αυτών των πυραύλων».

Επίσης, τα ρωσικά αεροσκάφη «χρησιμοποιούν ενεργά κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες, επιπλέον του ότι τα αεροσκάφη τους δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων».

«Για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εναέριες βόμβες, πρέπει (τα ρωσικά αεροπλάνα) να πλησιάσουν τα 40-45 χιλιόμετρα. Μερικές φορές ρισκάρεις και για να μπορέσεις να πετάξεις πιο μακριά, πηγαίνεις 30-35 χιλιόμετρα πιο κοντά».

«Υπάρχουν τομείς όπου δεν έχουμε επαρκή αντιαεροπορικά συστήματα και μπορούν να το κάνουν ατιμώρητα. Όπου υπάρχει ευκαιρία, καταστρέφονται. Σέρνουν αεροπλάνα βαθιά στο έδαφός τους. Με την παρουσία F-16, μπορούμε απλά να τους αποτρέψουμε από το να φτάσουν σε αυτά τα σύνορα, γιατί αν το κάνουν, οι βόμβες τους θα πέσουν στα κεφάλια των δυνάμεών τους», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε πόσα F-16 θα χρειαζόταν η Ουκρανία, ο Golubtsov είπε: «Ακόμα και ένα ζευγάρι αεροσκαφών ικανό να εκτοξεύσει έναν πύραυλο σε απόσταση μεγαλύτερη από 100 km θα κάνει τον εχθρό να σκεφτεί πριν από οποιαδήποτε περιπέτεια... Θα τα κρύψουμε στους δικούς μας σχηματισμούς πολεμικών αεροσκαφών».

«Αλλά αν μιλάμε σοβαρά, για να σχεδιάσουμε μια επιχείρηση για την καταστροφή ή την πραγματοποίηση χτυπημάτων, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι απαιτείται ένα ορισμένο επίπεδο υποστήριξης. Για να σχεδιάσουμε μια επιχείρηση από το Α έως το Ω, νομίζω πως αξίζει να μιλήσουμε για τουλάχιστον μια μοίρα, όχι λιγότερο από 12-16 αεροσκάφη».

Εάν η Ουκρανία διέθετε 3-4 μοίρες F-16, ισχυρίζεται, «θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αεροπορική υπεροχή και να αναγκάσουμε τον εχθρό να εγκαταλείψει εντελώς τα πλήγματα που διεξάγει αυτή τη στιγμή σε μια συγκεκριμένη περιοχή, σε έναν συγκεκριμένο αμυντικό διάδρομο».

* πληροφορίες defense-arabic.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail