Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει τους S-400 στην Ουκρανία - ζητά τα λεφτά που έδωσε για το F-35

Freepen.gr - Η Τουρκία δε ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στην Άγκυρα να επιστρέψει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά θέλει απλώς την επιστροφή των χρημάτων της που έχουν ήδη καταβληθεί για το έργο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις 7 Μαΐου.

«Δεν λέμε "Ας επιστρέψουμε στο [πρόγραμμα] F-35 αυτήν την στιγμή". Λέμε "Δώστε μας τα χρήματά μας πίσω". Επειδή παράγουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουμε δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για αυτό», είπε ο υπουργός, αλλά σημείωσε πως οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον λόγω της υποστήριξης της τελευταίας στην ομάδα YPG στη Συρία και της φιλοξενίας του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη της FETÖ στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει διάφορες προσφορές σχετικά με την παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία σε τρίτους, είπε επίσης ο Τσαβούσογλου.

«Έκαναν προσφορές που αφορούν άμεσα την κυριαρχία μας, όπως ζητώντας να τους δώσουμε τον έλεγχό τους ή κάπου αλλού. Πού είναι η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας;».

Ο υπουργός είπε πως μία από τις προτάσεις που έγιναν προς την Τουρκία ήταν η αποστολή των S-400 στην Ουκρανία. «Μας είπαν "Θα στείλετε στην Ουκρανία;" Είπαμε «όχι»», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail