Η Σερβία κάνει το ΝΑΤΟ να γλείφει την σκόνη στις μπότες της

«Η ένταση αυξάνεται, οι συμμαχίες αλλάζουν! Η εκπληκτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς τη Σερβία στη διαμάχη του Κοσσυφοπεδίου σηκώνει τα φρύδια και προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Η προσοχή του ΝΑΤΟ τραβήχτηκε πρόσφατα στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που οδήγησε σε μια εκπληκτική ανατροπή στην στάση τους.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΝΑΤΟ επιλέγει μια πλευρά

Η κομβική συνάντηση της Πέμπτης που πραγματοποιήθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στη μακροχρόνια πολιτική τους κρίση. Στη συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στο περιθώριο συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, συμμετείχαν οι βασικοί παράγοντες αυτής της ολοένα και πιο ασταθούς κατάστασης. Παρόντες ήταν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, Aleksandar Vucic και Vjosa Osmani αντίστοιχα, μαζί με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, δηλαδή τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων ήταν η προσπάθεια μετριασμού της κλιμακούμενης έντασης. Η κλιμάκωση της κατάστασης ώθησε τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borell να εκδώσει μια αυστηρή προειδοποίηση: «Έχουμε τρία σαφή αιτήματα: νέες τοπικές εκλογές τώρα, διασφάλιση της συμμετοχής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στα πλαίσια του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ. Αν δε συμβεί αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις μας».

Ιστορικά, το ΝΑΤΟ υποστήριξε το Κοσσυφοπέδιο στις διαφορές του με τη Σερβία, αλλά η Σερβία εξαρτιόταν από τη Ρωσία για υποστήριξη λόγω των βαθιών ιστορικών δεσμών της. Αυτό το νεότερο γεγονός, ωστόσο, υποδηλώνει μια αλλαγή στην στρατηγική του ΝΑΤΟ, καθώς επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό της Σερβίας και έχουν ζητήσει διπλωματική ολοκλήρωση και αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Απίθανη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Σερβία

Η στάση της ΕΕ έχει αναστατώσει τα φτερά σε όσους ευθυγραμμίζονται με το Κοσσυφοπέδιο. Κατηγόρησαν τις ευρωπαϊκές αρχές για προκατάληψη έναντι της Σερβίας. Η ανατομή των ριζών της τρέχουσας σύγκρουσης μας οδηγεί πίσω στους πολιτικούς ελιγμούς των αρχών του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τις τοπικές κάλπες, τις οποίες μποϊκοτάρουν οι Σέρβοι, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να εγκαταστήσουν Αλβανόφωνους δημάρχους σε γραφεία στους βόρειους δήμους. Η απόφαση βασίστηκε σε μια μικρή συμμετοχή 3,5%, επιδεινώνοντας τη δυσαρέσκεια που τρέφει ο σερβικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος την θεώρησε ως κατάφωρη πράξη ευνοιοκρατίας προς την αλβανική κοινότητα.

Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια είχε ως αποτέλεσμα ένα κύμα βίας που άφησε 52 Σέρβους διαδηλωτές και 30 ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ τραυματίες. Παρά τις κλιμακούμενες εντάσεις και τις ανταλλαγές κατηγοριών, ο Οσμάνι παραδέχτηκε την αναγκαιότητα διεξαγωγής νέων εκλογών στο βορρά, υπό την προϋπόθεση πως θα ενεργοποιηθούν νόμιμα και χωρίς τη συμμετοχή της Σερβίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς προσέθεσαν τις φωνές τους στο κάλεσμα για ταχεία δράση, υποστηρίζοντας την άμεση διοργάνωση νέων εκλογών στους τέσσερις δήμους του βορρά. Η επιμονή τους στη Σερβική συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές «το συντομότερο δυνατό» είναι μια κίνηση τακτικής και στρατηγικής, σχεδιασμένη να κατευνάσει τους φόβους και να εξασφαλίσει μια ισορροπημένη πολιτική εκπροσώπηση.

Επιπλέον, προέτρεψαν το Κοσσυφοπέδιο να επιταχύνει τη δέσμευσή του για δημιουργία ένωσης σερβικών δήμων. Αυτή η προτεινόμενη σύνδεση θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της λύσης, προσφέροντας περισσότερη αυτοδιοίκηση στους Σέρβους στο βορρά. Γιατί όμως αυτή η ξαφνική αλλαγή πίστης;

Οι φόβοι για περαιτέρω σερβική δράση είναι πολύ πραγματικοί και έχουν πήξει ακόμη και το αίμα του ΝΑΤΟ.

Αναστροφή του ΝΑΤΟ στο Βαλκανικό Δράμα

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να στηρίξει τη Σερβία αντανακλά τις ανησυχίες και τις ανησυχίες του σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι εάν οι απαιτήσεις της Σερβίας δεν ικανοποιηθούν, μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρεία σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα μια τρομερή και αιματηρή μάχη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail