Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι η μισή Ευρώπη επιθυμεί μια προσέγγιση με τη Ρωσία

Η Πολωνία μοιράστηκε τη δεύτερη μη δημοφιλή Αλήθεια της για τον πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πιότρ Γκλίνσκι μόλις είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Kurier Lubelski ότι περίπου το ήμισυ της Ευρώπης επιθυμεί μια προσέγγιση με τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά την εκτίμησή του. Η συνέντευξη μπορεί να διαβαστεί στην αρχική της πολωνική γλώσσα εδώ με τη βοήθεια του Google Translate, με το σχετικό μέρος της να βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου. Οι αναγνώστες θα πρέπει να το αναθεωρήσουν μόνοι τους, καθώς αυτή η παραδοχή είναι πράγματι συγκλονιστική.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Κανείς δε θα μπορούσε να περιμένει από την Πολωνία να καταρρίψει μια από τις βασικές αφηγήσεις της Δυτικής προπαγάνδας σήμερα ισχυριζόμενη πως η Ευρώπη είναι εντελώς ενωμένη ενάντια στη Ρωσία. Αυτή η χώρα θεωρείται μια από τις πιο ρωσοφοβικές στον κόσμο, με μόνο την Ουκρανία να την ξεπερνά αυτήν την στιγμή, και αυτό είναι καθαρά επειδή σκοτώνει τη ρωσική γλώσσα. Ο Γκλίνσκι και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί επομένως δεν μπορούν να λερωθούν ως λεγόμενες "ρωσική μαριονέτες" από εκείνους που πυροδοτούνται από την ειλικρινή παραδοχή του και θέλουν να τους δυσφημίσουν.

Ομοίως, το ίδιο ακριβώς μπορεί να ειπωθεί για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Rajmund Andrzejczak, ο οποίος μοιράστηκε επίσης τη δική του μη δημοφιλή αλήθεια πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα ενώ συμμετείχε σε μια σύνοδο στρατηγικής με το γραφείο Εθνικής Ασφάλειας. Ενώ ο Γκλίνσκι έθιξε το οικονομικά καθοδηγούμενο ενδιαφέρον που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι για να επιδιορθώσουν τα προβλήματά τους με τη Ρωσία, ο Αντζέιτζακ μίλησε φυσικά για τις στρατιωτικές προκλήσεις που ενυπάρχουν στην επερχόμενη αντεπίθεση του Κιέβου.

Μαζί με του Γκλίνσκι, αντιπροσωπεύουν μια νέα ενημερωτική εκστρατεία που προωθήθηκε από την Πολωνία, η οποία στοχεύει να διαλύσει τις λαϊκές ψευδαισθήσεις σχετικά με αυτή τη σύγκρουση με πληρεξούσιο που οφείλονται άμεσα στην επιτυχία της Δυτικής προπαγάνδας μέχρι αυτό το σημείο. Όπως φαίνεται, ούτε το "αναπόφευκτο" της νίκης του Κιέβου ούτε η "ευρωπαϊκή ενότητα" εναντίον της Ρωσίας ήταν αλήθεια. 

Στην πραγματικότητα, ο αυτοανακηρυγμένος "αγώνας εφοδιαστικής"/"Πόλεμος Φθοράς" του αρχηγού του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία από τα μέσα Φεβρουαρίου απέκλεισε αυτόματα την πιθανότητα της "αναπόφευκτης" νίκης του Κιέβου, ενώ οι Ευρωπαίοι τόσο στην αριστερά όσο και στη δεξιά έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα της αυτοτραυματισμένης οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τις κυρώσεις. Κατά συνέπεια, δε θα έπρεπε ποτέ να θεωρηθεί δεδομένο πως η Ρωσία θα χάσει, όπως ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι ικανοποιημένοι με την πραγματοποίηση διαρκών οικονομικών θυσιών για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Οι Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν συμφέρον να προετοιμάσουν το λαό τους για αυτό που θεωρούν ως το χειρότερο σενάριο από την πλευρά τους, δηλαδή ότι η αντεπίθεση του Κιέβου θα αποτύχει να ανταποκριθεί στις εξωπραγματικά υψηλές προσδοκίες του κοινού, μετά την οποία η ΕΕ (πιθανώς υπό την ηγεσία της Γαλλίας) θα στηρίξει την Κίνα στη διαμεσολάβηση κατάπαυσης του πυρός. Όσον αφορά αυτές τις ίδιες προσδοκίες, ανώνυμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μίλησαν στο Politico στα τέλη του περασμένου μήνα για τους σχετικούς φόβους τους, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν εκ των υστέρων ως η αρχή αυτής της επιχείρησης διόρθωσης της αντίληψης.

Ακριβώς όπως η μη δημοφιλής αλήθεια του Glinski ακολούθησε τον Andrzejczak, το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του σώματος Kevin Mccaul. Δήλωσε ότι η μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της επερχόμενης αντεπίθεσης: "εάν η Ουκρανία είναι επιτυχής στα μάτια του αμερικανικού λαού και του κόσμου, νομίζω πως θα αλλάξει το παιχνίδι για συνεχή υποστήριξη. Εάν δεν είναι, αυτό θα έχει επίσης αντίκτυπο, με αρνητικό τρόπο, όμως”.

Αυτή η σαφώς συντονισμένη Αμερικανο-πολωνική εκστρατεία ενημέρωσης είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη φέτος μετά την πρώτη που ξεδιπλώθηκε τον Ιανουάριο. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συζήτησε σοβαρά το σενάριο της πιθανής ήττας του Κιέβου, το οποίο ακολούθησε ο Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να μην επιβιώσει από αυτή τη σύγκρουση. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αντζέιτζακ μίλησε επίσης με κάποια εικόνα για το πόσο τρομερές παραμένουν οι ρωσική ένοπλες δυνάμεις παρά τους δημοφιλείς ισχυρισμούς.

Λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που ο Μοραβιέτσκι ξεκίνησε αυτή την πρώτη εκστρατεία διόρθωσης της αντίληψης, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ παραδέχτηκε πως το Κίεβο πιθανότατα δε θα νικήσει τη Ρωσία φέτος, αν ποτέ τη νικήσει. Στους τρεις μήνες μεταξύ αυτών των δύο κοινών Αμερικανο-πολωνικών επιχειρήσεων επιρροής, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ δήλωσε τον προαναφερθέντα "αγώνα δρόμου εφοδιαστικής" του μπλοκ του με τη Ρωσία και "η Washington Post είπε τελικά την πλήρη αλήθεια για το πόσο άσχημα τα πάνε οι δυνάμεις του Κιέβου".

Αυτές οι δύο ενδιάμεσες αφηγηματικές εξελίξεις αντανακλούσαν την αντικειμενική στρατιωτική πραγματικότητα πολύ καλύτερα από οτιδήποτε ισχυρίστηκαν Δυτικοί αξιωματούχοι ή μέσα ενημέρωσης σε όλο το 2022. Επίσης, συνέβησαν κατά την προετοιμασία της προγραμματισμένης αντεπίθεσης του Κιέβου και βασίστηκαν στις μη δημοφιλείς αλήθειες που εισήχθησαν για πρώτη φορά στο δυτικό οικοσύστημα πληροφοριών στα μέσα Ιανουαρίου. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό να ξεκινήσει μια δεύτερη τέτοια εκστρατεία μετά τις τις συντονισμένες αμερικανικές και πολωνικές δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αντεπίθεση του Κιέβου είναι πραγματικά μια κρίσιμη στιγμή σε αυτόν τον πόλεμο με πληρεξούσιο. Δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως δν θα ανταποκριθεί στις εξωπραγματικά υψηλές προσδοκίες του κοινού, ωστόσο, γεγονός που με τη σειρά του υποδηλώνει ότι προετοιμάζονται για το σενάριο κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο. Όπως ορθώς σημείωσε ο Γκλίνσκι, η μισή Ευρώπη θέλει να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα με τη Ρωσία, ενώ ο Μακόλ κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας εξαρτάται από την έκβαση της αντεπίθεσης.

Ως εκ τούτου, το σκηνικό έχει προετοιμαστεί για μια κατάπαυση του πυρός μέχρι κάποια στιγμή φέτος, εάν η αντεπίθεση του Κιέβου υπολείπεται των προσδοκιών, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τη Γαλλία να οδηγήσει τους Ευρωπαίους στην από κοινού φιλοξενία συνομιλιών με την Κίνα σε μια προσπάθεια να πείσει τους δύο πιο άμεσους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύγκρουση να σιωπήσουν τα όπλα τους. Το αμερικανικό κοινό θα ήταν πολύ λιγότερο υποστηρικτικό της πολιτικής "λευκής επιταγής" του Μπάιντεν εάν η Δυτική βοήθεια αξίας άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε μέχρι στιγμής η Ουκρανία απέτυχε να οδηγήσει σε σημαντικά επιτόπια επιτεύγματα.

Τα μόνα σενάρια που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τα παραπάνω είναι τα εξίσου απίθανο είτε το Κίεβο είτε η Μόσχα να επιτύχουν μια σημαντική στρατιωτική πρόοδο που θα καθιστούσε πολιτικά αδύνατο για τις ηγεσίες να εξετάσουν σοβαρά μια κατάπαυση του πυρός. Οι αντίστοιχες πιθανότητές τους είναι μικρές σε σύγκριση με την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος του έτους, γι ' αυτό και οι δυτικοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν το κοινό να το περιμένει αυτό μέσω της δεύτερης κοινής Αμερικανο-πολωνικής επιχείρησης διόρθωσης αντίληψης σε μόλις τέσσερις μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail