Σουδάν: Το νέο γεωπολιτικό πεδίο μάχης μεταξύ Ανατολής και Δύσης;

Το ενδεχόμενο ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου που πυροδοτήθηκε από μια συμπλοκή φατριών εντός της στρατιωτικής κυβέρνησης του Σουδάν αποτελεί απειλή αποσταθεροποίησης πέρα ​​από τα σύνορα του έθνους – στην Αφρική, τη Δυτική Ασία και την αναδυόμενη πολυπολική τάξη πραγμάτων. Αυτό ταιριάζει στη δύση μια χαρά.

Η ιστορία του Σουδάν είναι μια ιστορία αντιθέσεων και αντιφάσεων. Είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες και πόρους, αλλά μαστίζεται από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και την εκμετάλλευση. Οι δυνάμεις που χωρίζουν το Σουδάν είναι περίπλοκες και πολύπλευρες, αλλά ένα είναι σίγουρο: το μέλλον αυτού του έθνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο.

Matthew Ehret - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να κατανοήσουμε πλήρως τη δυναμική αυτής της αυξανόμενης σύγκρουσης, είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε πέρα ​​από τα σύνορα του Σουδάν. Πρέπει να δοθεί προσοχή στην ευρύτερη γεωπολιτική χημεία στο Κέρας της Αφρικής, στον Περσικό Κόλπο, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ασίας, ακόμη και στην Ουκρανία.

Κάποτε το μεγαλύτερο αφρικανικό έθνος με πληθυσμό 46 εκατομμυρίων και η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα, το Σουδάν υπέστη μια σεισμική μετατόπιση το 2011 με ένα δυτικό πρωταθλητή βαλκανισμό, ο οποίος χώρισε τη χώρα σε ένα «μουσουλμανικό βορρά» και έναν «χριστιανικό / ανιμιστικό νότο».

Τα άκρα πλούτου και φτώχειας

Η χώρα είναι ευλογημένη με μια από τις πιο πλούσιες σε νερό ζώνες της γης. Ο Λευκός και ο Μπλε Νείλος συνδυάζονται για να σχηματίσουν τον ποταμό Νείλο, ο οποίος ρέει βόρεια στην Αίγυπτο. Η αφθονία του νερού του Σουδάν συμπληρώνεται από γόνιμο έδαφος και τεράστια κοιτάσματα χρυσού και πετρελαίου.

Η πλειοψηφία αυτών των πόρων βρίσκεται στο νότο, δημιουργώντας ένα βολικό γεωλογικό χάσμα που οι δυτικοί στρατηγοί έχουν εκμεταλλευτεί για πάνω από έναν αιώνα για να προωθήσουν την απόσχιση.

Παρά την αφθονία των πόρων του, το Σουδάν είναι επίσης ένα από τα φτωχότερα έθνη στον κόσμο. Το 35 τοις εκατό του πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια και ένα εκπληκτικό νούμερο των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων – ή το 50 τοις εκατό του πληθυσμού – υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια.

Αν και το Σουδάν πέτυχε πολιτική ανεξαρτησία το 1956, όπως και πολλές άλλες πρώην αποικίες, δεν ήταν ποτέ πραγματικά οικονομικά ανεξάρτητο. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν μια στρατηγική που είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως πριν εγκαταλείψουν την Ινδία το 1946 – διαίρει και κυριάρχησε – σκαλίζοντας «βόρειες» και «νότιες» φυλές, που οδήγησαν σε εμφύλιους πολέμους που ξεκίνησαν μήνες πριν την ανεξαρτησία του Σουδάν το 1956.

Στρατηγός εναντίον Στρατηγού

Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 2011, το Νότιο Σουδάν βυθίστηκε σε έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε επτά χρόνια. Στο μεταξύ, ο Βορράς χτυπήθηκε από δύο πραξικοπήματα. Το πρώτο το 2019, το οποίο ανέτρεψε τον Πρόεδρο Omar al-Bashir, και το δεύτερο το 2021, με αποτέλεσμα την τρέχουσα μεταβατική κυβέρνηση που μοιράζεται την εξουσία υπό την στρατιωτική καθοδήγηση, υπό την ηγεσία του προέδρου του Κυρίαρχου Συμβουλίου, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan, και του αναπληρωτή του, Στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο.

Είναι αυτοί οι δύο πρώην σύμμαχοι-που έγιναν αντίπαλοι που βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της σύγκρουσης τραβώντας το Σουδάν σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις στο πλαίσιο της ταχέως αναπτυσσόμενης πολυπολικής τάξης.

Μετά το πραξικόπημα του 2021 στο Σουδάν, οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί, ο Dagalo και ο Burhan, συνέχισαν τη δυναμική προς την οικοδόμηση έργων μεγάλης κλίμακας. Η Κίνα χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση 4725 χιλιομέτρων ανενεργών σιδηροδρόμων της αποικιακής εποχής που συνδέουν το λιμάνι του Σουδάν με το Νταρφούρ και το Τσαντ.

Μια πρόσφατη έκθεση του The Cradle υποστηρίζει πως εάν διατηρηθεί η ειρήνη στο Κέρας της Αφρικής και η νέα σύγκρουση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας έχει ως αποτέλεσμα μια διαρκή ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη, τότε η αναβίωση του έργου της Γέφυρας του Κέρας της Αφρικής, που ήταν το τελευταίο που προτάθηκε το 2010, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.



Ο Παγκόσμιος Νότος επωφελείται από τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας

Την τελευταία δεκαετία, η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας κερδίζει γρήγορα την εύνοια μεταξύ των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Με τα πέντε κράτη μέλη των BRICS να αντιπροσωπεύουν πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και το 31,5 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ, η Κίνα και η Ρωσία παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε μεγάλα έργα υποδομής, νερού και ενέργειας, ενώ υποστηρίζουν επίσης τις στρατιωτικές ανάγκες των εθνών που αντιμετωπίζουν αποσταθεροποίηση.

Αυτό έχει θέσει το σκηνικό για μια νέα εποχή γεωοικονομίας που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Το Κέρας της Αφρικής, που περιλαμβάνει το Βόρειο και το Νότιο Σουδάν, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Τζιμπουτί, τη Σομαλία και την Κένυα, έχει ενταχθεί σε αυτή τη θετική δυναμική ειρήνης και ανάπτυξης.

Η Αιθιοπία μπόρεσε να τερματίσει την 20ετή σύγκρουσή της με τη γειτονική Ερυθραία το 2018 και να καταπνίξει έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο το Νοέμβριο του 2022. Επιπλέον, οι διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας διευκόλυναν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης, ενώ ακόμη και η Συρία έχει δει μια νέα ελπίδα να αναδύεται με τη συναίνεση του Αραβικού Συνδέσμου ότι το δόγμα αλλαγής καθεστώτος υπό τις ΗΠΑ κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει τελειώσει.

Οι πολυπολικές προοπτικές του Σουδάν

Ενώ η αιτία της πρόσφατης βίας στο Σουδάν παραμένει αβέβαιη, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι γνωστά. Πριν από την πρόσφατη έκρηξη βίας που στοίχισε σχεδόν 500 ζωές, το Σουδάν έκανε σημαντικά βήματα προς την εδραίωση της συμμετοχής του στην αναδυόμενη πολυπολική συμμαχία.

Αυτό περιελάμβανε την υποβολή από το Σουδάν αιτήματος για ένταξη στη συμμαχία BRICS+ μαζί με άλλα 19 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών κρατών που είναι πλούσια σε πόρους, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Νιγηρία και η Ζιμπάμπουε. Η απόφαση του Σουδάν να παραχωρήσει στη Ρωσία πλήρη χρήση του λιμένα του Σουδάν και να συμμετάσχει σε μεγάλης κλίμακας οικονομική ανάπτυξη με την Κίνα, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Κουβέιτ θεωρήθηκε θετική εξέλιξη από πολλούς, αλλά προκάλεσε απειλές για «συνέπειες» από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ John Godfrey.

Τον Απρίλιο του 2021, υπογράφηκαν συμφωνίες για την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου Αιγύπτου-Σουδάν μήκους 900 χιλιομέτρων που συνδέει το Ασουάν με το Γουάντι Χάλφα και το Χαρτούμ του Σουδάν. Τον Ιούνιο του 2022, ολοκληρώθηκε μια μελέτη σκοπιμότητας που ανέθεσαν από κοινού οι κυβερνήσεις Αιθιοπίας-Σουδάν, η οποία σκιαγραφούσε έναν τυπικό σιδηρόδρομο μήκους 1522 km που συνδέει την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας με το Χαρτούμ και το λιμάνι του Σουδάν.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Κίνα υποσχέθηκε οικονομική και τεχνική υποστήριξη για να επεκτείνει τη σιδηροδρομική γραμμή Μομπάσα-Ναϊρόμπι μήκους 578 χιλιομέτρων στην Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και την Αιθιοπία, όπου ολοκληρώθηκε ο σιδηρόδρομος Αντίς Αμπέμπα-Τζιμπούτι που κατασκευάστηκε από την Κίνα. 2017. Σε αυτό το ολοκληρωμένο έργο, συμπεριλήφθηκαν επεκτάσεις στην Ερυθραία.

Σιδηροδρομικές γραμμές στην αφρικανική ήπειρο

Η αναβίωση του καναλιού Jonglei

Το νερό και το πετρέλαιο είναι και οι δύο άφθονοι πόροι στο Νότιο Σουδάν, καθιστώντας την ασφάλεια της περιοχής κορυφαία προτεραιότητα για τα αφρικανικά συμφέροντα του Πεκίνου. Παρά την αφθονία αυτή, οι υποδομές της χώρας είναι φτωχές, χωρίς να έχει κανένα μέσο για να μεταφέρει αυτούς τους πόρους στην αγορά ή να τους χρησιμοποιήσει για βιομηχανικούς σκοπούς.

Το νερό είναι εξίσου γεωπολιτικά σημαντικό με το πετρέλαιο, αν όχι περισσότερο. Έτσι, πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια, ξεκίνησε το έργο Jonglei Canal, το οποίο είχε ως στόχο να συνδέσει το Λευκό και το Γαλάζιο Νείλο στο Νότιο Σουδάν, δημιουργώντας ένα κανάλι 360 km που θα εκτρέψει την απορροή του νερού από τον Άνω Λευκό Νείλο.



Το κανάλι θα είχε ως αποτέλεσμα 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα να κατευθύνονται βόρεια στην Αίγυπτο, ενώ 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελώδους γης θα μετατραπούν σε γεωργική γη. Το έργο θα έκανε την έρημο να ανθίσει στην Αίγυπτο και το βόρειο Σουδάν, μετατρέποντας το Σαχέλ στο καλάθι ψωμιού της Αφρικής. Ωστόσο, το έργο σταμάτησε μετά από σκάψιμο 250 χιλιομέτρων από ένα γερμανικής κατασκευής σκαπτικό μηχάνημα Bucketwheel 2300 τόνων, καθοδηγούμενο με λέιζερ.

Ο αποσχιστικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Νότιου Σουδάν (SPLA), με επικεφαλής τον μορφωμένο στη Δύση John Garang De Mabior, ξεκίνησε έναν εμφύλιο πόλεμο το 1983 και απήγαγε τους χειριστές της μηχανής, σταματώντας ουσιαστικά το έργο. Συγκεκριμένα, η διδακτορική διατριβή του De Mabior το 1981 στις ΗΠΑ επικεντρώθηκε στην περιβαλλοντική ζημιά που θα προκαλούσε το κανάλι Jonglei εάν δε διαχειριζόταν σωστά.

Θολώνει τα νερά


Παρά τις προσπάθειες του πρώην προέδρου Omar al-Bashir να επανεκκινήσει αυτό το έργο από το 1989 – μέχρι τη διχοτόμηση του Σουδάν το 2011 – οι συνεχείς αποσταθεροποιήσεις δεν επέτρεψαν ποτέ την αναβίωση αυτού του έργου.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Αντιπρόεδρος Υποδομής του Νοτίου Σουδάν, στρατηγός Ταμπάν Ντενγκ Γκάι, ζήτησε την επανέναρξη του καναλιού Jonglei, λέγοντας:

«Εμείς, οι άνθρωποι στο Bentiu και στο Fangak, δεν έχουμε πού να μείνουμε. Μπορεί να μεταναστεύσουμε στην Ανατολική Νούερ [ανατολική όχθη του Λευκού Νείλου] επειδή χάσαμε τη γη μας από πλημμύρες… Οι άνθρωποι ρωτούν ποιος άνοιξε αυτόν τον τεράστιο όγκο νερού γιατί δεν το ζήσαμε ποτέ αυτό για δεκαετίες. Φυσικά, η Ουγκάντα ​​και η Κένυα άνοιξαν το νερό, επειδή η Καμπάλα ήταν σχεδόν βυθισμένη λόγω της άνοδο της στάθμης του νερού από τη λίμνη Βικτώρια. Το σκάψιμο του καναλιού Jonglei που σταμάτησε πρέπει να αναθεωρηθεί… Για να μη βυθιστεί η γη μας από πλημμύρες, ας αφήσουμε αυτό το νερό να ρέει σε όσους το χρειάζονται στην Αίγυπτο».

Ο στρατηγός Taban αναφέρθηκε σε μια έκθεση του ΟΗΕ που περιγράφει λεπτομερώς τους 380.000 αμάχους που εκτοπίστηκαν λόγω των πρόσφατων πλημμυρών στον υγρότοπο Sudd και δήλωσε: «Η λύση βρίσκεται στο άνοιγμα των πλωτών οδών και στην επανάληψη της διάνοιξης του καναλιού Jonglei, με βάση τις συνθήκες και τα συμφέροντα του Νοτίου Σουδάν καταρχήν».

Ο στρατηγός Taban είχε συνεργαστεί στενά με τον Υπουργό Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης του Νοτίου Σουδάν Manawa Gatkouth, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αναβίωσε αυτό το έργο από τη διαίρεση του 2011, υποβάλλοντας πρόταση στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Νοτίου Σουδάν το Δεκέμβριο του 2021.

Αυτή η πρόταση προέκυψε απευθείας από συμφωνίες για την κατασκευή συνεργατικών έργων ύδρευσης που κατέληξε ο Gatkouth με την αιγυπτιακή κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2020.

Τότε, ο Αιγύπτιος υπουργός υδατικών πόρων δήλωσε πως «η Αίγυπτος θα αυξήσει τον αριθμό των αναπτυξιακών έργων για τη συλλογή και αποθήκευση όμβριων υδάτων, με στόχο την εξυπηρέτηση του λαού του Νοτίου Σουδάν».

Μπότες στο έδαφος: Η δύση επιστρέφει

Αναμενόμενα, η σουδανική κρίση έχει τραβήξει την προσοχή λόγω της εμπλοκής των αγγλοαμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στις 23 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ψήφισμα Πολεμικών Εξουσιών για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Σουδάν, το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία.

Εκεί που όλα τα άλλα έθνη κινήθηκαν γρήγορα για να απομακρύνουν τους πολίτες και το διπλωματικό τους προσωπικό, 16.000 πολίτες των ΗΠΑ έχουν μείνει χωρίς υποστήριξη, παρέχοντας μια βολική δικαιολογία για να εισαγάγουν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην εικόνα για να «αποκαταστήσουν την τάξη».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η έκπληξη εμφάνισης της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην περιοχή στις 9 Μαρτίου. Μία από τους βασικούς αρχιτέκτονες της μετατροπής της Ουκρανίας σε ένα συγκρουσιακό κράτος με τη Ρωσία, η Νούλαντ καυχήθηκε κατά την επίσκεψή της πως συζήτησε μια «δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν», μαζί με τις ανθρωπιστικές της ανησυχίες για τη Σομαλία και την Αιθιοπία.

Το Σουδάν, παρεμπιπτόντως, εξαρτάται από τις εισαγωγές σιταριού, το 85% των οποίων προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Μέχρι σήμερα, το National Endowment for Democracy (NED) χρηματοδοτεί πάνω από 300 ξεχωριστές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Αφρική και τουλάχιστον 13 στο Σουδάν – όλες χρησιμοποιούν τη δοκιμασμένη τακτική του να εξοπλίζουν τους φιλοδυτικούς τοπικούς φιλελεύθερους για να καταστρέψουν τα δικά τους έθνη με το εξώφυλλο της «οικοδόμησης της δημοκρατίας», των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ενεργειών «κατά της διαφθοράς».

Αντίθετα, ο Παγκόσμιος Νότος βλέπει όλο και περισσότερο τις ανερχόμενες πολυπολικές δυνάμεις Κίνα, Ρωσία και την αυξανόμενη συμμαχία συμμάχων τους, ως προώθηση μιας μη υποκριτικής προσέγγισης για την υποστήριξη ζωτικών έργων υποδομής και γνήσιων εθνικών συμφερόντων.

Αυτοί οι νέοι φορείς στη διεθνή σκηνή δίνουν προτεραιότητα στην ολοκλήρωση μεγάλης κλίμακας δικτύων νερού, τροφίμων, ενέργειας και μεταφορών, τα οποία όχι μόνο ωφελούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και επηρεάζουν θετικά τις περιοχές πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα.

Αυτά τα μετασχηματιστικά έργα, όπως η φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Πεκίνου, προάγουν την ενότητα και την πρόοδο ξεπερνώντας τον φυλετισμό, το φανατισμό, τη φτώχεια και την σπανιότητα που η Δύση στηρίζεται ιστορικά για να σπείρει τη σύγκρουση. Με την αύξηση των επιπέδων εκπαίδευσης και την παροχή ποιοτικών θέσεων εργασίας πέρα ​​από τα φυλετικά και εθνικά σύνορα, η οικονομική ανάπτυξη πυροδοτεί την αξιοπρέπεια και την καινοτομία που αποτελεί απειλή για τους ολιγάρχες με ιμπεριαλιστικές τάσεις.

Ενώ τα αίτια της κρίσης στο Σουδάν δεν είναι πλήρως κατανοητά, είναι σαφές πως υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που εργάζονται που επιδιώκουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα προς όφελός τους. Ωστόσο, η απάντηση στα προβλήματα του Σουδάν βρίσκεται σε μια διαφορετική προσέγγιση – αυτή που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη υποδομών και την οικοδόμηση εθνών και όχι στα στενά γεωπολιτικά συμφέροντα και την αλλαγή καθεστώτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail