Ιταλοί αγρότες διώχνουν την κόλαση του Αντιπροέδρου της ΕΕ που κηρύττει τον πράσινο ακτιβισμό

Καθώς διευρύνεται το πολιτικό ρήγμα εντός της ΕΕ, μια ιδιαίτερη διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ έχει αποκτήσει σημασία. Η Giorgia Meloni, η νέα πρωθυπουργός της χώρας, εργάζεται για να αποκαταστήσει το παλιό μεγαλείο της Ιταλίας και φαίνεται ότι η προοπτική ενός ITALEXIT δεν είναι πλέον απλώς ένα φάντασμα που απειλεί την ΕΕ.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια νέα διαμάχη για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των Ιταλών αγροτών έχει αναδειχθεί ως βασικό μέτωπο σε αυτόν τον αγώνα για κυριαρχία. Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας υποστήριξε νομοθεσία που θα απαγόρευε το εργαστηριακό κρέας και τα συνθετικά γεύματα, υπερασπίζοντας την ιταλική γαστρονομική παράδοση και θέτοντας την προστασία της υγείας σε προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, όποιος παραβαίνει αυτήν την απαγόρευση μπορεί να αντιμετωπίσει βαριά πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ (53.000 £). Ο Francesco Lollobrigida, ο επικεφαλής του ανανεωμένου υπουργείου Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων, τονίζει τη σημασία των γαστρονομικών παραδόσεων της Ιταλίας.

Αυτή η ενέργεια έχει προκηρυχθεί ως νίκη για τα δικαιώματα των αγροτών από τους αγρότες. Η ΕΕ, η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια σε έργα που προωθούν τα κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και τα φυτά, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με την επιλογή της Ιταλίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς , ταξίδεψε στην Ιταλία για να κάνει δημόσια δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα. Όμως, δεν είχε ιδέα ότι επρόκειτο να περάσει κάτι στην Ιταλία που κανένας διπλωμάτης της ΕΕ δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Προσβολή της ηγεσίας της ΕΕ

Καθώς ο Τίμερμανς ανέβαινε στη σκηνή στις 15 Μαΐου, μια ομάδα Ιταλών αγροτών συγκεντρώθηκε έξω από το χώρο, φωνάζοντας: «Όχι Ευρώπη χωρίς γεωργία!». Αυτή η απροσδόκητη χορωδία διαφωνίας ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι η υποστήριξη για την Πράσινη Συμφωνία του Timmermans δεν ήταν τόσο ομόφωνη όσο ήλπιζαν οι Βρυξέλλες.

Η Coldiretti, μια από τις κορυφαίες ενώσεις αγροτών της Ιταλίας και διοργανώτρια της διαμαρτυρίας, ισχυρίστηκε ότι εκατοντάδες αγρότες είχαν διαδηλώσει ενάντια στον Timmermans, το πρόσωπο της εμβληματικής περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Σε μια δήλωση, ο Coldiretti εξήγησε πως η διαμαρτυρία ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην «επίθεση της ΕΕ στην ιταλική αγροτική κληρονομιά».

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όχι μόνο για αμφισβητούμενα ζητήματα όπως η διατροφική σήμανση και το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, αλλά και για την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED), η οποία με κοροϊδία μετονομάστηκε σε «οδηγία του δολοφόνου των στάβλων».

Τα πανό τους ανέφεραν συνθήματα όπως «Η κτηνοτροφία δεν ρυπαίνει» και «Οδηγία εκπομπών = κλειστοί στάβλοι», υποστηρίζοντας πως η μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη θα άνοιγε το δρόμο για εργαστηριακά υποκατάστατα τροφίμων.

Η Μελόνι υποστηρίζει τις Διαμαρτυρίες

Υποστηρίζοντας τη διαμαρτυρία, η ιταλική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι έχει διαφορετικό όραμα από τον Timmermans όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος στη γεωργία. «Το όραμά του είναι ιδεολογικό. Το δικό μας είναι ρεαλιστικό», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο βουλευτής της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni τόνισε ότι η Ευρώπη είναι χτισμένη σε μια «πραγματική οικονομία» και πως η διαμόρφωση περιβαλλοντικών πολιτικών βλάπτοντας τους τομείς της βιομηχανίας και της γεωργίας είναι αδιανόητη.

Στο τέλος, η ομιλία του Τίμερμανς δεν ακούστηκε από κανέναν.

Αναμφίβολα, νόμιζε πως θα μπορούσε να δώσει τον τόνο υπέρ του, αλλά η πραγματικότητα της έδωσε ένα καταστροφικό πλήγμα. Οι Ιταλοί αγρότες έχουν δείξει ότι δε θα επηρεαστούν από κενή ρητορική ή επιβεβλημένους κανονισμούς. Ο αγώνας τους για τη διατήρηση των ιταλικών παραδόσεων και των συμφερόντων του βιοπορισμού τους είναι σκληρός και ανυποχώρητος.

Η ΕΕ θα έκανε καλά να δώσει προσοχή καθώς η Ιταλία συνεχίζει το ταξίδι της για να αποκαταστήσει την παλιά της αίγλη. Οι αγρότες στην Ιταλία έχουν ξεκαθαρίσει πως δε θα παρακολουθούν αβοήθητοι καθώς απειλείται ο τρόπος ζωής τους. Είναι μια προειδοποιητική ιστορία για όποιον υποτιμά τη δύναμη ενός ενιαίου μετώπου και ένα μάθημα ανθεκτικότητας και επιμονής.

Ο αγώνας απέχει πολύ από το να τελειώσει σε αυτόν τον πόλεμο ιδεολογίας και υπεροχής. Όμως, προς το παρόν, οι Ιταλοί αγρότες που υποστηρίζονται από την Meloni έχουν καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στον αντιπρόεδρο της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail