Τι παίζει πραγματικά η Κίνα στην Ουκρανία

Φωτογραφία: Public domain
Φανταστείτε τον Πρόεδρο Xi Jinping να επιστρατεύει αμείωτη ταοϊστική υπομονή για να υποφέρει μέσα από ένα τηλεφώνημα με αυτόν τον πολεμοχαρή ηθοποιό με ένα ιδρωμένο μπλουζάκι στο Κίεβο, ενώ προσπαθούσε να του διδάξει μερικά γεγονότα της ζωής – με την υπόσχεση να στείλει μια κινεζική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Ουκρανία να συζητήσει την «ειρήνη».

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν πολλά περισσότερα απ' ό,τι συναντά το απαιτητικό μάτι που κρύβεται από αυτή την περιστρεφόμενη διπλωματική «νίκη» - τουλάχιστον από τη σκοπιά του NATOstan.

Το ερώτημα είναι αναπόφευκτο: τι νόημα έχει αυτό το τηλεφώνημα; Πολύ απλό: just business.

Η ηγεσία του Πεκίνου γνωρίζει πλήρως πως ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το αδιάσπαστο διπλό ενός αμερικανικού άμεσου πολέμου ενάντια στην Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).

Μέχρι πρόσφατα, και από το 2019, το Πεκίνο ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για το Κίεβο (14,4% των εισαγωγών, 15,3% των εξαγωγών). Η Κίνα εξήγαγε ουσιαστικά μηχανήματα, εξοπλισμό, αυτοκίνητα και χημικά προϊόντα, εισάγοντας προϊόντα διατροφής, μέταλλα και επίσης ορισμένα μηχανήματα.

Πολύ λίγοι στη Δύση γνωρίζουν ότι η Ουκρανία εντάχθηκε στο BRI το 2014 και ένα εμπορικό και επενδυτικό κέντρο BRI λειτουργούσε στο Κίεβο από το 2018. Τα έργα BRI περιλαμβάνουν μια προσπάθεια το 2017 για την κατασκευή της τέταρτης γραμμής του μετρό του Κιέβου καθώς και την εγκατάσταση 4G από την Huawei. Όλα έχουν σταματήσει από το 2022.

Η Noble Agri, θυγατρική της COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation), επένδυσε σε ένα συγκρότημα επεξεργασίας ηλιόσπορων στη Μαριούπολη και στον πρόσφατα κατασκευασμένο τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Mykolaiv. Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει απαραιτήτως τη συνεργασία μεταξύ των αρχών του Ντονμπάς και των Κινέζων όσον αφορά την ανοικοδόμηση των περιουσιακών στοιχείων [assets] τους που μπορεί να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Πεκίνο προσπάθησε επίσης να εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας και ακόμη και να αγοράσει τη Motor Sich. που μπλόκαρε το Κίεβο.

Παρακολουθήστε αυτό το νέον

Έτσι, αυτό που έχουμε στην Ουκρανία, από την κινεζική σκοπιά, είναι ένα κοκτέιλ εμπορίου / επενδύσεων BRI, σιδηροδρόμων, στρατιωτικών προμηθειών, 4G και εργασιών κατασκευών. Και μετά, το βασικό διάνυσμα: νέον.

Περίπου το μισό νέον που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ημιαγωγών προμηθευόταν, μέχρι πρόσφατα, από δύο ουκρανικές εταιρείες. Την Ίνγκας στη Μαριούπολη και την Κρυόιν στην Οδησσό. Δεν υπάρχει καμία δουλειά από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO). Αυτό επηρεάζει άμεσα την κινεζική παραγωγή ημιαγωγών. Μπορούν να στοιχηματισούν πως ο Ηγεμόνας δε χάνει ακριβώς τον ύπνο του από αυτή τη δύσκολη θέση.

Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει αξία για την Κίνα ως σταυροδρόμι BRI. Ο πόλεμος διακόπτει όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά, στην ευρύτερη εικόνα, έναν από τους διαδρόμους εμπορίου και συνδεσιμότητας που συνδέει τη Δυτική Κίνα με την Ανατολική Ευρώπη. Το BRI ρυθμίζει όλες τις βασικές αποφάσεις στο Πεκίνο – καθώς είναι η κυρίαρχη έννοια της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Και αυτό εξηγεί το τηλεφώνημα του Xi, απομυθοποιώντας κάθε ανοησία του NATOstan ότι η Κίνα τελικά δίνει προσοχή στον πολεμοχαρή ηθοποιό.

Εξίσου σχετική με το BRI είναι η γενική διμερής σχέση που υπαγορεύει τη γεωπολιτική του Πεκίνου: η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας.

Ας μεταβούμε λοιπόν στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Δελχί.

Η βασική συνάντηση στην Ινδία ήταν μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του Κινέζου συναδέλφου του Λι Σανγκφού. Ο Λι βρέθηκε πρόσφατα στη Μόσχα και έγινε δεκτός από τον Πούτιν αυτοπροσώπως για μια ειδική συνομιλία. Αυτή τη φορά κάλεσε τον Σόιγκου να επισκεφθεί το Πεκίνο, και αυτό έγινε αμέσως δεκτό.

Περιττό να προσθέσουμε πως κάθε παίκτης στο SCO και πέραν αυτού, συμπεριλαμβανομένων των εθνών που είναι προς το παρόν απλώς παρατηρητές ή εταίροι διαλόγου, καθώς και άλλοι που θέλουν να γίνουν πλήρη μέλη, όπως η Σαουδική Αραβία, έδωσαν πολύ μεγάλη προσοχή στη συντροφικότητα Shoigu-Shangfu.

Όταν πρόκειται για τα βαθιά στρατηγικά «stans» της Κεντρικής Ασίας, αυτό αντιπροσωπεύει τα έξι πόδια υπό θεραπεία για τους ευσεβείς πόθους του Ηγεμόνα της χρήσης τους σε ένα σχέδιο "Διαίρει και βασίλευε" που φέρνει αντιμέτωπους τη Ρωσία εναντίον της Κίνας.

Οι Shoigu-Shangfu έστειλαν επίσης ένα λεπτό μήνυμα στα μέλη του SCO, Ινδία και Πακιστάν - σταματήστε τις διαμάχες και στην περίπτωση του Δελχί, να αντισταθμίζετε τα στοιχήματά σας - και στο πλήρες μέλος (το 2023) το Ιράν και το εγγύς μελλοντικό μέλος της Σαουδικής Αραβίας: εδώ είναι, αυτό το τραπέζι που έχει σημασία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν επίσης την αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ BRI και SCO, και οι δύο υπό την ηγεσία Ρωσίας-Κίνας.

Οι BRICS είναι ουσιαστικά μια οικονομική λέσχη – πλήρης με τη δική της τράπεζα, την NDB – και επικεντρωμένη στο εμπόριο. Αφορά κυρίως την ήπια δύναμη. Ο SCO επικεντρώνεται στην ασφάλεια. Πρόκειται για σκληρή δύναμη. Μαζί, αυτοί είναι οι δύο βασικοί οργανισμοί που θα ανοίξουν τον πολυμερή δρόμο.

Όσο για το τι θα μείνει από την Ουκρανία, το αγοράζουν ήδη δυτικοί mega-players όπως οι BlackRock, Cargill και Monsanto. Ωστόσο, το Πεκίνο σίγουρα δεν υπολογίζει πως δε θα πάρει τίποτε. Έχουν συμβεί πιο περίεργα πράγματα από το μελλοντικό άκρο της Ουκρανίας που τοποθετείται ως λειτουργικός εταίρος του BRI για το εμπόριο και τη συνδεσιμότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail