Πρώτες Yλες: Λύσεις Απεξάρτησης της ΕE από Κίνα - Ο Ρόλος της Ελλάδας

Στη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από σπάνιες πρώτες ύλες και στον καίριο ρόλο τους για την πράσινη μετάβαση και την κατασκευή μπαταριών αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα κατά το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Έως το 2050 μπορεί να χρειαζόμαστε πάνω από 60 φορές μεγαλύτερη ποσότητα λιθίου από ό,τι σήμερα και το ίδιο συμβαίνει με το κοβάλτιο και άλλα 30 προϊόντα για τα οποία χρειαζόμαστε αποθέματα στην Ε.Ε.», υπογράμμισε. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, αφού η Ευρώπη χαρτογραφήσει τα αποθέματά της τότε «ίσως χρειαστεί να συνεργαστούμε και με τους εταίρους μας στη G7».

Από: energia.gr - Της Μάχης Τράτσα

Στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αυξήσει την ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αναφέρθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απευθύνοντας έκκληση στη ΕΕ να μην κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με τα ορυκτά καύσιμα και την εξάρτησή της από τη Ρωσία, και με τις κρίσιμες πρώτες ύλες μέσω της εξάρτησης αυτή τη φορά από την Κίνα. «Στην Ελλάδα έχουμε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως νικέλιο και κοβάλτιο και θα πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε», επισήμανε ο υπουργός.

Στην εκτίμηση ότι η ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες θα αυξηθεί σημαντικά, προχώρησε η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) κυρία Μέρι Μπουρς Γουόρλικ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ηλεκτρικά οχήματα. Όπως είπε, φέτος τα συγκεκριμένα οχήματα θα αυξηθούν κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συνεπάγεται σημαντική αύξηση και στην παραγωγή μπαταριών. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SAFE κ. Ρόμπι Ντάιμοντ Robbie Diamond, ο οποίος επίσης μίλησε για πιθανή νέα εξάρτηση, μετά τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αυτή τη φορά από την Κίνα για τους συσσωρευτές.

Όσο για τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού οίκου Ambrosetti κ. Λορέντσο Ταβάτσι, αναφέρθηκε στη σύγκρουση ανάμεσα στον στόχο για απαλλαγή από τον άνθρακα από τη μία και στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας από την άλλη, υποστηρίζοντας ότι τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά καθώς η εξάρτηση από τις εισαγωγές κατά μέσο όρο στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 56%, ενώ παράλληλα υφίσταται ένα περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης, καθώς κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ έχει δικούς της φορείς και θεσμούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τεχνικά, οργανωτικά και αποτελεσματικότητας. Επίσης, υφίσταται ανομοιομορφία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ενώ αναφέρθηκε και στο χαμηλό επίπεδο διασύνδεσης μεταξύ των χωρών.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση όσον αφορά στην κατασκευαστική ικανότητα καθαρής ενέργειας, μιας και η Κίνα καταλαμβάνει το 75% του μεριδίου της σχετικής αγοράς και βρίσκεται σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση. «Η Ευρώπη υπολείπεται 20 χρόνια σε σχέση με την Κίνα στα φωτοβολταϊκά», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξουν επενδύσεις πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ για την καθαρή ενέργεια, επισημαίνοντας πάντως ότι εξαρτόμαστε και για τις εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα που είναι ο βασικός προμηθευτής της ΕΕ σε ποσοστό 60%.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της βουλγαρικής Bulgartransgaz Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις των επόμενων ετών, τονίζοντας την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων για τη μετάβαση στο τελικό στάδιο κατά το οποίο το φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί πλήρως από το υδρογόνο εντός του 2050.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail