Η Γαλλία αρνείται να θέσει εκτός νόμου το ρωσικό ουράνιο

φωτο: pravda.ru
Freepen.gr - Η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Agnès Pannier-Runachet δήλωσε ότι το Παρίσι δεν είχε πρόθεση να αποχωρήσει από τη συμφωνία επανεπεξεργασμένου ουρανίου με τη Ρωσία.

Ακούγεται παράδοξο αλλά εάν η συμφωνία λυθεί, η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτήν σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας. Πιθανώς, πρόκειται για ένα μεγάλο πρόστιμο που θα έπρεπε να καταβάλει η Γαλλία στη Ρωσία σε περίπτωση καταγγελίας της συμφωνίας.

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από τις προμήθειες εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία. Το χρησιμοποιούν ως καύσιμο για πυρηνικούς σταθμούς.

Η Γαλλία παράγει επανεπεξεργασμένο ουράνιο κατά την επεξεργασία αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου σε τοπικούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Στη συνέχεια, η Γαλλία το στέλνει στη Ρωσία, όπου εμπλουτίζεται εκ νέου με ουράνιο-235 που παίρνει η Γαλλία για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων.

Το 2018, η Techsnabexport, η οποία αποτελεί μέρος της Rosatom (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας), και η Electricite de France υπέγραψαν σύμβαση για την επεξεργασία επανεπεξεργασμένου ουρανίου. Το 2022, η EDF αγόρασε 153 τόνους τέτοιου εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία. Η Ρωσία αντιπροσώπευε έτσι το 15 τοις εκατό όλων των παραδόσεων στη γαλλική εταιρεία, σημειώνει η Ruposters .

Ένας τέτοιος βαθμός εξάρτησης από προμήθειες από τη Ρωσία εμποδίζει την επιβολή κυρώσεων στον πυρηνικό τομέα. Εκπρόσωποι της πυρηνικής βιομηχανίας από 16 ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να συγκεντρωθούν για μια συνάντηση στη Γαλλία στο εγγύς μέλλον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πρόκειται να συζητήσουν την οικοδόμηση «ευρωπαϊκών αλυσίδων βιωσιμότητας και ανεξαρτησίας» του ενεργειακού τομέα.

* english.pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail