Πώς να αποφύγετε τον Πόλεμο με την Κίνα

(July 8, 2012) The aircraft carrier USS George Washington (CVN 73) conducts an early morning replenishment at sea with the George Washington Strike Group. George Washington is forward deployed to Yokosuka, Japan, and is underway in the U.S. 7th Fleet area of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Paul Kelly/Released)
Κάποιοι λένε ότι το κλειδί για να αποτρέψει την Κίνα από την επίθεση στην Ταϊβάν είναι να είναι πιο επιθετική προς το Πεκίνο και να παρέχει στην Ταϊπέι βαρέα όπλα. Αυτό είναι λάθος.

Πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι η συλλογική Δύση απέτυχε να αποτρέψει τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της έλλειψης αποφασιστικότητας και της απροθυμίας να παράσχει στο Κίεβο επαρκή όπλα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Τέτοιοι υποστηρικτές πιστεύουν πως το κλειδί για να αποτρέψει την Κίνα από την επίθεση στην Ταϊβάν είναι να είναι πιο επιθετική προς το Πεκίνο και να παρέχει γρήγορα στην Ταϊπέι βαρέα όπλα.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πραγματικότητα είναι σχεδόν ακριβώς το αντίθετο, και αν μια τέτοια σκέψη μετατραπεί στην επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, οι πιθανότητες πολέμου θα είναι υψηλότερες, όχι χαμηλότερες, για την Ταϊβάν.

Ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα που έχουν επί του παρόντος οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψουν αποτελεσματικά τους αντιπάλους από συγκεκριμένες ενέργειες είναι ο ορισμός του όρου «αποτροπή» εξ αρχής. Η Merriam Webster ορίζει τη ρίζα της λέξης «deter» ως ότι σημαίνει «παραμερίζω, αποθαρρύνω ή εμποδίζω να ενεργήσω». Αγνοήσαμε σχεδόν εξ ολοκλήρου το πρώτο τμήμα αυτού του ορισμού, επιλέγοντας αντ' αυτού να τηρήσουμε με ζήλο την τελευταία φράση. Η απομάκρυνση ενός αντιπάλου θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα ευρύ φάσμα διπλωματικών και οικονομικών εργαλείων. Ο όρος «αποτροπή» έχει καταλήξει να σημαίνει σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτικά μέσα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιο πρόθυμες να παράσχουν μεγάλης κλίμακας επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο θα είχε αποτρέψει τον Πούτιν από την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτοί οι ίδιοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν είναι να «Διορθώσετε» το λάθος της Ουκρανίας και τώρα να εξοπλίσετε την Ταϊβάν «μέχρι τα δόντια» όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο ισχυρισμός τους είναι ξεκάθαρος: παρέχετε αρκετή υποστήριξη και όπλα στην Ταϊβάν και το Πεκίνο θα αποθαρρυνθεί από το να προσπαθήσει να καταλάβει το νησί επειδή ο Σι θα υπολογίσει ότι το στρατιωτικό κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Το πρόβλημα με αυτήν την άποψη είναι πως η ίδια η βάση του επιχειρήματος είναι λάθος: ο Πούτιν δεν θα είχε αποθαρρυνθεί ακόμα κι αν είχαμε στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία νωρίτερα.

Αντίθετα, κάτι τέτοιο πιθανότατα θα τον ανάγκαζε να ενεργήσει νωρίτερα.

Τα γεγονότα του 2014 στα οποία η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία – μια κίνηση που υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες – και αντικαταστάθηκε από έναν φιλικό προς τη Δύση ηγέτη, ανησύχησαν το Κρεμλίνο. Όταν ο ουκρανικός στρατός κατέφυγε στη βία για να καταστείλει τους πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας που επαναστάτησαν ενάντια στον νεοεγκαταστημένο Ουκρανό ηγέτη, χαράχτηκαν γραμμές μάχης μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Ουκρανίας και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός παρείχαν υποστήριξη στον ρωσόφωνο πληθυσμό στη μάχη του με το καθεστώς του Κιέβου.

Το ΝΑΤΟ, εν τω μεταξύ, συνέχισε να αγνοεί τις προειδοποιήσεις που έδινε ο Πούτιν από το 2008 σχετικά με τους κινδύνους να επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Τον Ιούνιο του 2021, το επίσημο ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ δήλωνε «(ε)επαναλαμβάνουμε την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας».

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να συσσωρεύονται στα σύνορα της Ουκρανίας προς τα τέλη του ίδιου έτους, ο Πούτιν είπε πως προσπαθούσε να κάνει «συγκεκριμένες συμφωνίες» με το ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δε θα προσκληθεί στη συμμαχία. «Αυτό είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό για εμάς», προειδοποίησε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως εάν δε γίνουν συμφωνίες, η Ρωσία θα λάβει «επαρκή στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα» ως απάντηση. Μέρες αργότερα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ απάντησαν με αυταρχικό τρόπο στα λόγια του Πούτιν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ανοιχτά στον Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου ότι ανεξάρτητα από τυχόν προειδοποιήσεις από τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ ήδη «εκπαίδευε και συμβούλευε τις ένοπλες δυνάμεις σας, συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις και παρείχε εξοπλισμό» – γνωστοποιώντας ξεκάθαρα στον Πούτιν ότι για το ΝΑΤΟ η ανάπτυξη της Ουκρανίας είχε ήδη ξεκινήσει. Για να άρει κάθε αμφιβολία ως προς τον στόχο μιας τέτοιας υποστήριξης, ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε προκλητικά: «Ήμουν στην πραγματικότητα παρών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, όταν όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και εμμένουμε σε αυτήν την απόφαση».

Φαίνεται ότι ο Πούτιν πίστεψε τον Στόλτενμπεργκ, καθώς δύο μήνες αργότερα η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία με ομολογημένο σκοπό να κρατήσει το ΝΑΤΟ μακριά από την Ουκρανία και τα σύνορα της Ρωσίας. Όλες οι σκληρές συζητήσεις από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλη η εκπαίδευση, οι προμήθειες όπλων και οι υποσχέσεις για επέκταση της ιδιότητας μέλους της συμμαχίας στο Κίεβο δεν απέτρεψαν τον Πούτιν από την εισβολή. Σε μεγάλο βαθμό, ο φόβος της φαινομενικά αναπόφευκτης εισόδου του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πυροδότησε την εισβολή. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι η ίδια αρνητική δυναμική θα συνέβαινε μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν εάν η Δύση πιέσει για περισσότερη και μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊπέι.

Προσπαθώντας να μεταδώσουν σκληρότητα στο Πεκίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την προκλητική δέσμευσή τους σε επίσημο επίπεδο με την κυβέρνηση στην Ταϊπέι. Αυξήσαμε την στρατιωτική μας παρουσία επεκτείνοντας τις βάσεις στην Ιαπωνία, το Γκουάμ, τις Φιλιππίνες και το Παλάου. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναζητά δισεκατομμύρια πρόσθετη χρηματοδότηση για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας στον Ινδο-Ειρηνικό και το Κογκρέσο των ΗΠΑ επιδιώκει τώρα να εξοπλίσει την Ταϊβάν «μέχρι τα δόντια». Όλες αυτές οι ενέργειες υποστηρίζεται ότι εξυπηρετούν ρητά την αποτροπή της Κίνας από την εισβολή στην Ταϊβάν.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο Xi Jinping είναι εξίσου επιθετικός στην οικοδόμηση στρατιωτικής ικανότητας για την ανακατάληψη του νησιού και έχει σχεδιάσει ρητά τον στρατό του για να νικήσει το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε περίπτωση που παρέμβουν σε ένα σενάριο της Ταϊβάν. Ακριβώς όπως ο Πούτιν έχτισε την ικανότητα να αποτρέψει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στη συμμαχία, ο Xi χτίζει στρατιωτική ικανότητα για να διεξάγει πόλεμο με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ εάν επιλέξουμε να πολεμήσουμε για την Ταϊβάν.

Αν το ΝΑΤΟ είχε υιοθετήσει μια πιο διπλωματική προσέγγιση πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, πολύ πιθανόν να μην είχε γίνει ποτέ πόλεμος και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα ήταν ακόμα ζωντανοί σήμερα. Ομοίως, εάν οι ΗΠΑ ξόδευαν τουλάχιστον τόση προσπάθεια διπλωματικά όσο στρατιωτικά στις συναλλαγές τους με το Πεκίνο και την Ταϊπέι, ο πόλεμος θα ήταν πολύ απίθανος και εκεί.

Η Κίνα βλέπει από πρώτο χέρι πόσο καταστροφικός ήταν ο πόλεμος για τη Ρωσία και δε βιάζεται να υποφέρει επίσης. Αλλά ο Xi μπορεί κάλλιστα να υπολογίσει πως ο φόβος του για μια de facto συμμαχία μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ είναι χειρότερος από τη ζημιά που θα υποστεί η Κίνα σε έναν αγώνα να κρατήσει την Αμερική μακριά από τις ακτές της. Είναι ζωτικής σημασίας η Ουάσιγκτον να έχει περισσότερα στη διεθνή τσάντα της εκτός από απειλές ή χρήση στρατιωτικής ισχύος. Η Κίνα δεν είναι πλέον ένα αναπτυσσόμενο έθνος που μπορεί να παρασυρθεί από απειλές από τον ισχυρό στρατό των ΗΠΑ.

Η πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» έχει βοηθήσει να διατηρηθεί η ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν για πολλές δεκαετίες. Οι ΗΠΑ διατήρησαν ισχυρή οικονομική δέσμευση με την Ταϊπέι και είχαν ακόμη και διπλωματική δέσμευση σε χαμηλό επίπεδο, η οποία δεν προκάλεσε αδικαιολόγητα κινεζικούς φόβους. Ο στόχος σήμερα θα πρέπει να είναι η αποτροπή του πολέμου και όχι η πίεση για πραγματική ή de facto ανεξαρτησία της Ταϊπέι. Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι όσο περισσότερο χτίζουμε στρατιωτική ικανότητα σε κοντινή απόσταση από την Κίνα, τόσο περισσότερο προωθούμε τις επίσημες κυβερνητικές σχέσεις με την Ταϊπέι και όσο πιο επιθετικά σπρώχνουμε όπλα στην Ταϊβάν, τόσο πιο πιθανός γίνεται ο πόλεμος. Αυτό δεν θα αποτρέψει την Κίνα, αλλά σχεδόν σίγουρα θα την προκαλέσει σε πόλεμο.

Σε έναν τέλειο κόσμο, η Ταϊβάν θα ήταν ελεύθερη και ανεξάρτητη, χαράσσοντας τη δική της πορεία στις παγκόσμιες υποθέσεις, απαλλαγμένη από την απειλή εισβολής από το μεγαλύτερο γείτονά της. Αλλά δε ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο. Ζούμε σε έναν βίαιο και βαθιά ελαττωματικό κόσμο. Οι στόχοι μας, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι να λάβουμε τα πιο συνετά δυνατά μέτρα για να αποτρέψουμε την Κίνα από την έναρξη ενός πολέμου και να ενθαρρύνουμε την Ταϊπέι να βρει έναν τρόπο να συνυπάρξει με το Πεκίνο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ταϊβάν υποτάσσεται στην Κίνα. Μόνο που επιλέγουν να συνυπάρξουν ειρηνικά σε έναν ατελή κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail