[ΑΝΑΛΥΣΗ] Γιατί η επανεκλογή του Ερντογάν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα ρωσικά συμφέροντα

Gavriil GRIGΟRΟV / SPUΤΝΙK / AFΡ
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κοινός υποψήφιος για την προεδρία της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαδίδει «deepfakes» ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Τουρκία. Σε ένα tweet που αναρτήθηκε στις 11 Μαΐου, επεσήμανε πως οι συνωμοσίες, τα βαθιά ψεύδη και οι βιντεοκασέτες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη χώρα ήταν έργο Ρώσων ηθοποιών. Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες, προέτρεψε τη Ρωσία να σταματήσει να αναμιγνύεται στις τουρκικές υποθέσεις εάν ελπίζει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις μετά τις 14 Μαΐου.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι ώρες πριν από τη δήλωση του Kılıçdaroğlu, ο τρίτος υποψήφιος Muharrem İnce αποχώρησε από την κούρσα, κάτι που φέρεται να οφείλεται σε στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες συκοφαντίας. Δεδομένου πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ενδέχεται να υποστηρίξουν τον İnce είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξουν τον Kılıçdaroğlu, η αποχώρηση του İnce μπορεί φαινομενικά να αυξήσει τις πιθανότητες του Kılıçdaroğlu να εκλεγεί. Για το λόγο αυτό, μέσα ενημέρωσης και λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοντά στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκαν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις που θέλουν την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου ήταν πίσω από τη συκοφαντική εκστρατεία εναντίον του Ιντζέ. Ωστόσο, οι σοβαρές καταγγελίες του Kılıçdaroğlu κατά της Ρωσίας έχουν κλιμακώσει σημαντικά τη συζήτηση. Το ερώτημα παραμένει: Έχει η Ρωσία την ικανότητα και τους πόρους να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις πληροφοριών και κυβερνοχώρου;

Ιστορικά, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας χαρακτηρίζονται από μια περίπλοκη αντιπαλότητα, με διασταυρούμενες περιοχές επιρροής και αρκετούς πολέμους. Είναι φυσικό και τα δύο έθνη να παρακολουθούν το ένα το άλλο και να επιδιώκουν επιρροή το ένα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική του άλλου. Ωστόσο, μια ανισορροπία που προκαλείται από την κυριαρχία των δραστηριοτήτων πληροφοριών μιας χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας. Μέχρι το 2015, εικαζόταν ότι υπήρχε ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας όσον αφορά τις δραστηριότητες πληροφοριών. Ωστόσο, γεγονότα που συνέβησαν το 2015 αμφισβήτησαν αυτή την αντίληψη.

Η κρίση στις τουρκορωσικές σχέσεις εντάθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015, όταν ένα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-24 κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κοινό περίμεναν με ανυπομονησία πώς θα απαντούσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει αρκετές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της απελευθέρωσης των βίζα και της απαγόρευσης των εξαγωγών τομάτας. Ωστόσο, όλοι περίμεναν πως ο Πούτιν θα μπορούσε να σχεδιάσει κρυφά ενέργειες πέρα ​​από αυτές τις κυρώσεις. Το τουρκικό κοινό έμαθε άθελά του την απάντηση το 2017 λόγω ενός εγγράφου που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του Enver Altaylı, κορυφαίου εμπειρογνώμονα σε θέματα Ρωσίας και πρώην αξιωματικού των πληροφοριών του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT).

Κατά τη διάρκεια της δίκης του Altaylı εμφανίστηκε ένα έγγραφο που φέρεται να είχε προετοιμαστεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB), το οποίο έριξε φως στις δραστηριότητες πληροφοριών της Ρωσίας στην Τουρκία.

Ο Altaylı υποστήριξε ότι το έγγραφο, το οποίο βρέθηκε στο τηλέφωνό του, ήταν μια έκθεση της FSB που ετοιμάστηκε για τον διευθυντή της FSB Alexander Bortnikov. Η έκθεση σχεδιάστηκε για να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία μετά το περιστατικό με το μαχητικό αεροσκάφος. Ο Φεριντούν Μπιλγκίν, ο κύριος σύμβουλος του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε πως έλαβε και διαβίβασε αυτήν την έκθεση στον πρωθυπουργό.

Η έκθεση υποδηλώνει την ύπαρξη Ρώσων πρακτόρων εντός της MİT και προτείνει την παροχή ψευδών πληροφοριών στο κράτος. Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης τον γιο του Προέδρου Ερντογάν, Μπιλάλ Ερντογάν, ως «Υπουργό Ενέργειας του ISIS» και ζητά την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του Μπιλάλ Ερντογάν και του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Οι ισχυρισμοί στην έκθεση υπονοούν πως η FSB έχει διασυνδέσεις με τον Τύπο, τη MIT και το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας και ότι η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές πολιτικής στην Τουρκία.

Ενώ το ακριβές μέγεθος και η επιρροή της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Τουρκία παραμένει αβέβαιη, η συγγνώμη του Προέδρου Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και η επακόλουθη βελτίωση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων υπαινίσσονται την επιτυχή διείσδυση της Ρωσίας στους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς και επίσης υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να κατέχει ενοχοποιητικά έγγραφα που σχετίζονται με το υποτιθέμενο εμπόριο πετρελαίου του ISIS, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον Ερντογάν και τους στενούς του συνεργάτες.

Η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2017, παρά την ασυμβατότητά του με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αφαιρέθηκε από το κοινό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 λόγω της αγοράς του συστήματος S-400. Αυτό σηματοδότησε μια αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream και η ανάθεση σύμβασης για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας σε ρωσικές εταιρείες υποδηλώνουν την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Τουρκία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, η επανεκλογή του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Πούτιν. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά οι κατηγορίες του Kılıçdaroğlu κατά της Ρωσίας. Οι παρατηρήσεις του ενίσχυσαν την παγκόσμια προσοχή στις τουρκικές εκλογές. Τώρα, οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση από τη Ρωσία ή την κυβέρνηση Ερντογάν στις εκλογές θα αντιμετωπίσει πιθανότατα έντονο έλεγχο. Οι χώρες του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα οι μονάδες πληροφοριών στον κυβερνοχώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τις εκλογές στην Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο. Οποιαδήποτε σχετική πληροφορία σχετικά με πιθανή παρέμβαση στις εκλογές θα πρέπει να κοινοποιείται αμέσως στα τουρκικά θεσμικά όργανα για να αποτραπούν τυχόν παράνομες παρεμβάσεις. Αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας απαλλαγμένης από ξένες παρεμβάσεις.

Συμπερασματικά, οι τουρκικές εκλογές αντιπροσωπεύουν μια κομβική στιγμή για την Τουρκία και έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη Ρωσία. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και πέραν αυτής, καθιστώντας το ζήτημα διεθνούς σημασίας. Δεδομένων των ισχυρισμών για πιθανή παρέμβαση και της γεωπολιτικής σημασίας αυτών των εκλογών, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και προορατική για τη διατήρηση της ακεραιότητας της δημοκρατικής διαδικασίας.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail