Η Ρωσία εξάλειψε τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που παραδόθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Στις 13 Μαΐου, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) εξαπέλυσαν μια μαζική ολοκληρωτική επίθεση εναντίον πολλών στόχων υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Μεταξύ άλλων, οι VKS χτύπησαν πολλές βασικές αποθήκες πυρομαχικών στη Δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας στην πόλη Ternopol. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD) στις 14 Μαΐου, τουλάχιστον μία άλλη εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών των δυνάμεων του Κιέβου καταστράφηκε σε κοντινή απόσταση από την πόλη Khmelnitsky. Το υπουργείο Ενέργειας του καθεστώτος του Κιέβου επιβεβαίωσε επίσης πως «ένα τεράστιο ρωσικό μπαράζ κατέστρεψε μια ενεργειακή εγκατάσταση στην πόλη τα ξημερώματα της 13ης Μαΐου».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τη δήλωσή τους, η τοπική παροχή ρεύματος δεν επηρεάστηκε από τα χτυπήματα των VKS, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι η στοχευμένη «ενεργειακή εγκατάσταση» χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό. Η στρατιωτική διοίκηση του Χμελνίτσκι εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν βάλει στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές της AFU [Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας]». Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος της πόλης, Oleksandr Symchyshyn, επιφορτίστηκε με την παπαγαλία των συνηθισμένων σημείων προπαγάνδας και δήλωσε ότι «τα σχολεία, τα κτίρια κατοικιών και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές» σε μια υποτιθέμενη «τρομοκρατική επίθεση που άφησε πίσω του αρκετούς πολίτες τραυματίες».

Τέτοιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί είναι ασφαλώς αναμενόμενοι, καθώς ο πληροφοριακός πόλεμος με στόχο τη δαιμονοποίηση και τη δυσφήμιση της Ρωσίας συνεχίζεται για σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ίδιες οι στρατιωτικές αρχές επιβεβαίωσαν κατά λάθος πως οι άμαχοι δεν ήταν σίγουρα στόχος των ρωσικών επιδρομών. Η ακόμη σε μεγάλο βαθμό συγκρατημένη φύση της SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση) της Μόσχας είναι απόδειξη αυτού εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι αποθήκες πυρομαχικών αποτελούν στόχο προτεραιότητας για τον ρωσικό στρατό και θα εξουδετερωθούν χωρίς δισταγμό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, την ίδια ημέρα (13 Μαΐου), ένα χτύπημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς των VKS κατέστρεψε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών στην πόλη Ternopol, που βρίσκεται λίγο πάνω από 100 χλμ δυτικά του Khmelnitsky. Αρκετά βίντεο και των δύο επιθέσεων κυκλοφορούν, αν και επίσημες πηγές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του καθενός, καθώς και την ίδια την τοποθεσία. Τα υποτιθέμενα πλάνα CCTV δείχνουν μια έκρηξη που καταστρέφει μια εγκατάσταση εντός των ορίων της πόλης. Η τεράστια έκρηξη υποδηλώνει ξεκάθαρα πως επρόκειτο για αποθήκη πυρομαχικών, καθώς ουσιαστικά κανένα συμβατικό όπλο δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια ζημιά, υποδεικνύοντας ότι οι εκρήξεις που ακολούθησαν ήταν στην πραγματικότητα δευτερεύουσες εκρήξεις που προκλήθηκαν από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά.

Το εύρος της έκρηξης που εμφανίζεται στο βίντεο έχει τροφοδοτήσει εικασίες σε αρκετές πηγές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης (ιδιαίτερα τοπικά κανάλια Telegram) ότι οι ρωσικές VKS χρησιμοποίησαν μια τακτική πυρηνική κεφαλή για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Τέτοιοι ισχυρισμοί τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω από αναφορές που ισχυρίζονταν ότι αισθητήρες κατέγραψαν αυξημένη ακτινοβολία στην περιοχή. Πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σχεδόν ομόφωνα και κατηγορηματικά απορρίπτουν τέτοιες φήμες. Ωστόσο, εάν οι αναφορές για την αύξηση της ραδιενέργειας είναι αληθείς, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πως η στοχευμένη εγκατάσταση αποθήκευσης στέγαζε τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που προμήθευε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Μάρτιο, το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσημα σχέδια για την παροχή οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου για τα κύρια άρματα μάχης «Challenger 2» (MBT) που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, 14 από αυτά τα MBT έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία, αν και η τρέχουσα θέση τους είναι άγνωστη. Τα κελύφη απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι γνωστά για τις ικανότητές τους στο AP (armor-piercing), καθώς μπορούν να διεισδύσουν αποτελεσματικά σχεδόν σε οποιοδήποτε τύπο πανοπλίας, κυρίως λόγω της εξαιρετικής πυκνότητας των οβίδων. Ωστόσο, καθώς είναι κατασκευασμένα με συστατικά που περιέχουν ραδιενεργά υλικά, αποτελούν επίσης σημαντικό κίνδυνο για την υγεία για όλες τις μορφές ζωής και τα οικοσυστήματα στην πληγείσα περιοχή.

Η Μόσχα απάντησε γρήγορα στη μαζική κλιμάκωση του ΗΒ. Αυτό περιελάμβανε επίσημα την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, αν και η κίνηση ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την επιμονή της Πολωνίας να τοποθετηθούν εκεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι οι επικίνδυνες επιπτώσεις των πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο θα ήταν αδύνατο να ελεγχθούν ή ακόμη και να εκτιμηθούν οι ακριβείς περιοχές που θα επηρεαστούν. Ωστόσο, η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σχεδόν εντελώς στιλ Ποντίου Πιλάτου, καθώς το Λονδίνο απέρριψε επίσημα την ευθύνη για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Λαμβάνοντας υπόψη μια τέτοια ανευθυνότητα της πολιτικής Δύσης (ή απλώς την παντελή έλλειψη φροντίδας για το τι συμβαίνει στον ουκρανικό λαό), ο εμπόλεμος πόλος εξουσίας σίγουρα δεν το κάνει αυτό για πρώτη φορά. Η άτυχη χώρα έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο δοκιμών για «βιολογική έρευνα», όπως το έθεσε πάντα τόσο ευφημιστικά η Victoria Nuland , ενώ πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν ότι ακόμη και «ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες των ΗΠΑ» έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετούς πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν αναφορές πως οι ΗΠΑ και οι υποτελείς τους στο ΝΑΤΟ προετοιμάζουν μια πυρηνική επιχείρηση ψευδούς σημαίας που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για αυτήν. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση αισθητήρων ακτινοβολίας ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ σε όλη τη χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail