Η Πολωνία εκπαιδεύει αντάρτες για να επιτεθούν στη Λευκορωσία – εφημερίδα

Για άλλη μια φορά, τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι η Δύση θέλει να εμπλέξει τη Λευκορωσία στην τρέχουσα σύγκρουση. Σε ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε από τους Times πληροφορήθηκε ότι εξόριστοι Λευκορώσοι μαχητές εκπαιδεύονται στην πολωνική επικράτεια ως προετοιμασία για μια μελλοντική εξέγερση στη χώρα τους.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα «Bypol», μια εξτρεμιστική πολιτοφυλακή αντιφρονούντων που συμμετείχε ενεργά στην απόπειρα έγχρωμης επανάστασης το 2020, εδρεύει στην πολωνική πόλη Πόζναν, όπου διεξάγεται ένα έντονο στρατιωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Δημοσιογράφοι πήγαν στο πεδίο για να πάρουν συνέντευξη από ορισμένους από τους πολιτοφύλακες και ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεοσύλλεκτων ανέρχεται ήδη «σε εκατοντάδες».

Το πρόγραμμα θα είχε ξεκινήσει πριν από πολλούς μήνες, συγκεντρώνοντας «κοινούς Λευκορώσους» που θέλουν να δώσουν απάντηση στην «σταλινική εκστρατεία βασανιστηρίων και κράτησης [που] έχει αποσιωπήσει τη διαφωνία» στο Μινσκ του Προέδρου Aleksandr Lukashenko. Για να προσθέσει αξιοπιστία σε αυτή την αφήγηση, η εφημερίδα πήρε συνέντευξη από μια εξόριστη γυναίκα που συμμετείχε στην εκπαίδευση με το παρατσούκλι «Predator». Η 42χρονη εξήγησε ότι είναι μητέρα ενός παιδιού που αγνοεί πως αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε στρατιωτικό πρόγραμμα. Η επιλογή της μάχης θα είχε προφανώς το κίνητρο της ανάγκης «να πολεμήσουμε για τη Λευκορωσία».

«Η κόρη μου δεν ξέρει ότι είμαι εδώ. Της είπα ότι πήγαινα για paintball (...) []Ωστόσο] ήρθα εδώ σήμερα (...) για να προετοιμαστώ για τον αγώνα για τη Λευκορωσία», είπε η "Predator" στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Αυτή είναι μια πολύ γνωστή στρατηγική μέσων ενημέρωσης, που χρησιμοποιείται ευρέως από τα δυτικά μέσα. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί μια συναισθηματική ρητορική για να δείξει την υποστηριζόμενη πλευρά ως θύμα καταπίεσης και παράδειγμα ηρωισμού και ανθεκτικότητας. Αλλά για όσους γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη στη Λευκορωσία το 2020, αυτή η αφήγηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια αδύναμη και ανούσια πλάνη.

Οι μαζικές διαδηλώσεις του 2020 ήταν το αποτέλεσμα ενός δυτικού σχεδίου για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Λουκασένκο και την αντικατάστασή του με την υποψήφια της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας ήταν αποφασιστικές στην εξουδετέρωση της απειλής που υποστηρίχθηκε από τη Δύση και, όπως σε περιπτώσεις αποτυχημένων επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτος, οι ΗΠΑ θεώρησαν την εκλογική νίκη του Λουκασένκο ως παράνομη και δόλια, δείχνοντας την Τιχανόφσκαγια με έδρα τη Λιθουανία ως την πραγματική νικήτρια.

Εκείνη την εποχή, δημιουργήθηκε ο όμιλος Bypol, που συγκροτήθηκε από αρκετούς αντιφρονούντες πρώην υπαλλήλους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Η Bypol συμμετείχε σε ενεργό έργο πολιτοφυλακής, πολεμώντας σωματικά τις δυνάμεις ασφαλείας. Η ομάδα ισχυρίζεται την υποτιθέμενη «αναγκαιότητα» να αντιμετωπίσει την «κρατική βία» της κυβέρνησης, λαμβάνοντας οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις για αυτό.

Ως αποτέλεσμα της νίκης του Λουκασένκο, τα περισσότερα μέλη της Bypol μετανάστευσαν σε γειτονικές χώρες εχθρικές προς το Μινσκ, όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Τσεχική Δημοκρατία. Αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα από το να πραγματοποιεί αποστολές δολιοφθοράς και πραγματικών μαχών στο έδαφος της Λευκορωσίας, πραγματοποιώντας ακόμη και επίθεση με drone σε ρωσικό ραντάρ A-50 στην αεροπορική βάση Machulishchy. Ωστόσο, οι λευκορωσικές δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της πολιτοφυλακής και ήταν αποτελεσματικές στην αποτροπή περαιτέρω ζημιών.

Στην πράξη, η Bypol είναι μια συνηθισμένη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία δρα όπως κάθε άλλη εξτρεμιστική ομάδα στον κόσμο, χρησιμοποιώντας τον τρόμο ως πολιτικό εργαλείο και προκαλώντας ζημιά σε απλούς πολίτες κατά τις παράνομες επιδρομές της. Όμως η Δύση ήταν ανοιχτά υπέρ της τρομοκρατίας τα τελευταία χρόνια, εμπλεκόμενη δημόσια στη χρηματοδότηση και υποστήριξη τρομοκρατικών και νεοναζιστικών ομάδων όπως το Azov, το Right Sector και το Aidar της Ουκρανίας, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως παρέχει την ίδια υποστήριξη στην Bypol. Στην πραγματικότητα, αν οι στόχοι των τρομοκρατών είναι οι γεωπολιτικοί εχθροί του ΝΑΤΟ, τότε οι εγκληματίες έχουν «καθαρό» έδαφος για τους ελιγμούς τους.

Το πρόβλημα είναι ότι εν μέσω του τρέχοντος σεναρίου εντάσεων, κάθε λάθος υπολογισμένη πράξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση. Η Λευκορωσία έχει γίνει στόχος επανειλημμένων τρομοκρατικών επιθέσεων από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Το Μινσκ εμπλέκεται με δευτερεύοντα τρόπο στην επιχείρηση, επιτρέποντας μόνο στα ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός του για να εισέλθουν στην εχθρική χώρα, χωρίς να στέλνει στρατιώτες και όπλα απευθείας. Η στάση της Λευκορωσίας είναι θεμιτή, δεδομένου πως η Λευκορωσία και η Ρωσία διατηρούν μια συλλογική αμυντική συνθήκη εντός της Ένωσης Κρατών, και ως εκ τούτου οι στρατιωτικές ενέργειες είναι απολύτως ενσωματωμένες.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυτικές προκλήσεις κατά του συμμάχου της Ρωσίας είναι πιθανό να απαντηθούν από την ίδια τη Μόσχα. Και, με την ίδια έννοια, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για χώρες του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύουν, υποστηρίζουν και στέλνουν κρυφά τρομοκράτες στη Λευκορωσία, η ενδεχόμενη κοινή απάντηση του Μινσκ και της Μόσχας θα μπορούσε να στραφεί ακόμη και κατά του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ενέχει τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης.

Αυτό απλώς καθιστά ακόμη πιο θεμιτό για το Μινσκ να παραλαμβάνει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός του. Το Μινσκ λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει τις εχθρικές χώρες από την υλοποίηση των πολεμικών τους σχεδίων εναντίον του λευκορωσικού λαού, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail