Η Γαλλία και η Ιταλία αψηφούν την επιταγή του Μπάιντεν για πλήρη απαγόρευση της Ρωσίας

Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις την Ιταλία και τη Γαλλία να συνεργάζονται στην παγκόσμια σκηνή. Ωστόσο, όταν το επίκεντρο μετατοπίζεται στη Ρωσία, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στο συντονισμό των δυνάμεων. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα από το Παρίσι και τη Ρώμη μαζί. Όταν πρόκειται για ιδιοτροπία, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να πάρει το βραβείο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει μια περίεργη εμμονή με την Ευρώπη, καθώς βλέπει το μπλοκ των 27 εθνών ως τη δική του 52ο πολιτεία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και οι αυταπάτες του μεγαλείου αρχίζουν να καταρρέουν.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μπλοκ που διχάζεται από εσωτερικές διαφωνίες και απέχει πολύ από την ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Πολλά κράτη μέλη δε διστάζουν να ακυρώσουν ή να αποστασιοποιηθούν ανοιχτά από τις αμερικανικές θέσεις. Η ιδέα ενός ενιαίου μετώπου δεν είναι παρά ένα μακρινό όνειρο.

Πάρτε, για παράδειγμα, το θέμα των κυρώσεων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση κατά της Ρωσίας, με στόχο να τη θεωρήσει υπεύθυνη για τις επιθετικές της ενέργειες και να εξασφαλίσει την παγκόσμια σταθερότητα προστατεύοντας παράλληλα την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Αυτές οι κυρώσεις, ισχυρίζονται, δεν έχουν σκοπό να ακρωτηριάσουν την οικονομία της Ρωσίας, αλλά να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα πως οι παραβιάσεις των διεθνών κανόνων δε θα γίνουν ανεκτές.

Αλλά μάντεψε τι! Η ΕΕ έχει διαφορετικά σχέδια. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, διπλωμάτες της ΕΕ αποκάλυψαν ότι το μπλοκ είναι πολύ απίθανο να συμφωνήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς, ακόμη και μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, εξέτασαν περαιτέρω περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση. Σχεδιάζουν να αποτρέψουν το άνοιγμα εκ νέου λεωφόρων που είχαν κλείσει προηγουμένως λόγω της οπλοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν τραγουδούν το ίδιο τραγούδι.

Χωρίς να πτοηθούν από τον έλεγχο της πραγματικότητας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουν μια ακόμη ταπείνωση. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να χτυπούν ένα νεκρό άλογο.

Η επική απώθηση της Ρώμης στο Παρίσι

Ενώ οι ΗΠΑ συνηγορούν υπέρ μιας πιο συγκρουσιακής στάσης έναντι της Κίνας, τα μέλη της ΕΕ είναι απρόθυμα να υιοθετήσουν μια επιθετική προσέγγιση, παρά το γεγονός ότι ασπάζονται την έννοια της «απομάκρυνσης του κινδύνου» όσον αφορά τις εξερχόμενες επενδύσεις. Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την οικονομική της έκθεση στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά θέλει επίσης να διατηρήσει μια ισορροπία με τις ΗΠΑ, καθώς παραμένει ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος για το μπλοκ.

Σε μια ευχάριστη τροπή των γεγονότων, δύο εξέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ, η Γαλλία και η Ιταλία, αντιτάχθηκαν στο να κατηγοριοποιήσουν τη Ρωσία ως οικονομία εκτός αγοράς από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων. Φαίνεται πως ο Μακρόν και η Μελόνι δεν είναι ένθερμοι οπαδοί της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που σκοπεύουν να ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες. Ο γερο-Τζο έμεινε για άλλη μια φορά κατακόκκινος.

Για να μεγαλώσει η αμηχανία, οι ΗΠΑ πρότειναν αρχικά να κατηγορηθούν η Κίνα και η Ρωσία για «οικονομικό εξαναγκασμό» στην εμπορική τους στρατηγική. Όμως, η Ιταλία και η Γαλλία το αρνήθηκαν επίσης. Στο τελικό κείμενο, αυτές οι χώρες δεν κατονομάστηκαν ρητά, αφήνοντας περιθώρια για εικασίες και σώζοντας τα προσχήματα για τις ΗΠΑ.

Έτσι, εδώ είναι αρκετά σαφές ότι πολλά έθνη της ΕΕ βάζουν τα συμφέροντά τους στο επίκεντρο και δεν είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν τυφλά το παράδειγμα των ΗΠΑ. Το όραμα του Μπάιντεν για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο καταρρέει μπροστά στα μάτια του. Είναι καιρός η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των η ΕΕ δεν είναι κράτος-μαριονέτα και ότι τα κράτη μέλη της έχουν τις μοναδικές προοπτικές και προτεραιότητές τους.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να περιηγηθεί στα ύπουλα νερά της διεθνούς διπλωματίας, γίνεται φανερό πως η αλαζονεία και η μονομερής λήψη αποφάσεων θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω ταπείνωση. Θα ήταν πολύ καλύτερο αν εστιάσει στο εσωτερικό παρά στο να καθοδηγεί άλλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail