Αφγανοί που βοήθησαν τις βρετανικές δυνάμεις εγκλωβίστηκαν στο Πακιστάν ή εκδιώκονται στη Βρετανία

Χιλιάδες Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις βρετανικές δυνάμεις για δύο δεκαετίες ξένης στρατιωτικής κατοχής στη χώρα Hindu Kush και πληρούν τις προϋποθέσεις για τα προγράμματα επανεγκατάστασης της βρετανικής κυβέρνησης παραμένουν αποκλεισμένοι στο Πακιστάν και εκδιώκονται από τα σπίτια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Του Reza Javadi - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω «πίεσης» στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις φιλοξενίας Αφγανών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών να διατάσσει την έξωσή τους στο Γιορκσάιρ, η κατάσταση μόνο ζοφερή έχει γίνει.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια έκθεση της The Independent αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί που δικαιούνται να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για επανεγκατάσταση έχουν εγκλωβιστεί στο Πακιστάν, περιμένοντας να τους εκκενώσει η βρετανική κυβέρνηση, αφού το Λονδίνο διέκοψε τις πτήσεις εξόρυξης της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) από το Ισλαμαμπάντ πέρυσι το Νοέμβριο.

Δεν έχουν ναυλωθεί πτήσεις για Αφγανούς που ζουν τον τελευταίο χρόνο σε πακιστανικά ξενοδοχεία από τη βρετανική κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουν εγκαταλειφθεί και αναγκαστεί να τα βγάλουν πέρα ​​μόνοι τους.

Μεταξύ των εγκλωβισμένων είναι πρώην διερμηνείς, γιατροί και υπάλληλοι της πρεσβείας, καθώς και τουλάχιστον 500 παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους αφού το Υπουργείο Άμυνας δεν τους χορηγεί το δικαίωμα να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι «κολλημένοι στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους», σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και εάν φύγουν από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, κινδυνεύουν να συλληφθούν και να απελαθούν πίσω στο Αφγανιστάν, καθώς η βίζα τους για το Πακιστάν έχει λήξει.

Περιγράφοντας τη ζωή του σε ένα ξενοδοχείο στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, ένας Αφγανός πρώην διερμηνέας, ο οποίος εργαζόταν για τις βρετανικές δυνάμεις στο αποκορύφωμα της στρατιωτικής κατοχής, είπε ότι νιώθει σαν να τρελαίνεται αφού περίμενε για περισσότερο από ένα χρόνο τη μετεγκατάσταση στο ΗΒ.

«Είμαι άνθρωπος. Πρέπει να δουλέψω. Χρειάζομαι μια ζωή. Πρέπει να απολαύσω τη ζωή μου. Αυτή είναι η αμαρτία μου, ότι συνεργάστηκα με βρετανικές δυνάμεις. Είμαι σαν κρατούμενος και δεν είμαστε ασφαλείς στο Πακιστάν», φέρεται να είπε.

«Δεν ξέρω τι κάνω. Έχω ψυχικό πρόβλημα, έχω άγχος. Αν δεν μου απαντήσουν σε δύο μήνες, θα σκάσω από αυτό το μέρος. Θα πάω παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες για να φτάσω στην ασφάλεια».

Είπε πως περίμεναν να εκκενωθούν για περισσότερο από ένα χρόνο, αποκαλώντας το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών «σκληρό» επειδή τους έκανε να αισθάνονται «κρατούμενοι» έξω από τη χώρα τους.

 «Πρέπει να αποφύγω την αστυνομία εδώ. Πριν λίγες μέρες με έπιασαν το βράδυ. Έπρεπε να δώσω δωροδοκία για να απελευθερωθώ. Φοβάμαι μήπως με επιστρέψουν στο Αφγανιστάν την επόμενη φορά», είπε ο γιος ενός πρώην διερμηνέα που εργαζόταν με τις βρετανικές δυνάμεις στο Camp Bastion.

«Είμαι όλη μέρα σε ένα δωμάτιο. θα μπορούσες να πεις πως είναι σαν να είσαι στη φυλακή αλλά χωρίς να έχεις κανένα έγκλημα».

Ένας άλλος Αφγανός διερμηνέας που εργαζόταν για τον καναδικό στρατό είπε σε συνέντευξή του πέρυσι ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι κολλημένοι σε ένα ξενοδοχείο στο Ισλαμαμπάντ και τα παιδιά του επαναλαμβάνουν συνεχώς τη λέξη «e-mail» χωρίς να γνωρίζουν τη σημασία της.

«Αυτά τα παιδιά μου ζητούν συνέχεια να μας πάω στο πάρκο. Είπα, «Όχι, δεν πρόκειται να σας πάω γιατί φοβάμαι», είπε.

8.000 Αφγανοί περιμένουν στην ουρά

Υπάρχουν συνολικά 8.000 Αφγανοί που περιμένουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με σύμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών ύψους 1,6 δισ. λιρών.

«Η HMG εκτιμά πως άλλοι περίπου 8000 Αφγανοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα προγράμματά μας (ARAP) πρόκειται να επανεγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το MOD και το FCDO επιθυμούν να συμβεί αυτό γρήγορα, δεδομένων των συνεχιζόμενων κινδύνων για αυτούς στο Αφγανιστάν», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών στη σύμβαση.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν μια βιαστική και άστοχη αποχώρηση από το Αφγανιστάν αφήνοντας χιλιάδες πίσω τους με κίνδυνο να συλληφθούν ή να σκοτωθούν.  

Η διαδικασία εκκένωσης ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος Αφγανικής Πολιτικής Μετακινήσεων και Βοήθειας (ARAP), η οποία εισήχθη τον Απρίλιο του 2021 - προτού οι Ταλιμπάν πάρουν τον έλεγχο του Αφγανιστάν.

Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022, η κυβέρνηση άνοιξε επίσης το Σχέδιο Επανεγκατάστασης Αφγανών Πολιτών (ACRS), το οποίο λέει πως θα επιτρέψει σε έως και 20.000 πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου 4.300 Αφγανοί που δικαιούνται να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του προγράμματος ARAP δεν έχουν ακόμη φτάσει. Από αυτούς, περισσότεροι από 3.000 εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι υπόλοιποι σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Αφγανιστάν από τον Δεκέμβριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών υπηκόων.

Από αυτά, περισσότερα από 21.000 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των προγραμμάτων ARAP και ACRS στο Αφγανιστάν. Περίπου 15.000 από αυτόν τον πληθυσμό έφτασαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Pitting, ενός εσπευσμένου σχεδίου εκκένωσης που μοιάζει περισσότερο με σκάνδαλο παρά ως επίτευγμα.

Απευθυνόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων τον περασμένο μήνα, ο βουλευτής των Εργατικών Νταν Τζάρβις, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιώτης στο Αφγανιστάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

«Η αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει το ARAP σημαίνει πως βρισκόμαστε τώρα σε μια φαρσοκωμωδία, όπου άνθρωποι που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να υποστηρίξουν την αποστολή μας και τους υποσχέθηκε ασφαλές πέρασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνουν τα πόδια τους και να μπουν σε ένα σπίτι -Κυνηγητική αποστολή αν θέλουν να φτάσουν εδώ».

Η Επιτροπή Άμυνας της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων δημοσίευσε μια έκθεση που χαρακτήρισε την απόσυρση από το Αφγανιστάν «ένα σκοτεινό κεφάλαιο στη βρετανική στρατιωτική ιστορία».

Ο στρατηγός Τζον ΜακΚολ, ο οποίος υπηρέτησε στο Αφγανιστάν ως ο πρώτος επικεφαλής της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας Ασφαλείας του ΝΑΤΟ (ISAF) στο Αφγανιστάν είπε στο BBC Radio 4 ότι ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και άλλοι υπουργοί θα πρέπει να «κρεμάσουν τα κεφάλια τους από ντροπή».

Η αρχική εκκένωση Αφγανών από τη Βρετανία ήταν «τυχαία» και κατά καιρούς τα σκυλιά είχαν προτεραιότητα έναντι των ανθρώπων, είπε, αναφερόμενος στη φιλανθρωπική οργάνωση Nowzad για την ευημερία των ζώων, τα ζώα της οποίας μπορούσαν να φύγουν με πτήση τσάρτερ, η οποία σύμφωνα με τους βουλευτές είχε χρησιμοποιήσει «σημαντικούς» πόρους.

«Το σύστημα έσπασε όταν αποσυρθήκαμε από την Καμπούλ πέρυσι και παραμένει σπασμένο. Ήταν πηγή ντροπής τότε και συνεχίζει να είναι πηγή ντροπής», είπε ο McColl.

Η σκανδαλώδης εκκένωση του Ηνωμένου Βασιλείου


Σε μια καταδικαστική αναφορά, που αποκαλύπτει την σκοτεινή πλευρά της πολιτικής εκκένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Αφγανιστάν, ο Ραφαέλ Μάρσαλ, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για την αντιμετώπιση της κρίσης του Υπουργείου Εξωτερικών στο Αφγανιστάν κατά την στιγμή της εκκένωσης του Αφγανιστάν τον Αύγουστο, επέκρινε την αμφιλεγόμενη απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να μετεγκαταστήσει το προσωπικό του Νοζάντ και τα ζώα.

«Παρέχτηκε βοήθεια για τη διέλευση των συνόρων του Πακιστάν για το προσωπικό του Nowzad. Αυτό δείχνει ότι η HMG θα μπορούσε να έχει παράσχει στους εκκενόμενους βοήθεια πέρα ​​από τα σύνορα με το Πακιστάν, αν το επιθυμούσε, αλλά επέλεγε να μην το κάνει» έγραψε ο Μάρσαλ.

«Το προσωπικό του Νόουζαντ έλαβε βοήθεια ταξιδεύοντας στο Πακιστάν, αλλά όχι άλλοι με βρετανική βίζα, συμπεριλαμβανομένων των διερμηνέων του βρετανικού στρατού, που δεν έλαβαν βοήθεια. Ποια ήταν η πολιτική δικαιολογία για τη βοήθεια του επιτελείου του Νοζάντ να περάσει στο Πακιστάν, αλλά όχι των διερμηνέων του βρετανικού στρατού;» ρώτησε.

Στη γραπτή του απόδειξη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Μάρσαλ υπολόγισε ότι μεταξύ 75.000 και 150.000 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση για εκκένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Leave Outside the Rules (LOTR) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Αύγουστο του 2021.

Μεταξύ των αιτούντων περιλαμβάνονταν Αφγανοί στρατιώτες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, φεμινίστριες, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικαστές. Ήταν άνθρωποι που φοβόντουσαν πως η ζωή τους κινδύνευε ως αποτέλεσμα της σύνδεσής τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δύση και επομένως ήταν επιλέξιμοι για εκκένωση.

Ωστόσο, «λιγότερο από το 5 τοις εκατό αυτών των ανθρώπων έχουν λάβει οποιαδήποτε βοήθεια», έγραψε ο Μάρσαλ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι «είναι σαφές πως ορισμένοι από αυτούς που έμειναν πίσω έχουν δολοφονηθεί από τότε».

Σημειώνει περαιτέρω ότι η διαδικασία από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) για την επιλογή μεταξύ των αιτήσεων εκκένωσης ήταν «μη αξιόπιστη» και προσθέτει πως οι αποφάσεις ιεράρχησης για την εκκένωση των οποίων οι Αφγανοί «δεν ελήφθησαν ορθολογικά» και ότι οι αποφάσεις «φτιάχτηκαν άσχημα».

Ο Μάρσαλ συνεχίζει αποκαλύπτοντας ότι ο σκοπός της εκκένωσης ήταν να επιδείξει τη βρετανική βοήθεια στην εκκένωση της Καμπούλ. Έτσι, η επιλογή υποψηφίων που θα το αποδείξουν αυτό και θα μιλούσαν για το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υψηλής προτεραιότητας.

«Ο ακριβής εντοπισμός των σωστών ατόμων για διάσωση ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς αυτός ο στόχος δεν θα επιτυγχανόταν αν δεν επιλέγαμε τους κατάλληλους ανθρώπους για εκκένωση», έγραψε ο Μάρσαλ, περιγράφοντας συγκλονιστικές σκηνές στην καρδιά του υπουργείου Εξωτερικών.

«Στην ουσία, αυτή ήταν πρωτίστως μια πολιτική παρά μια ανθρωπιστική εκκένωση. Ο στόχος της εκκένωσης δεν ήταν σαφώς ανθρωπιστικός αυτός καθαυτός, αλλά κυρίως είχε ως στόχο να αποδείξει την αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου ως φίλου».

Μετά την επιστολή του προς τον Μόνιμο Υφυπουργό για να αναφέρει σχετικά με τα ελαττώματα και τις αποτυχίες της βρετανικής διαδικασίας εκκένωσης και τις παραβιάσεις του Κώδικα Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε έρευνα για το θέμα και στη συνέχεια κατέληξε στο συμπέρασμα πως δε σημειώθηκαν παραβιάσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Ο Μάρσαλ έγραψε στην καταδικαστική του δήλωση ότι δεν ήταν πεπεισμένος για τα αποτελέσματα.

«Δεν είμαι πεπεισμένος από τη διαπίστωση πως η διαδικασία εκκένωσης ειδικών υποθέσεων του Αφγανιστάν ήταν συμβατή με τον Κώδικα Δημόσιας Διοίκησης. Πιστεύω ότι η θεσμική προσέγγιση της FCDO ισοδυναμούσε με μη τήρηση των αξιών που ορίζονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα», έγραφε τότε ο Μάρσαλ στην επιστολή του.

Αποκαλύφθηκε επίσης από την εφημερίδα Observer εκείνη την εποχή πως χιλιάδες επείγοντα μηνύματα από βουλευτές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, που περιγράφουν επείγουσες περιπτώσεις Αφγανών που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από την Καμπούλ, δεν είχαν διαβαστεί μέχρι το τέλος της εκκένωσης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Αφγανιστάν. Ο Μάρσαλ γράφει στις αποδείξεις του ότι υπήρχαν τακτικά 5.000 μη αναγνωσμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μερικά με σπαρακτικούς τίτλους όπως: «Σώσε τα παιδιά μου σε παρακαλώ».

Ωστόσο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Κρήτη καθώς η Καμπούλ είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν, είπε ότι δεν αποδέχτηκε την περιγραφή του Στρατάρχη για τις σκηνές στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Έξωση Αφγανών προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι οικογένειες Αφγανών προσφύγων στο Γιορκσάιρ, μια πόλη στη βόρεια Αγγλία, που εκριζώθηκαν από το Λονδίνο και μεταφέρθηκαν στο Γιορκσάιρ νωρίτερα φέτος, έλαβαν πρόσφατα επιστολή έξωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγκάζοντάς τους να μετακομίσουν από το σπίτι τους, αφήνοντας δουλειές και σχολεία.

Αυτές οι οικογένειες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την Καμπούλ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο του 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος ARAP μέσω της επιχείρησης Pitting.

«Για την αποφυγή αμφιβολιών, εάν ο χώρος δεν παραδοθεί μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης, θα είστε παραβάτης και ο υπουργός Εσωτερικών θα είναι ελεύθερος να σας εκδιώξει από το ακίνητο», ανέφερε η επιστολή που υπογράφεται από το Home Γραμματέας Suella Braverman.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι τα προσωρινά καταλύματα ή οι κάτοικοι του ξενοδοχείου ενδέχεται να μην λάβουν καμία εναλλακτική προσφορά για τη διαμονή τους και ίσως χρειαστεί να βρουν το δικό τους κατάλυμα.

«Από τις 2 Μαΐου 2023, η υπάρχουσα διαδικασία αντιστοίχισης θα πάψει να υφίσταται... Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα λάβουν στέγαση μέσω της νέας διαδικασίας και σας ενθαρρύνουμε να βρείτε το δικό σας κατάλυμα όπου είναι δυνατόν», ανέφερε η επιστολή.

Ακόμη και εκείνοι που ακολούθησαν στην εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, ενός μεταφραστή και ενός πολιτικού συμβούλου, είπαν ότι έψαχναν οι ίδιοι για σπίτια, αλλά είχαν αποτραπεί από την αργή γραφειοκρατία εντός του Υπουργείου Εσωτερικών και των τοπικών συμβουλίων, που τους εμποδίζει να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές σπίτι για τις οικογένειές τους.

«Υπήρξαν προβλήματα για όλους μας – είτε με τον εγγυητή, την κατάθεση ή την επιλεξιμότητα της τοπικής αρχής, είτε με την έλλειψη εργασίας. Όλα αυτά επιδεινώθηκαν επειδή μετακομίσαμε από το Λονδίνο στο Γιορκσάιρ, αφήνοντας πίσω μας δουλειές και επαφές», φέρεται να είπε ένας από τους πρόσφυγες.

Ο Enver Solomon, Διευθύνων Σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στον Independent ότι «είναι εντελώς παράλογο να περιμένουμε από Αφγανούς πρόσφυγες να εγκαταλείψουν ξαφνικά τα ξενοδοχεία χωρίς να προσφερθούν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, όταν η πραγματικότητα είναι ότι η εύρεση οικονομικά προσιτής στέγης στην αγορά είναι μια πραγματική πρόκληση».

«Ανησυχούμε βαθιά για την προσέγγιση που ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει Αφγανούς να μείνουν άστεγοι και άποροι στους δρόμους μας», πρόσθεσε.

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας του Εργατικού Κόμματος Τζον Χίλι απεικόνισε τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ως «επαίσχυντα».

«Οι Συντηρητικοί αποτυγχάνουν με τους Αφγανούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις μας. Διώχνοντας αυτές τις αφγανικές οικογένειες που δεν έχουν σπίτι για να μετακομίσουν, οι υπουργοί τις καθιστούν άστεγες και παραβιάζουν την υπόσχεση που έδωσε η Βρετανία να προσφέρει μια νέα ζωή εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε.

Η εξέλιξη ήρθε αφότου η κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάρτιο να εκδιώξει περίπου 8.000 Αφγανούς που μένουν σε ξενοδοχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διέφυγαν από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Καθώς η κατάσταση στο Αφγανιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, με την κατάσταση να γίνεται ακόμη χειρότερα με τα αφγανικά περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν οι ΗΠΑ, οι ζωές όσων έχουν μείνει πίσω παραμένουν σε σοβαρό κίνδυνο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να προβεί στις δέουσες ενέργειες για να πετύχει την ασφάλειά τους και ο χειρισμός της κατάστασης έχει καταγγελθεί από ομάδες δικαιωμάτων και ακόμη και από Βρετανούς νομοθέτες.


Σε κοινοβουλευτική ενημέρωση πέρυσι, εννέα ομάδες εμπειρογνωμόνων για το Αφγανιστάν επέκριναν τα προγράμματα επανεγκατάστασης της βρετανικής κυβέρνησης ως «αδικαιολόγητα περιοριστικά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail