Καθώς ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, το ΝΑΤΟ κάνει ένα πιο απελπισμένο βήμα

Ήταν αναπόφευκτο να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η προθυμία του ΝΑΤΟ να διατηρήσει τη συνάφεια στον Καύκασο. Μάλλον είχαμε δίκιο. Οι απειλές κυρώσεων επιστρέφουν και ως συνήθως στόχος φαίνεται να είναι η Αρμενία.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ενοχλητικό έθνος της Αρμενίας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης του Eureporter, η Αρμενία προσπαθεί επί του παρόντος να αποφύγει τις κυρώσεις για την αποστολή τσιπ ημιαγωγών και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Πολιτικό Συντάκτη Νικ Πάουελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρμενία επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της πρόσφατης αύξησης των εισαγωγών της από την Ευρώπη και την Αμερική. Ωστόσο, αρκετές δυτικές αναφορές έχουν εκτιμήσει ότι σχεδόν όλες αυτές οι αποστολές προορίζονται τελικά για τη Ρωσία, όπου θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυραύλων και άλλων όπλων που θα αναπτυχθούν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Αρμενικό εμπόριο με τη Ρωσία!

Οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στους New York Times, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι υπάρχει μια εξαιρετική αύξηση στις αρμενικές εισαγωγές ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ιδιαίτερα ευαίσθητων κατηγοριών τσιπ ημιαγωγών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ένα έγγραφο που πιστεύεται ότι προέρχεται από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει ρίξει φως στις πρόσφατες εισαγωγές της Αρμενίας. Η έκθεση αναφέρει πως μεταξύ 2021 και 2022, οι εισαγωγές τσιπ και μικροεπεξεργαστών της Αρμενίας από τις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν κατά 515% , ενώ οι εισαγωγές από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 212%.

Οι εκτιμήσεις του γραφείου υποδηλώνουν ότι το τεράστιο 97% αυτών των εισαγωγών επανεξήχθη στη συνέχεια στη Ρωσία. Και έτσι, η Αρμενία επιχειρεί ό,τι περνάει από το χέρι της για να πείσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ πως δεν πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις επειδή βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τις υπάρχουσες κυρώσεις.

Σχετικά με την αυξανόμενη τεταμένη κατάσταση, ο υπουργός Οικονομίας Vahan Kerobyan τόνισε: «Φυσικά, για να διαλύσουμε την ανησυχία, συνομιλούμε με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους μας, εξηγώντας ποια είναι η βάση του εμπορίου για διάφορα προϊόντα».

Αμέσως μετά την ειρηνευτική συμφωνία! 

Είναι πράγματι πολύ περίεργο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει βάλει απότομα στόχο την Αρμενία με τα μέτρα κυρώσεων του, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το έθνος. Δεν είναι μυστικό πως η Αρμενία είναι ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία και κατά τη διάρκεια της έντονης σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020, η Ρωσία παρείχε κρίσιμη υποστήριξη για τον τερματισμό της κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Από την άλλη πλευρά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν το Αζερμπαϊτζάν στις προσπάθειές του να αποκτήσει τον έλεγχο της επίμαχης περιοχής. Ωστόσο, υπήρξε μια αλλαγή παραδείγματος τον τελευταίο καιρό, με την Αρμενία να εκφράζει ισχυρή προθυμία να επιδιορθώσει τις σχέσεις και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο αντίπαλων εθνών.

Η Αρμενία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, ενόψει της αυξανόμενης έντασης. Ως αποτέλεσμα, το Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε επίσης να ακολουθήσει τη ροή και ήταν έτοιμο να διακόψει τη συμφωνία φυσικού αερίου με την ΕΕ, η οποία είχε ως στόχο να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο έως το 2027.

Εάν αυτό συμβεί πράγματι, θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό θρίαμβο για τη Ρωσία, καθώς μόνο οι προσπάθειες της Μόσχας είναι αυτές που μετριάζουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η Μόσχα δήλωσε πρόσφατα πως μόνο οι τριμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας είναι «το μόνο γνήσιο θεμέλιο» για την επίλυση της κατάστασης στο Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως αυτές οι συμφωνίες «αποτελούν επί του παρόντος τη μοναδική πρακτική βάση για μια λύση» και ότι η Μόσχα θεωρεί «την πρόοδο στην εκτέλεση όλων των διατάξεων αδιαμφισβήτητη και κρίσιμη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκινούν γύρω από την στρογγυλή τράπεζα, το ΝΑΤΟ λαμβάνει δραστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη «Μεγάλη Καυκάσια Επαναφορά». Με τις εντάσεις ήδη υψηλές, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι συνάδελφοί του είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την απιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων. Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να εξασφαλίσει το χάος, ανεξάρτητα με ποιο κόστος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail