Γιατί τα αμερικανικά και ουκρανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι καταρρίφθηκε ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος «Kinzhal»;

Για περίπου μια εβδομάδα, το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται ότι κατέρριψε έναν από τους υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας, και συγκεκριμένα τον 9-A-7660 "Kinzhal". Σύμφωνα με τους αβάσιμους (το λιγότερο) ισχυρισμούς , στις 4 Μαΐου, μονάδες αεράμυνας που αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από το Κίεβο κατέρριψαν έναν από τους αεροεκτοξευόμενους υπερηχητικούς πυραύλους που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Διάφορες τοπικές πηγές δημοσίευσαν εικόνες που υποτίθεται πως «αποδεικνύουν» το περιστατικό. Τις πρώτες δύο ημέρες, οι ειδήσεις δε μεταδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μη ουκρανικές πηγές, αλλά στις 6 Μαΐου, το CNN, το διαβόητο νεοφιλελεύθερο φερέφωνο και η ναυαρχίδα της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας μεταξύ των ειδησεογραφικών δικτύων, έσκασε την ιστορία στην πολιτική Δύση.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - /infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το CNN , ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, στρατηγός τριών αστέρων Mykola Oleshchuk, ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι «ένα ρωσικό «Kinzhal» [που συνήθως χαρακτηρίζεται ως Kh-47M2 από διάφορες πηγές μέσων ενημέρωσης] ήταν εισερχόμενος μέχρις ότου επιτυχώς αναχαιτίστηκε με χρήση αμερικανικών πυραύλων Patriot». Η αναχαίτιση υποτίθεται πως έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, με τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου να ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το πολυδιαφημισμένο αμερικανικό σύστημα "Patriot" (πύραυλος επιφανείας-αέρος) κατέρριψε έναν στόχο και όχι λιγότερο από έναν υπερηχητικό. Οι προαναφερθείσες εικόνες που δημοσιεύτηκαν από διάφορες πηγές δείχνουν ένα αντικείμενο το οποίο όντως φαίνεται να χτυπήθηκε από το κινητικό όχημα του «Patriot».

«Ναι, καταρρίψαμε το «μοναδικό» Kinzhal», δήλωσε ο στρατηγός Oleshchuk, προσθέτοντας: «Συνέβη κατά τη νυχτερινή επίθεση στις 4 Μαΐου στον ουρανό της περιοχής του Κιέβου».

Ο Oleshchuk ισχυρίζεται ότι «ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος MiG-31K από το ρωσικό έδαφος και στη συνέχεια καταρρίφθηκε» με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μια συστοιχία συστημάτων SAM «Patriot». Σε ξεχωριστή δήλωση του εκπροσώπου της πολεμικής αεροπορίας Yurii Ihnat, που δόθηκε στο Channel 24 με έδρα το Κίεβο, καυχιόταν για τις υποτιθέμενες «αποδεδειγμένες» ικανότητες του αμερικανικού «Patriot»:

«Έλεγαν πως το «Patriot» είναι ένα ξεπερασμένο αμερικανικό όπλο και τα ρωσικά όπλα είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Λοιπόν, υπάρχει επιβεβαίωση ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και σε έναν υπερηχητικό πύραυλο... ...Η επιτυχής αναχαίτιση του «Kinzhal» είναι ένα χαστούκι για τη Ρωσία».

Ωστόσο, κανένας στρατιωτικός αναλυτής δεν έχει πάρει ποτέ αυτούς τους ισχυρισμούς έστω και πολύ σοβαρά. Οι εικόνες που παρουσίασε το καθεστώς του Κιέβου δείχνουν ένα αντικείμενο που δεν θυμίζει καν το εκτοξευόμενο από τον αέρα υπερηχητικό «Kinzhal». Ενώ παραμένει αβέβαιο τι είδους όπλο κατέρριψαν οι ουκρανικές δυνάμεις, οι εικόνες δείχνουν κάτι που μοιάζει με ένα KAB-1500L ή ίσως με ένα BetAB-500 ShP, που και οι δύο είναι βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ. Δεν είναι επίσης σαφές ποια από τις διάφορες εκδόσεις του "Patriot" χρησιμοποιήθηκαν. Το καθεστώς του Κιέβου είναι γνωστό ότι έλαβε μία από τις παραλλαγές PAC-2 (MiM-104C, D και F), οι οποίες αποδείχθηκαν ανίκανες να καταρρίψουν ακόμη και τους παλιούς ιρακινούς βαλλιστικούς πυραύλους "Scud" κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991.

Υπάρχουν αναφορές ότι έχει παραδοθεί και μία από τις νεότερες εκδόσεις PAC-3, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη υποστηριχθεί από κανένα πραγματικό στοιχείο. Επιπλέον, αυτή η παραλλαγή δεν είναι επίσης κοντά στις δυνατότητες να καταρρίψουν ακόμη παλαιότερους υπερηχητικούς πυραύλους που χρησιμοποιούσαν εκτενώς οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, πόσο μάλλον έναν υπερηχητικό πύραυλο ελιγμών όπως ο 9-A-7660 "Kinzhal". Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι βασικές γνώσεις για το πώς λειτουργεί η φυσική καθιστούν τους ισχυρισμούς των δυτικών και του καθεστώτος του Κιέβου γελοίους. Οι εικόνες δείχνουν πως το ρωσικό όπλο χτυπήθηκε από το προαναφερθέν όχημα κινητικής θανάτωσης, το οποίο στην παραλλαγή PAC-2 πετά με περίπου 4000 χλμ. την ώρα.

Η ταχύτητα του 9-A-7660 "Kinzhal's" κυμαίνεται από πάνω από 12.000 km/h έως σχεδόν 16.000 km/h. Αν φανταζόμασταν έναν πύραυλο αναχαίτισης να πετάει με 4000 χλμ. την ώρα να χτυπά έναν άλλο πύραυλο που πετά τρεις ή τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτό, μπορεί κανείς να πιστέψει ότι θα υπήρχαν κάτι περισσότερο από ένα σωρό σπινθήρες, πόσο μάλλον ένα συντρίμμι οποιουδήποτε είδους; Ακόμη χειρότερα, ο υποτιθέμενος «ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος «Kinzhal» έπεσε στο έδαφος σε σχετικά καλή κατάσταση και στη συνέχεια μάλιστα φωτογραφήθηκε και παρουσιάστηκε ως υποτιθέμενο «αποδεικτικό στοιχείο». Έτσι, και πάλι, αν δεν ληφθεί υπόψη τίποτα περισσότερο από τη βασική φυσική, οι ισχυρισμοί γίνονται εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν υπόψη, πόσο μάλλον να ληφθούν στην ονομαστική τους αξία.

Ακόμη και ορισμένα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος του Κιέβου, όπως η Kyiv Independent, διέψευσαν σχεδόν αμέσως τους ισχυρισμούς. Μόνο μια μέρα μετά το περιστατικό, αυτό το πρακτορείο δημοσίευσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου αρνήθηκαν πως κατέρριψαν το «Kinzhal» πάνω από την πρωτεύουσα , επειδή δεν υπήρχαν ούτε μαχητικά κρούσης MiG-31K/I ούτε 9-A-7660 «Kinzhals» στον αέρα εκείνο το βράδυ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τα κυρίαρχα μέσα προπαγάνδας να παπαγαλίσουν την ιστορία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πολιτική Δύση και οι μαριονέτες της στο Κίεβο πολεμούν κατά κύριο λόγο έναν πληροφοριακό πόλεμο, αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εξήγηση για το γιατί συνεχίζουν να επιμένουν πως καταρρίφθηκε ένας ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος.

Μόλις στα τέλη Απριλίου το Κίεβο επιβεβαίωσε την παράδοση των πρώτων της συστοιχιών «Patriot» από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το σύστημα είχε ένα φρικτό ιστορικό σε κάθε είδους στόχο, είτε πρόκειται για τα ιρακινά "Scuds" πριν από περισσότερα από 30 χρόνια είτε για τα ιρανικά drones των Χούτι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική Δύση είναι δεκαετίες πίσω από τη Ρωσία στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ιστορία προπαγάνδας επιτυγχάνει τουλάχιστον δύο στόχους – προωθεί τις αμερικανικές αντιαεροπορικές άμυνες μετά από δεκαετίες ταπεινωτικών αποτυχιών και «αμαυρώνει» τη φήμη των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων. Το προηγούμενο έχει επίσης ως στόχο να βοηθήσει τις πωλήσεις των συστημάτων των ΗΠΑ, όπως ακριβώς η υπόθεση για τις δήθεν επιτυχίες του HIMARS.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail