Ενεργειακά: Κρίσιμα ζητήματα στην εξίσωση

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία προχωρεί, στη βάση ενός σχεδιασμού, στην προώθηση εναλλακτικών λύσεων στο ενεργειακό πεδίο με βασικό στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προφανές πως αξιοποιεί διάφορες συγκυρίες αλλά και τις καλές σχέσεις, που διατηρεί με τα κράτη της περιοχής ενώ παράλληλα έχει μια συγκεκριμένη στόχευση. Να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο η τιμή είναι πολύ ψηλή. Το βλέπουμε, άλλωστε, τούτο στους λογαριασμούς.

Από: philenews.com

ΟΙ πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», σε ρεπορτάζ που έχει δημοσιευθεί, αναφέρουν πως εκδηλώθηκε προκαταρκτικό αλλά περιεκτικό ενδιαφέρον από εταιρείες του Ισραήλ για κατασκευή αγωγού από την ισραηλινή ΑΟΖ προς το Βασιλικό, για μεταφορά αερίου που θα χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια ώρα, όπως συναφώς αναφέρει το ρεπορτάζ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, για πώληση φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Κύπρου, στη βάση μακροχρόνιου συμβολαίου. Αυτή είναι μια πρώτη θετική ένδειξη.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ σαφώς για εξελίξεις, οι οποίες είναι υποστηρικτικές στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Δεν έχουν, ακόμη, κριθεί όλα. Πολλά θα εξαρτηθούν, όπως συναφώς αναφέρεται, από την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου στο Ισραήλ στις 14 και 15 Ιουνίου. Εκεί θα μπουν στη συζήτηση όλα τα ζητήματα και ελπίζουμε να ξεκαθαρίσουν ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Στην εξίσωση είναι, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση ισραηλινού, σε αυτή τη φάση, αερίου για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου και παράλληλα ο ευρύτερος σχεδιασμός για χρήση μεγαλύτερου διαμετρήματος αγωγού, ώστε στο νησί να φθάνουν αυξημένες ποσότητες αερίου, μέρος των οποίων θα υγροποιείται για εξαγωγές σε άλλες αγορές.

ΕΙΝΑΙ σαφές ότι στη Λευκωσία υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση να προχωρήσει με το σχεδιασμό αυτό. Υπάρχει απόφαση και φαίνεται πως προωθείται σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο η υλοποίησή της. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αυτή η προσπάθεια. Πολλά εξαρτώνται από γειτονικές χώρες αλλά και από εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στα ενεργειακά. Εν αναμονή, λοιπόν, της επίσκεψης του, υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, στο Ισραήλ, αργότερα αυτό το μήνα, αλλά και της ολοκλήρωσης, σε αυτή τη φάση των επαφών, που έχει η κυπριακή κυβέρνηση με ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail