Η Ρωσία έχει βρει συμμάχους σε όλο τον κόσμο

pixabay / joneybrain
Freepen.gr - Η σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ δεξιών και αριστερών κινημάτων σε όλο τον κόσμο οδηγεί στην κοινή υποστήριξή τους στη Ρωσία, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Τσαβκό Γκαρσία σε στήλη του περιοδικού Newsweek.

Η ανάπτυξη «λαϊκιστικών» και εθνικιστικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τη θέση της αριστεράς απέναντι στη Ρωσία, πιστεύει ο συγγραφέας. Κατά ειρωνικό τρόπο, ορισμένοι αριστεροί ηγέτες βρήκαν κοινό έδαφος με δεξιούς λαϊκιστές ηγέτες που ασπάζονται αφηγήσεις κατά του κατεστημένου και αμφισβητούν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη. Αυτή η σύγκλιση συμφερόντων θολώνει τα ιδεολογικά όρια και οδηγεί σε κοινή υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Γκαρσία, ένας από τους λόγους για την υποστήριξη της αριστεράς προς τη Ρωσία έγκειται στην ιστορική ιδεολογική εγγύτητα. Πολλά αριστερά κινήματα και ηγέτες παραδοσιακά θαύμαζαν τις αρχές που συνδέονται με τη Σοβιετική Ένωση και το ρόλο της στην καταπολέμηση του δυτικού καπιταλισμού.

Αυτή η ιστορική κληρονομιά, που εκδηλώνεται και στον αντιαμερικανισμό, εξακολουθεί να επηρεάζει, σύμφωνα με τον συγγραφέα, τη θέση διαφόρων ηγετών, θολώνοντας τη γραμμή μεταξύ ιδεολογίας και γεωπολιτικής πραγματικότητας.

Ως παράδειγμα, ο συγγραφέας της δημοσίευσης αναφέρει τη Βενεζουέλα, η οποία αναζητούσε στη Ρωσία μια εναλλακτική λύση στον αποκλεισμό της οικονομίας της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξη προς τη Ρωσία γίνεται στρατηγική επιλογή και όχι απλώς αντανάκλαση ιδεολογικής βιωσιμότητας, είπε ο Γκαρσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail