«Φάκελος Κορβέτες»: Γάλλοι και Ιταλοί ετοιμάζουν τις τελικές προτάσεις για τη «Ναυμαχία»

Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις αμέσως μετά τις εκλογές θα αφορά την τελική επιλογή των νέων κορβετών του Στόλου είναι το μήνυμα που ήδη έχει λάβει το Ναυτικό Επιτελείο εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μήνυμα που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μεταξύ δύο τελικών προτάσεων με τη νέα κυβέρνηση να λαμβάνει οριστική απόφαση.

Από: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι οι δύο «μνηστήρες» που διεκδικούν το πρόγραμμα, η Γαλλική Naval Group με την Gowind και η Ιταλική Fincantieri με την Doha έχουν ήδη αρχίζουν να λαμβάνουν «διάταξη μάχης». Επιδεικνύουν όλα τα ‘’όπλα’’ τους και προχωρούν σε συνεργασίες και συμμαχίες με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και κυρίως με τα ναυπηγεία στην Ελλάδα  στα οποία θα «χτίσουν» δύο από τις τρεις κορβέτες που θα κατασκευαστούν για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Γάλλοι σπεύδουν να ισχυροποιήσουν τη συμφωνία τους με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δίνοντας έμφαση στη μεταφορά τεχνολογίας ενώ αντίστοιχα οι Ιταλοί παρουσιάζουν την κοινή στρατηγική τους με την εταιρεία ONEX και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Η Naval Group όπως τονίζουν τα στελέχη της στοχεύει σε έναν πλήρη κύκλο παραγωγής όλων των κορβετών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από την κοπή πλακών και την κατασκευή των blocks έως την τοποθέτηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και του συστήματος μάχης έως τις τελικές δοκιμές. Επιπλέον αναφέρουν ότι η συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αφορά και την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού και  έχει ως τελικό στόχο τη διασφάλιση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των κορβετών. Με τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας να υπερβαίνει το 30% ώστε να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Η αναβάθμιση των ναυπηγείων θα δώσει τη δυνατότητα κατασκευής και υποστήριξης και άλλων πολεμικών πλοίων με πρόσβαση σε άλλες αγορές όπως υπογραμμίζει η NG υπονοώντας πιθανότητα ότι θα δοθούν στην Ελλάδα και στο ναυπηγείο τα σχέδια των κορβετών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ανάλογη είναι όμως η τακτική και της Ιταλικής Fincantieri η οποία ποντάρει στη συνεργασία με την ONEX για τη δημιουργία στα ναυπηγεία Ελευσίνας ενός ισχυρού στρατηγικού κόμβου στον ναυτικό και ναυτιλιακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιδεικνύοντας το brand name της εταιρείας στην κατασκευή πλοίων τελευταίας τεχνολογίας, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ. Ενώ  τονίζει επίσης την απόφαση για μεταφορά τεχνολογίας με πολλαπλά οφέλη για τα ναυπηγεία  τόσο από πλευράς οικονομικής απόδοσης όσο και από πλευράς δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία της Fincantieri με την ONEX και κατά συνέπεια με τα ναυπηγεία Ελευσίνας προβλέπει τους όρους συνεργασίας για την κατασκευή 2+1 κορβετών τελευταίας τεχνολογίας και κορυφαίων προδιαγραφών μαζί με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, οι οποίες εκτιμώνται σε περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Με ταυτόχρονη δημιουργία 2.500 νέων θέσεων  εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail